Νέο τοπικό αναισθητικό που εξαλείφει τον πόνο μετά την επέμβαση πλαστικής χειρουργικής

Νέο τοπικό αναισθητικό που εξαλείφει τον πόνο μετά την επέμβαση πλαστικής χειρουργικής

Νέο τοπικό αναισθητικό που εξαλείφει τον πόνο μετά την επέμβαση πλαστικής χειρουργικής

Πριν από δύο εβδομάδες περίπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις Η.Π.Α. νέο φάρμακο τοπικής αναισθησίας, το οποίο εξαλείφει το μετεγχειρητικό πόνο. Πρόκειται για ένα τοπικό αναισθητικό πολύ μακράς διαρκείας. Η δράση του μπορεί να κρατήσει έως και 72 ώρες. Από τα έως τώρα υπάρχοντα τοπικά αναισθητικά, αυτό με τη μεγαλύτερη διάρκεια ρύθμιζε τον πόνο για 7 ώρες περίπου. Τώρα, με το μακράς διαρκείας αυτό τοπικό αναισθητικό, ο χρόνος αυτός δεκαπλασιάστηκε.

Ως γνωστόν, στις επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής, εάν υπάρχει πόνος, αυτός διαρκεί το πολύ 3 ημέρες. Το σκεπτικό είναι ότι με το τέλος της επέμβασης, ο πλαστικός χειρουργός εγχύει το τοπικό αναισθητικό μακράς διαρκείας στην περιοχή της επέμβασης και ο πόνος ρυθμίζεται για 3 ημέρες περίπου. Είναι εξαιρετικά λίγες οι περιπτώσεις όπου οι 3 μέρες αυτές δεν είναι αρκετές για να ελέγξουν τελείως τον πόνο.

Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε ασθενείς για 13 έως 24 μήνες και απέδειξε ότι είναι απόλυτα ασφαλές. Η μετεγχειρητική άνεση και ασφάλεια του ασθενούς, είναι πρωτεύουσας σημασίας για τις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Ο πόνος άλλωστε, αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο για πολλά άτομα, προκειμένου να προβούν σε μία αισθητική επέμβαση. Τα παυσίπονα, πολλές φορές μπορεί να προκαλέσουν κάποιες επιπλοκές όπως ζάλη, τάση για εμετό και δυσκοιλιότητα. Επίσης, δεν είναι πάντα δεδομένο ότι θα μπορέσουν να ελέγξουν τον πόνο, ενώ το νέο αυτό φάρμακο τοπικής αναισθησίας, ελέγχει απόλυτα τον πόνο για 3 ημέρες, οι οποίες είναι συνήθως υπεραρκετές.

Η χρήση του τοπικού αναισθητικού έγινε κατά τη διάρκεια της μελέτης σε άτομα που έκαναν αυξητική μαστών, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε οποιαδήποτε άλλη επέμβαση.

Η χρήση του φαρμάκου δεν παρουσίασε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Είναι σίγουρο ότι το συγκεκριμένο φάρμακο θα τύχει ευρείας αποδοχής και θα είναι πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των πλαστικών χειρουργών, στο μέλλον.