Υαλουρονικό οξύ (βίντεο)

Υαλουρονικό οξύ (βίντεο)

Όσα θέλετε και πρέπει να γνωρίζετε για το υαλουρονικό οξυ, ένα πολυχρησιμοποιούμενο και ασφαλές υλικό της πλαστικής χειρουργικής. Αναλυτικά πληροφορίες, διαδικασίες, μέθοδοι, είδη, κόστος, από τον πλαστικό χειρουργό Αθανάσιο Χριστόπουλο

κείμενο συνέντευξης

Γ.Σ.: Φίλες και φίλοι γεια σας. Καλώς ορίσατε στην εκπομπή “Υγεία και Ανάπλαση”. Μια εκπομπή που επιμελείται το Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής “Αισθητική Ανάπλαση”, φιλοξενεί το NewTv και ασχολείται με θέματα Υγείας και Ευζωίας γενικότερα. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο site, στο email, Youtube, Facebook, Twitter, να μας λέτε την γνώμη σας και τι σας απασχολεί. Σήμερα θα μιλήσουμε για το υαλουρονικό οξύ. Ένα υλικό που βρίσκεται στην φαρέτρα του πλαστικού χειρουργού εδώ και χρόνια και δίνει λύσεις σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Ο κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, πλαστικός Χειρουργός και διευθυντής του Κέντρου Πλαστικής Χειρουργικής “Αισθητική Ανάπλαση” βρίσκεται κοντά μας για να μας πει που βρίσκει εφαρμογή το υαλουρονικό. Καλώς ορίσατε γιατρέ.

Πλαστικός Χειρουργός: Καλώς σας βρήκα. Χαίρομαι που τα λέμε.

Γ.Σ.: Τι είναι το υαλουρονικό?

Πλαστικός Χειρουργός: Το υαλουρονικό είναι ένα υλικό που υπάρχει στον οργανισμό μας. Ας πούμε ότι είναι ένα είδος κολλαγόνου που υπάρχει στο οργανισμό μας σε διάφορα σημεία. Υπάρχει στο δέρμα, υπάρχει στις αρθρώσεις, στο μάτι, τα κόκαλα, σε διάφορα σημεία του οργανισμού. Εμείς το τοποθετούμε ενέσιμα, δηλαδή έχουμε υαλουρονικό οξύ κατασκευασμένο στο εργαστήριο, το οποίο το τοποθετούμε σε ενέσιμη μορφή. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο οργανισμός να μην αντιδρά, να το αναγνωρίζει ως κάτι δικό του, σαν ένα οικείο υλικό και επομένως με αυτό τον τρόπο να μην έχουμε αντιδράσεις απόρριψης.

Γ.Σ.: Βλέπουμε και την μορφή του σε εικόνες.

Πλαστικός Χειρουργός: Βεβαίως. Είναι σε μορφή τζελ και αυτό μπαίνει σε ενέσιμη μορφή και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι ο οργανισμός το αναγνωρίζει σαν κάτι δικό του γιατί σε ενέσιμη μορφή μπορούμε να βάλουμε πάρα πολλά πράγματα στον οργανισμό. Το βασικό πρόβλημα ποιο είναι σε όλα αυτά τα υλικά γεμίσματος? Γιατί το υαλουρονικό οξύ είναι υλικό γεμίσματος, το χρησιμοποιούμε για να προσθέσουμε όγκο σε κάποια σημεία. Λοιπόν, ποιο είναι το χαρακτηριστικό αυτού: ότι δεν προκαλεί αντιδράσεις απόρριψης. Θεωρητικά μπορούμε να κάνουμε γέμισμα με οτιδήποτε στον οργανισμό. Απλώς ο οργανισμός θα το αναγνωρίσει σαν κάτι ξένο και δεν θα το αποδεχτεί. Εδώ λοιπόν ο οργανισμός έρχεται και το αποδέχεται σαν κάτι δικό του. Το αναγνωρίζει ως κάτι δικό του. Το χρησιμοποιούμε λοιπόν για να κάνουμε γέμισμα όπου αυτό χρειάζεται, όπου θεωρούμε ότι έχουμε έλλειμμα όγκου είτε αφορά ρυτίδες είτε αφορά γενικότερα γεμίσματα στο πρόσωπο ή και το σώμα ακόμα.

Γ.Σ.: Πόσο ασφαλές είναι αυτό το υλικό?

Πλαστικός Χειρουργός: Είναι απολυτά ασφαλές διότι ισχύει αυτό που είπα πριν ότι ο οργανισμός το αναγνωρίζει ως κάτι δικό του. Ο οργανισμός δεν κάνει αντιδράσεις απόρριψης. Επομένως είναι απόλυτα ασφαλές. Έχουν παρατηρηθεί ορισμένες φορές αντιδράσεις, αλλά σπανιότατα και αυτές είναι διαχειρίσιμες χωρίς κανένα πρόβλημα. Επομένως θεωρείται ένα πολύ οικείο υλικό στον οργανισμό και για αυτό το λόγο έχει και τόσο ευρεία χρήση. Έχει γίνει πλέον το πιο αποδεκτό υλικό γεμίσματος παγκοσμίως για να μην πω το μοναδικό τόσο αποδεκτό υλικό γεμίσματος πλέον. Παλιά θυμάμαι πριν από χρόνια όταν το ξεκίνησα υπήρχαν πολλά διαφορετικά υλικά γεμίσματος. Αυτά όλα σιγά σιγά μπήκαν στην άκρη και έχει επικρατήσει το υαλουρονικό οξύ. Αυτό δεν είναι τυχαίο.

Γ.Σ.: Ωστόσο είναι μια αναστρέψιμη διαδικασία η χρήση του υαλουρονικού?

Πλαστικός Χειρουργός: Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό ότι είναι μια αναστρέψιμη διαδικασία και πολύ εύκολα μάλιστα. Δηλαδή ακόμα και αν κάποιος δεν το θέλει, πει “οκ εμένα αυτό δεν μου αρέσει” που πιστέψτε με δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ακόμα και έστω αν κάποιος πει “εμένα δεν μου αρέσει” τότε διορθώνεται. Πως; Υπάρχει ένα ένζυμο το οποίο ονομάζεται υαλουρονιδάση, το οποίο διαλύει το υαλουρονικό οξύ μέσα σε λίγες ώρες. Επομένως εάν δεν το θέλει κάποιος του τοποθετούμε υαλουρονιδάση στην περιοχή και αυτό μέσα σε λίγες ώρες έχει φύγει και επανέρχεται ακριβώς εκεί που ήταν.

Γ.Σ.: Σε ποια σημεία μπορεί να εφαρμοστεί συνοπτικά? Σε Πρόσωπο και σώμα και μετά να δούμε αναλυτικά στην κάθε περίπτωση τι μπορούμε να κάνουμε.

Πλαστικός Χειρουργός: Μπορεί να εφαρμοστεί σε πάρα πολλά σημεία. Αν σκεφτεί κανένας που θέλουμε να προσθέσουμε όγκο. Όπου θέλουμε να προσθέσουμε όγκο μπορεί να εφαρμοστεί.

Γ.Σ.: Ας πούμε πρώτα για το πρόσωπο.

Πλαστικός Χειρουργός: Ας πούμε πρώτα για το πρόσωπο. Η κλασική εφαρμογή του υαλουρονικού είναι οι λεγόμενες ρινοπαρειακές ρυτίδες, αυτές δηλαδή που ξεκινάνε από τη μύτη και καταλήγουν στην γωνία του χείλους. Αυτές ακριβώς, βλέπουμε ένα πριν και ένα μετά. Βλέπουμε ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο φαίνεται, δεν φαίνεται κάτι τεχνητό που να προδίδει ότι έχουμε κάνει υαλουρονικό οξύ. Αυτή είναι η πιο κλασσική εφαρμογή του υαλουρονικού, οι ρινοπαριακές ρυτίδες. Επίσης πολύ συχνά τις τοποθετούμε στις ρυτίδες πικρίας ή αλλιώς μαριονέτας. Το βλέπουμε εδώ σε αυτή την φωτογραφία. Βλέπουμε μια ρυτίδα, η οποία ξεκινά από τη γωνία του στρώματος και πάει προς τα κάτω. Δίνει την αίσθηση της λύπης. Λυπημένο χαμόγελο το λένε ορισμένοι, ή πικρίας. Η διεθνής ονομασία του είναι ρυτίδες μαριονέτας. Είναι το χαρακτηριστικό που βλέπουμε στις μαριονέτες. Επίσης τοποθετείται στις ρυτίδες καπνιστού, κάθετες ρυτίδες που τις έχουν οι καπνιστές συνήθως αλλά πολλές φορές και μη καπνιστές έχουν τις ρυτίδες αυτές. Κάνει γέμισμα στις ρυτίδες καπνιστού. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι κάνει μια βελτίωση, εδώ είναι πιο δύσκολη εφαρμογή. Δεν τις γεμίζει τελείως, όμως αυτό που πρέπει να ξέρει κανείς ότι δεν πρήζει τα χείλη. Γιατί όλοι με ρωτάνε αν βάλω στις ρυτίδες καπνιστού θα φουσκώσουν τα χείλη μου? Όχι. Είναι ένας φόβος αυτός γιατί βάζουμε μόνο μέσα στη ρυτίδα, μέσα στο βάθος της ρυτίδας. Δεν τοποθετούμε το υλικό γενικότερα στα χείλη, δηλαδή μόνο στο βάθος της ρυτίδας βάζουμε μια ελάχιστη ποσότητα εκεί διότι οι ρυτίδες αυτές είναι πάρα πολύ μικρές. Επομένως δεν έχουμε κανένα τέτοιο πρόβλημα. Τώρα, άλλα σημεία στο πρόσωπο, αυτά που είπαμε είναι τα κλασσικότερα. Άλλα σημεία στο πρόσωπο είναι το σημείο που υπάρχουν οι ρυτίδες του μεσοφρύου, μπορεί να τοποθετηθεί και εκτός από το botox. Είναι οι ρυτίδες του “θυμού”. Πολλές ρυτίδες στο πλάι που κάνει κάποια σπασίματα. Άλλες ρυτίδες στο μέτωπο, στα βλέφαρα που είναι μια σημαντική εφαρμογή του υαλουρονικού. Επίσης για αυξητική στα χείληκαι για διαμόρφωση του σχήματος του προσώπου πχ. να τοποθετήσουμε ζυγωματικά, στο γένειο να τοποθετήσουμε όγκο. Επίσης μπορεί να τοποθετηθεί σε ουλές από ακμή για να ανασηκώσουμε μια ουλή από ακμή ή γενικότερα ουλές σε εμβαθύνσεις, σημεία που κάνει λακουβίτσες το πρόσωπο και διάφορα τέτοια. Βλέπουμε εδώ μια εφαρμογή στο γένειο, όπου βλέπουμε πως έχει γίνει μια αυξητική γενείου. Είναι αρκετά εντυπωσιακό ότι αυτό γίνεται μέσα σε 3 λεπτά

Γ.Σ.: Στα πλαίσια της διαμόρφωσης του προσώπου.

Πλαστικός Χειρουργός: Ακριβώς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γένειο στην αισθητική του προσώπου. Μπορεί να το υποτιμούμε αλλά κατά την γνώμη μου το γένειο είναι πολύ σημαντικό καθώς δίνει μια συμμετρία στο πρόσωπο. Αλλάζει όλο το σχήμα του προσώπου. Βλέπεις βάζεις λίγο κάτι στο γένειο, λίγο υαλουρονικό οξύ και νομίζει ο ασθενής ότι έχει αλλάξει όλο το πρόσωπο, ότι κάτι έχει βελτιωθεί σε όλο το πρόσωπο. Αυτά λοιπόν σε γενικές γραμμές.

Γ.Σ.: Έχουμε ακούσει ότι μπορεί να γίνει και στην μύτη.

Πλαστικός Χειρουργός: Ναι, μπορεί να διορθωθεί και η μύτη, η λεγόμενη μη επεμβατική ρινοπλαστική. Βέβαια, εκεί πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν όλα τα προβλήματα της μύτης και όλες οι δυσμορφίες της να διορθωθούν με υαλουρονικό οξύ, γιατί αυτό κάνει αύξηση δηλαδή προσθέτει όγκο. Αν η μύτη θέλει μείωση, τότε αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει με υαλουρονικό οξύ. Βλέπουμε εδώ στα διάφορα σημεία της μύτης στα οποία τοποθετούμε και βλέπει κανείς ένα άμεσο αποτέλεσμα. Τα άτομα αυτά τα οποία έχουν πραγματικά ένδειξη για διόρθωση με υαλουρονικό οξύ, μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά τυχερά γιατί με μια πολύ μικρή διαδικασία των 3 λεπτών ξαφνικά βλέπουν το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα. Αυτό το οποίο πάντα ήθελαν το βλέπουν μπροστά τους στον καθρέπτη να γίνεται και έχει άμεσο αποτέλεσμα.

Γ.Σ.: Είναι πολύ εντυπωσιακό το αποτέλεσμα που βλέπουμε. Τι χρόνο αποθεραπείας έχει το υαλουρονικό οξύ? Βέβαια είναι πολύ μικρό το διάστημα της διαδικασίας. Χρειάζεται κάποιο χρόνο αποθεραπείας?

Πλαστικός Χειρουργός: Όχι, δεν χρειάζεται χρόνο αποθεραπείας σε όποιο σημείο του προσώπου ή του σώματος χρησιμοποιηθεί μπορεί κανείς να εμφανιστεί άμεσα στο περιβάλλον. Το πολύ πολύ να έχει μια μικρή ερυθρότητα και να χρειαστεί να βάλουμε επί τόπου λίγο make up, αλλά εμφανίζεται άμεσα στο περιβάλλον του, να βγει έξω και να τον δουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι βγαίνει από το γραφείο, έξω και οι συγγενείς και φίλοι που περιμένουν λένε “τι έγινε, δεν βλέπω τίποτα”. Αυτό σημαίνει ότι είναι άμεσα παρουσιάσιμο το άτομο.

Γ.Σ.: Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται από την περιοχή και το σημείο που τοποθετείται? Από την ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί? Από τι εξαρτάται η διάρκεια ή είναι ίδια για όλες τις περιοχές?

Πλαστικός Χειρουργός: Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται από πολλά πράγματα. Εξαρτάται καταρχάς από το είδος του υαλουρονικού. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί τύποι υαλουρονικού. Ανάλογα και με την περιοχή και με την επιλογή του κάθε γιατρού. Υπάρχουν διάφορες μάρκες και η κάθε μάρκα βγάζει διαφορετικά είδη υαλουρονικού, διαφορετικές κατηγορίες τα οποία έχουν και διαφορετική διάρκεια μεταξύ του. Άρα εξαρτάται από τον τύπο του υαλουρονικού που θα χρησιμοποιηθεί. Δεύτερον εξαρτάται από την περιοχή στην οποία θα μπει. Σε κάποιες περιοχές οι οποίες έχουν πιο πλούσια αιμάτωση, κρατά λιγότερο το υαλουρονικό οξύ. Σε άλλες περιοχές με λιγότερη αιμάτωση, κρατάει περισσότερο. Επίσης εξαρτάται και από το χέρι του πλαστικού χειρουργού και από την διάρκεια. Δηλαδή σε ποιο επίπεδο θα το βάλει, πόσο βαθιά ή επιφανειακά. Έχει σημασία και η διάρκεια του υλικού. Δηλαδή το ίδιο υλικό, στο ίδιο άτομο εάν τοποθετηθεί σε διαφορετικά σημεία, σε διαφορετικό βάθος και άλλο επίπεδο, μπορεί να έχει διαφορετική διάρκεια. Επίσης εξαρτάται από την κινητικότητα μιας περιοχής. Όσο πιο μεγάλη κινητικότητα έχει μία περιοχή τόσο λιγότερη διάρκεια έχει το υαλουρονικό οξύ. Όσο πιο σταθερή είναι μια περιοχή τόσο μεγαλύτερη διάρκεια. Για παράδειγμα άλλη διάρκεια στα χείλη που έχουν έντονη κινητικότητα και άλλη κινητικότητα στα ζυγωματικά ή την μύτη. Η διάρκεια λοιπόν συνήθως είναι αρκετά μεγάλη. Τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί κατά πολύ η διάρκεια με καινούργια υαλουρονικά. Κάποιες εταιρείες έχουν βγάλει πολύ καλά υαλουρονικά και αυτό έχει αυξήσει την διάρκεια. Εγώ θυμάμαι όταν ξεκίνησα ως ελεύθερος επαγγελματίας σχεδόν πριν 20 χρόνια, το υαλουρονικό οξύ διαρκούσε 3 μήνες. Τώρα έχουμε υαλουρονικά που διαρκούν πάνω από 1,5-2 χρόνια. Προχτές ήρθε μια κυρία και μου λέει “γιατρέ έχουν περάσει 3 χρόνια και ακόμα δεν έχει απορροφηθεί.”. Εγώ συνήθως δίνω ένα μίνιμουμ και λέω αυτό το υαλουρονικό οξύ που βάζουμε θα κρατήσει στην συγκεκριμένη περιοχή τουλάχιστον 1,5 χρόνο αλλά στις πιο πολλές φορές παρατηρούμε ότι αυτό διαρκεί ακόμα περισσότερο. Επομένως σήμερα υαλουρονικά που έχουν πολύ καλή διάρκεια. Αυτό είναι και θέμα επιλογής του κάθε γιατρού, του ποιο υαλουρονικό οξύ θα τοποθετήσει.

Γ.Σ.: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην ενυδάτωση του προσώπου και του λαιμού?

Πλαστικός Χειρουργός: Αυτό είναι ένας άλλος τύπος υαλουρονικού, που είναι το υαλουρονικό μεσοθεραπείας. Είναι ένα υαλουρονικό οξύ που προσφέρει ενυδάτωση. Για ποιο λόγο το λέμε αυτό? Γιατί το υαλουρονικό οξύ, το βλέπουμε εδώ στην εικόνα μας, κυκλοφορεί μέσα σε μια σύριγγα. Είναι προγεμισμένες σύριγγες το υαλουρονικό οξύ. Έρχεται έτοιμο, συσκευασμένο και εμείς απλώς τοποθετούμε την βελόνα και το εγχύουμε. Στο υαλουρονικό μεσοθεραπείας που βλέπουμε στην εικόνα μας, το αναρροφούμε. Λοιπόν, το υαλουρονικό οξύ μεσοθεραπείας είναι ένας άλλος τύπος υαλουρονικού, το οποίο είναι πιο υδαρές, είναι πιο λεπτόρρευστο. Δεν το χρησιμοποιούμε για γέμισμα γιατί δεν στέκεται τόσο πολύ στην περιοχή και διαχέεται. Το χρησιμοποιούμε ως ενυδάτωση γιατί το υαλουρονικό οξύ είναι ένα υγροσκοπικό υλικό, τραβάει νερό, είναι σαν σφουγγάρι. Το τοποθετούμε διάχυτα στο δέρμα. Αυτό διαχέεται ακόμα περισσότερο και τραβάει νερό, το συγκρατεί στο δέρμα. Επομένως προκαλεί ενυδάτωση. Η ενυδάτωση αυτή δίνει καλύτερη όψη στο πρόσωπο, καλύτερη υφή. Παράλληλα όμως κάνει και αναπαραγωγή κολλαγόνου, δηλαδή διεγείρεται ο οργανισμός να παράγει δικό του κολλαγόνο. Άρα κάνει διπλή δουλειά, και την ενυδάτωση και την αναπαραγωγή κολλαγόνου. Θα έλεγα και μια τριπλή δουλειά διότι αυτό επειδή μπαίνει με πολλές ενεσούλες, έχει αποδειχτεί ότι ακόμα και αυτά τα τσιμπήματα κάνουν ένα είδος needling, μια θεραπεία needling, η οποία επίσης διεγείρει το δέρμα σε παραγωγή κολλαγόνου. Άρα λειτουργεί σε 3 επίπεδα και κάνει όπως είπαμε ενυδάτωση στο πρόσωπο, δηλαδή βελτιώνει την υφή του δέρματος.

Γ.Σ.: Και πόσο συχνά μπορεί να γίνει η εφαρμογή του υαλουρονικού σαν είδος μεσοθεραπείας?

Πλαστικός Χειρουργός: Μπορεί να γίνει όσο συχνά θέλει κανείς. Δεν υπάρχει περιορισμός, μπορεί κανένας να κάνει όσο θέλει. Συνήθως αυτό που συστήνουμε είναι να κάνει κανείς 3 φορές με μεσοδιάστημα ενός μηνός, δηλαδή ανά 1 μήνα. Έτσι βλέπει ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα. Βέβαια και με την μία φορά βλέπει αποτέλεσμα. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιμένει τρεις φορές. Είναι προστιθέμενο το αποτέλεσμα. Επομένως κάνουμε 3 φορές και μετά μπορεί να κάνει συντήρηση κάνοντας 1 φορά στο τετράμηνο, στο τρίμηνο ή στο εξάμηνο αναλόγως πόσο θέλει κανείς και το υαλουρονικό οξύ το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν υαλουρονικά μεγάλης και μικρής διάρκειας. Αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητάμε συνήθως με το ενδιαφερόμενο άτομο.

Γ.Σ.: Αυτή η ενυδάτωση δηλαδή είναι κάτι το οποίο δεν έχει ηλικία. Είναι άτομα τα οποία δεν μπορούν να την κάνουν?

Πλαστικός Χειρουργός: Δεν έχει ηλικία, αλλά φυσικά δεν θα πάρουμε ένα μικρό παιδί να του κάνουμε. Όταν αρχίζει η φθορά του χρόνου. Βέβαια το πότε αρχίζει για τον καθένα η φθορά του χρόνου διαφέρει. Υπάρχουν άτομα στα οποία η φθορά αυτή ξεκινά νωρίς και άτομα στα οποία ξεκινά πιο αργά. Βέβαια έχει και έννοια πρόληψης το υαλουρονικό οξύ. Δηλαδή μπορεί κανένας ακόμα και όταν δεν έχει ιδιαίτερη φθορά να κάνει την διαδικασία αυτή και να κάνει ένα είδος πρόληψης στην ουσία.

Γ.Σ.: Να δούμε τώρα λίγο που μπορεί να εφαρμοστεί στο σώμα το υαλουρονικό οξύ. Που μπορεί να βρει εφαρμογή?

Πλαστικός Χειρουργός: Εφαρμογή στο σώμα βρίσκει όπου πάλι χρειαζόμαστε όγκο. Είναι άλλο υαλουρονικό οξύ, είναι υαλουρονικό οξύ σώματος και το οποίο χρησιμοποιείται σε διάφορα σημεία. Η κλασσική εφαρμογή που είχε ξεκινήσει ήταν η αυξητική στήθους. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι για την εφαρμογή αυτή δεν έχει πάρει έγκριση. Δηλαδή για να πάρει ένα υλικό έγκριση χρειάζεται κάποιος χρόνος. Δεν μπορεί με το που βγαίνει το υαλουρονικό οξύ στην αγορά να πάρει και έγκριση. Πρέπει να γίνουν πολυετείς μελέτες που κρατούν 10-15 χρόνια και μετά παίρνει έγκριση. Αυτά τα υλικά συνήθως χρησιμοποιούνται με ένδειξη “off label” δηλαδή “εκτός εγκρίσεως”. Όμως κάποιοι τα χρησιμοποιούν, αλλά θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν έχει πάρει έγκριση για τη χρήση αυτή στους μαστούς. Ποιος είναι ο ενδοιασμός στους μαστούς. Όχι ότι δημιουργεί πρόβλημα στον οργανισμό, γιατί το υαλουρονικό οξύ δεν δημιουργεί πρόβλημα. Ο ενδοιασμός είναι μήπως δυσχεραίνει την μαστογραφία? Μήπως δημιουργεί πλασματική εικόνα στην μαστογραφία? Αυτός είναι ο μοναδικός ενδοιασμός. Πολλοί ακτινολόγοι λένε ότι δεν τους ενοχλεί, άλλοι λένε ότι τους ενοχλεί. Αυτό είναι ένα θέμα που μελετάται. Εκεί που είναι όμως δεδομένο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σώμα χωρίς πρόβλημα είναι στην αυξητική γλουτών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε διάφορα άλλα σημεία, σε γάμπες, οπουδήποτε. Βλέπουμε εδώ μια εικόνα στο που χρησιμοποιείται. Σε αυτά τα σημεία όπου υπάρχει έλλειμμα όγκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Γ.Σ.: Πάλι με ενέσιμο τρόπο?

Πλαστικός Χειρουργός: Ναι, πάλι με ενέσιμο τρόπο μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο. Έχει αυτό το πλεονέκτημα ότι το τοποθετείς σε όποιο σημείο θέλεις ενώ τα ενθέματα σιλικόνης έχουν συγκεκριμένο σημείο που μπορείς να τα τοποθετήσεις. Επομένως τοποθετούνται όπου βλέπεις να υπάρχει πρόβλημα, έλλειψη όγκου, γιατί σε κάθε άτομο είναι σε διαφορετικό σημείο η έλλειψη όγκου. Επίσης, εκτός από τους γλουτούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα σημεία, όπως είναι γάμπες ή σε κάποια άτομα που έχουν εμβαθύνσεις σε κάποια σημεία του σώματος είτε εκ γενετής, είτε από επέμβαση ή για διάφορους λόγους. Αυτά μπορούν να γεμίσουν πάρα πολύ εύκολα με την χρήση υαλουρονικού. Εκεί τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Διότι με μια σχετικά μικρή ποσότητα που σημαίνει και μικρότερο κόστος, γιατί στους γλουτούς υπάρχει αρκετή ποσότητα που μας αυξάνει και το κόστος. Εκεί λοιπόν σε εμβαθύνσεις που υπάρχουν πχ. σε κάποιες ουλές βλέπουμε άμεσο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα είτε αφορά στο πρόσωπο είτε αφορά στο σώμα.

Γ.Σ.: Βλέπουμε εικόνες με κάποιες ουλές.

Πλαστικός Χειρουργός: Εκτός αυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει πρόβλημα και χρειαζόμαστε όγκο πχ γάμπες και ακόμα σημεία που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί διότι κάθε άτομο έχει τις ιδιαιτερότητες του και τα σημεία στα οποία μπορεί να έχει κάποια ιδιαίτερα προβλήματα, σε κάποιο σημείο μετά από κάποια επέμβαση ή εκ γενετής.

Γ.Σ.: Πόσο φυσικό είναι το αποτέλεσμα? Γιατί έχουμε δει κάποια παραμορφωμένα πρόσωπα. Στη χρήση υαλουρονικού οφείλεται αυτό?

Πλαστικός Χειρουργός: Τα παραμορφωμένα πρόσωπα, τα οποία βλέπουμε, στην συντριπτική τους πλειονότητα δεν οφείλονται στο υαλουρονικό οξύ. Αυτά που βλέπουμε οφείλονται σε ενέσιμη σιλικόνη, όχι σιλικόνη σαν αυτή που βάζουμε σε αυξητική στήθους που είναι ενθέματα σιλικόνης. Μιλάμε για ενέσιμη σιλικόνη. Η ενέσιμη σιλικόνη ξέρουμε ότι δημιουργεί αντιδράσεις απόρριψης. Πράγμα το οποίο δεν δημιουργεί το υαλουρονικό οξύ. Βέβαια θα μου πείτε γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν ενέσιμη σιλικόνη. Θεωρώ καταρχάς ότι δεν χρησιμοποιείται ή χρησιμοποιείται ελαχιστότατα ευτυχώς, διότι έχει δημιουργήσει στο παρελθόν πάρα πολλά προβλήματα. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε από κάποιους και είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα τα οποία έχουν δυσφημίσει την πλαστική χειρουργική παρότι στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δεν ήταν πλαστικοί χειρουργοί αυτοί που το έκαναν. Ο κόσμος βλέπει ένα παραμορφωμένο πρόσωπο και θεωρεί ότι έγινε λόγω πλαστικής χειρουργικής. Αυτό δεν ισχύει. Άτομα τα οποία έχουν έρθει στο ιατρείο παραμορφωμένα από εγχύσεις σιλικόνης, κανένα από αυτά δεν είχε κάνει σε πλαστικό χειρουργό. Όλα είχαν κάνει σε διάφορους οι οποίοι ήταν γιατροί άλλων ειδικοτήτων ή και μη γιατροί πολλές φορές, διάφορα περίεργα πράγματα κάποιες περίεργες καταστάσεις.

Γ.Σ.: Ίσως επειδή ακούει ο κόσμος ενέσιμο, θεωρεί ότι δεν είναι τόσο επεμβατική επέμβαση και θεωρεί κάποιος ότι μπορεί να την κάνει εύκολα.

Πλαστικός Χειρουργός: Σαφώς. Όλες οι μεγάλες ζημιές έχουν γίνει στα εύκολα όχι στα δύσκολα. Τα δύσκολα δεν τα τολμάει ο οποιοσδήποτε μόνο ο πολύ ειδικός. Εκεί που είναι τα εύκολα τολμάει ο οποιοσδήποτε, ακόμα και άτομα που δεν είναι σχετικά με το αντικείμενο. Μάλιστα δεν έχουν πλήρη γνώση του τι κάνουν και ποιες είναι οι αντιδράσεις, ποιες είναι οι επιπτώσεις της χρήσης ενός τέτοιου υλικού. Έχω ακούσει για διάφορα, όχι μόνο ενέσιμη σιλικόνη, έχω ακούσει ενέσιμο παραφυνέλαιο, ενέσιμο Intralip, που είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται στις παρεντερικές θεραπείες και διάφορα τέτοια. Κάτι απίθανα πράγματα, τα οποία είναι φθηνά υλικά και τα χρησιμοποιούν. Άρα ο λόγος για τον οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί από μη ειδικούς ξαναλέω αυτά τα υλικά, είναι γιατί είναι φθηνά υλικά και έχουν μόνιμο αποτέλεσμα, το οποίο ενθουσιάζει κανέναν το να ξέρει ότι με λίγα χρήματα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημά του για πάντα. Όμως εκεί υπάρχει μια παγίδα. Ονομάζεται απόρριψη από πλευράς οργανισμού. Ο οργανισμός το αναγνωρίζει σαν ένα ξένο σώμα. Αρχίζει να προσπαθεί να το περιχαρακώσει. Επομένως γιατί βλέπουμε αυτές τις παραμορφώσεις? Γιατί σε αυτά τα υλικά έχει μπει ένα γραμμάριο για παράδειγμα, αλλά ο οργανισμός δημιούργησε και άλλα 10 γραμμάρια ινώδους ιστού γύρω από αυτό για να μπορέσει να προστατευτεί. Επομένως εκεί που είχε μπει ένα γραμμάριο βρίσκεται με 10 γραμμάρια που σημαίνει μια παραμόρφωση.

Γ.Σ.: Δεν ήταν εξ αρχής αυτός ο λόγος?

Πλαστικός Χειρουργός: Ακριβώς. Αυτό συνήθως δημιουργείται με το πέρασμα του χρόνου. Μου έχουν έρθει περιστατικά στο ιατρείο τα οποία είναι και τραγικά πολλές φορές. Άτομα που λένε “μα τι έκανα και δεν πήγα σε ένα πλαστικό χειρουργό, τι κουταμάρα έκανα”. Αλλά πλέον είναι αργά διότι αυτά τα πράγματα συνήθως δεν μπορούν και να αντιμετωπιστούν, δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Αυτά τα υλικά έχουν μπει βαθιά ανάμεσα στους ιστούς και χρειάζεται μια τόσο ριζική επέμβαση που μπορεί να δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα. Επομένως εκεί που θέλω να σταθώ είναι ότι όλα αυτά που βλέπουμε ως παραμορφώσεις είναι από κακής ποιότητας ενέσιμα υλικά που δεν είναι η περίπτωση του υαλουρονικού. Το υαλουρονικό οξύ ακόμα και το οποιοδήποτε υαλουρονικό οξύ ή οποιαδήποτε μάρκα υαλουρονικού δεν δημιουργεί προβλήματα. Μπορεί να υπάρχουν καλύτερες μάρκες ή χειρότερες ανάλογα με την διάρκεια του αποτελέσματος αλλά από υαλουρονικό οξύ τέτοιου είδους προβλήματα εγώ δεν τα έχω δει ποτέ.

Γ.Σ.: Να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες μπορεί?

Πλαστικός Χειρουργός: Σαφώς και μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε θεραπείασυνδυάζεται το υαλουρονικό οξύ. Συνήθως θα έλεγα ότι το συνδυάζουμε. Θα έλεγα ότι τα άτομα που έρχονται στο ιατρείο για να κάνουν υαλουρονικό οξύ συνήθως κάνουν ένα συνδυασμό με μπότοξ ή και με άλλα πράγματα, μεσοθεραπείες κάνουμε ταυτόχρονα ή κάποια πίλινγκ, ο,τιδήποτε. Μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το ο,τιδήποτε. Βλέπουμε εδώ για παράδειγμα ότι μια φωτογραφία χαρακτηριστική όπου μπορεί να μπει υαλουρονικό οξύ στα χείλη ή στις ρινοπαρειακές ρυτίδες και ταυτόχρονα γίνεται και μπότοξ στο μέτωπο γιατί γίνεται συνήθως σε άλλες περιοχές. Βέβαια μπορεί να γίνει συνδυασμός ακόμα και στην ίδια ρυτίδα. Μια συχνή εφαρμογή που γίνεται στην ίδια ρυτίδα είναι όταν κάνουμε στο μεσόφρυο για παράδειγμα που μπορεί να κάνουμε σε βαθιές ρυτίδες, μπορεί να κάνουμε και botox και υαλουρονικό οξύ μαζί εάν είναι πολύ βαθιά η ρυτίδα και ξέρουμε ότι το ένα από το δυο μόνο δεν θα είναι αρκετό. Κάνουμε συνδυασμό και γίνεται ταυτόχρονα και στα δυο χωρίς κανένα πρόβλημα. Άρα ανετότατα γίνονται συνδυασμοί σχεδόν με οτιδήποτε. Δεν μου έρχεται κάτι αυτή τη στιγμή που δεν μπορεί να γίνει συνδυασμός του υαλουρονικού.

Γ.Σ.: Και το κόστος του υαλουρονικού?

Πλαστικός Χειρουργός: Το κόστος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Καταρχάς εξαρτάται από το είδος του υαλουρονικού που θα χρησιμοποιηθεί. Υπάρχουν υαλουρονικά λίγο ακριβότερα, λίγο φθηνότερα. Βέβαια το φθηνότερο δεν σημαίνει ότι τελικά κάνει και οικονομία γιατί άμα του διαρκέσει πολύ λιγότερο χρόνο, στην ουσία δεν έκανε οικονομία, αλλά έκανε σπατάλη. Εξαρτάται από το είδος του υαλουρονικού και από την ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί. Σαφώς μια βαθιά ρυτίδα θέλει περισσότερη ποσότητα από ότι μια πιο ρηχή ρυτίδα. Επομένως θα χρησιμοποιηθεί περισσότερη ποσότητα και επειδή αυτά είναι υλικά τα οποία έχουν ένα κόστος, γι’ αυτό το λόγο αυξάνεται η τιμή. Συνήθως όμως το κόστος δεν είναι κάτι το τραγικό εάν συνυπολογίσουμε ότι η διάρκεια είναι αρκετά μεγάλη. Αν κρατήσει 2-3 χρόνια και πολλές φορές έχεις διορθώσει ένα πρόβλημα για 2-3 χρόνια, το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Δεν θέλω να πω συγκεκριμένα πράγματα αλλά συνήθως κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ περίπου, ανάλογα με την ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί. Συνήθως αυτά είναι τα κόστη που υπάρχουν. Είναι ανάλογο. Πολλές φορές με παίρνουν και με ρωτάνε “πόσο κοστίζει το υαλουρονικό οξύ?” Τι να απαντήσω χωρίς να έχω δει την ρυτίδα ή αν είναι κατάλληλο για την συγκεκριμένη ρυτίδα πρώτα απ όλα και τι διαδικασία θα χρειαστεί.

Γ.Σ.: Είναι πολυπαραγοντικό λοιπόν να μας πείτε κάποιο κόστος.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του υαλουρονικού που το έκανε τόσο γνωστό?

Πλαστικός Χειρουργός: Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αποτελεί ασφαλές υλικό και για αυτό το λόγο επικράτησε σε σχέση με όλα τα άλλα υλικά. Όπως σας είπα πριν, το υαλουρονικό οξύ όταν ξεκίνησα το χρησιμοποιούσαν, αλλά λιγότερο από το ενέσιμο κολλαγόνο, το οποίο είχε μια καλή διάρκεια, περίπου ένα εξάμηνο. Πάρα πολύ καλό, αλλά και αυτό είχε κάποια μειονεκτήματα. Σε ένα ποσοστό περίπου 2% του πληθυσμού έκανε αλλεργικές αντιδράσεις. Επομένως έπρεπε να κάνουμε τεστ αλλεργίας πρώτα. Το υαλουρονικό οξύ δεν δημιουργεί τέτοιου είδους προβλήματα. Είναι ασφαλέστατο και αυτό είναι το βασικότερό του πλεονέκτημα. Τώρα γιατί επικράτησε σε σχέση με τα άλλα? Γιατί εκτός από αυτό το πλεονέκτημα, με το πέρασμα του χρόνου απέκτησε και μεγαλύτερη διάρκεια, γιατί σαφώς η τεχνολογία αλλάζει, ο τρόπος κατασκευής του υαλουρονικού αλλάζει και έγιναν αυτές οι σταυροσυνδέσεις, στη χημεία του προστέθηκαν κάποια πράγματα. Ενώνουμε στο εργαστήριο πολλά μόρια υαλουρονικού μαζί και επομένως αυτό κρατά πολύ περισσότερο στο χρόνο. Επειδή λοιπόν αυξήθηκε και η διάρκειά του με αυτούς τους τρόπους, επικράτησε. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει κανένα μειονέκτημα πλέον. Δεν μπορώ να φανταστώ αν βγει κάποιο καινούργιο υλικό τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει.

Γ.Σ.: Μάλιστα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ γιατρέ για τις πολύ χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας δώσατε για το υαλουρονικό.

Πλαστικός Χειρουργός: Εγώ ευχαριστώ. Εμένα είναι χαρά μου να ενημερώνω τον κόσμο.

Γ.Σ.: Ευχαριστούμε το NewTv που φιλοξενεί την εκπομπή μας. Ευχαριστούμε όλους εμάς που μας παρακολουθήσατε. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο σάιτ μας, το email, Youtube, Twitterνα μας στέλνετε τα ερωτήματά σας. Να μας πείτε τι σας προβληματίζει και να το συζητήσουμε σε κάποια επόμενη εκπομπή. Να είστε καλά, να χαμογελάτε. Γειά σας.

Related posts

υναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη της πλαστικής χειρουργικής μετά το καλοκαίρι

Εξερευνώντας τα συναισθηματικά & ψυχολογικά οφέλη της πλαστικής χειρουργικής μετά το καλοκαίρι

Η πλαστική χειρουργική μπορεί να είναι μια ενδυναμωτική εμπειρία, ειδικά για όσους έχουν παλέψει ψυχολογικά με προβλήματα που σχετίζονται με την εμφάνισή τους. Διορθώνοντας...

Περισσότερα
Λίφτινγκ προσώπου / Facelift

Εννέα μύθοι για το facelift

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία των σημαδιών γήρανσης του προσώπου. Ανάλογα με το πρόβλημα, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει...

Περισσότερα
Παγκόσμιο Συνέδριο Πλαστικής Χειρουργικής ISAPS

Παγκόσμιο Συνέδριο Πλαστικής Χειρουργικής ISAPS 2023

Ο ISAPS (Παγκόσμια Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής) έκανε την τιμητική πρόταση στο Ελληνικό του τμήμα του, που απαρτίζεται από Έλληνες πλαστικούς χειρουργούς, οι οποίοι...

Περισσότερα

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της υγείας, της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και της ομορφιάς!