Το κάπνισμα δημιουργεί ρυτίδες;

Το κάπνισμα δημιουργεί ρυτίδες;

Όσο κι αν η διαδικασία είναι αργή και τα αποτελέσματα δεν είναι εμφανή στην αρχή, ναι, το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος και να συμβάλλει, μαζί με άλλους παράγοντες, στη δημιουργία ρυτίδων.

Η ζημιά είναι ανάλογα με αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος και το διάστημα που είναι καπνιστής. Φυσικά, το κάπνισμα δεν επιδρά μόνο στο δέρμα του προσώπου αλλά επιφέρει φθορά και στο δέρμα του υπολοίπου σώματος

Οι αλλαγές στο δέρμα μπορεί να συμβούν σε μόλις μία δεκαετία, αλλά η διαφορά δεν γίνεται αντιληπτή γιατί δεν είναι απότομη. Η διαφορά στην επίδραση του καπνίσματος στο δέρμα μπορεί να φανεί όταν υπάρξει σύγκριση στην εμφάνιση διδύμων από τους οποίους μόνο ο ένας καπνίζει. Σε επίσημη έρευνα, στην οποία εξετάστηκαν οι διαφορές στο πρόσωπο διδύμων, βρέθηκε ότι πράγματι «το κάπνισμα μας γερνάει πρόωρα».

Το κάπνισμα δημιουργεί ρυτίδες;

Πώς Το Κάπνισμα Οδηγεί Στη Δημιουργία Ρυτίδων;

Η νικοτίνη που υπάρχει στο τσιγάρο (ακόμα και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο) προκαλεί στένωση των αγγείων των ανωτέρων στοιβάδων του δέρματος με αποτέλεσμα μικρότερη ροή αίματος και κατά συνέπεια περιορισμό στη λήψη οξυγόνου και των απαραίτητων συστατικών θρέψης του δέρματος, όπως είναι η βιταμίνη Α αλλά κι άλλα στοιχεία.

Επίσης, οι χημικές ενώσεις που εκλύονται με την καύση του καπνού (που είναι περίπου 4.000) επηρεάζουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, που δίνουν στο δέρμα σφρίγος κι ελαστικότητα. Έτσι το δέρμα αρχίζει να χαλαρώνει και ρυτίδες αρχίζουν να εμφανίζονται νωρίτερα λόγω του καπνίσματος.

Επιπρόσθετα, γύρω από το στόμα δημιουργούνται κάθετες μικρές ρυτιδώσεις – οι καλούμενες και ως «ρυτίδες καπνιστού» – από τις ομοίως επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου λόγω του καπνίσματος αλλά και λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας εξ επαφής με το αναμμένο τσιγάρο.

 

Διακοπή Καπνίσματος Και Διόρθωση Των Ρυτίδων

Η διακοπή του καπνίσματος δεν διορθώνει τη βλάβη, δεν διαλύει τις ρυτίδες και δεν επαναφέρει το δέρμα στην καλή κατάσταση που ήταν πριν την έναρξη του καπνίσματος. Όμως μπορεί, τουλάχιστον, να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης.

Την αισθητική αποκατάσταση μπορεί να αναλάβει μόνο ο πλαστικός χειρουργός, ο οποίος ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους όπως μεσοθεραπείαυαλουρονικόbotoxpeelingULiftingPlusMesoPeel, κ.α.

 

Αν και υπάρχουν σημαντικότεροι λόγοι υγείας για να σκεφτεί κάποιος να σταματήσει το κάπνισμα, ας συνυπολογίσουμε ότι αυτό προκαλεί κι αισθητική βλάβη στο δέρμα μας.