Νέος νόμος στην Καλιφόρνια απαγορεύει την έκθεση ανηλίκων σε solarium

Νέος νόμος στην Καλιφόρνια απαγορεύει την έκθεση ανηλίκων σε solarium

Νέος νόμος στην Καλιφόρνια απαγορεύει την έκθεση ανηλίκων σε solarium

Το πανεπιστήμιο του San Diego, παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με την οποία οι νόμοι που απαγορεύουν στις Η.Π.Α. τη χρήση του solarium σε ανήλικους είναι αναποτελεσματικοί στο να περιορίσουν τη διαδικασία αυτή. Στη μελέτη επίσης αναφέρεται ότι στις Η.Π.Α., στις μεγάλες πόλεις, τα κέντρα αισθητικής όπου γίνεται χρήση solarium για μαύρισμα είναι περισσότερα από τα Starbucks και τα McDonalds. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε την πολιτεία της Καλιφόρνια να είναι η πρώτη πολιτεία των Η.Π.Α., η οποία προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος με υπεριώδη ακτινοβολία από τους ανηλίκους. Στη μελέτη αναφέρεται ότι το 27% των 17χρονων κοριτσιών είχε κάνει πέρυσι χρήση των συγκεκριμένων συσκευών, προκειμένου να επιτύχει τεχνητά το μαύρισμα.

Οι περισσότερες πολιτείες των Η.Π.Α. έχουν νόμους οι οποίοι απαγορεύουν τη χρήση συσκευών τεχνητού μαυρίσματος σε άτομα κάτω των 14 ετών. Στο Τέξας, οι νόμοι είναι πιο περιοριστικοί και απαγορεύουν τη χρήση αυτών των συσκευών σε άτομα κάτω των 16,5 ετών. Όμως 21 πολιτείες δεν έχουν νομοθεσία που να απαγορεύει κάτι τέτοιο.

Η καθηγήτρια J. A. Mayer, από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης, επικέντρωσε πολλή από την 24χρονη δουλειά της ως καθηγήτρια δημόσιας υγείας, στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Παρατήρησε ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής και η Αμερικάνικη Εταιρεία Δερματολογίας, υποστηρίζουν την απαγόρευση της χρήσης συσκευών solarium σε άτομα κάτω των 18 ετών. Ένα άρθρο στην παρούσα έκδοση του Journal of the American Academy of Dermatology, παρατηρεί: “Το μελάνωμα είναι το πιο συχνό είδος καρκίνου μεταξύ ενηλίκων ηλικίας από 25-29 ετών και το δεύτερο συχνότερο είδος καρκίνου μεταξύ των ηλικιών 15-29 ετών”. Πλήθος μελετών έχει αποδείξει τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία και της ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Ειδικότερα, η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία από συσκευές solarium, φαίνεται ότι οδηγεί σε ένα αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος εάν οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται σε ηλικίες πριν τα 35 χρόνια. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τα μηχανήματα solarium προς το κοινό, αντιδρούν σε όλο αυτό το θόρυβο, λέγοντας ότι κάθε άτομο θα πρέπει να είναι ελεύθερο να κάνει τις επιλογές του, όπως και ότι ούτως ή άλλως η υπεριώδης ακτινοβολία εκπέμπεται και από τον ήλιο, επομένως θα ήταν σαν να απαγορεύουμε στους ανήλικους να εκτίθενται στον ήλιο. Από την άλλη πλευρά πάλι, πολλοί θεωρούν ότι οι ανήλικοι τις περισσότερες φορές δεν είναι σε θέση να κρίνουν την ποσότητα έκθεσής τους σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Η πολιτεία της Καλιφόρνια, έως τώρα απαγόρευε και αυτή τη χρήση solarium σε άτομα κάτω των 14 ετών και επέτρεπε τη χρήση σε άτομα από 18 έως 14 ετών, μόνο με έγγραφη συγκατάθεση του γονέα. Ο νέος νόμος απαγορεύει τελείως τη χρήση των συσκευών solarium σε όλα τα άτομα κάτω των 18 ετών. Η μελέτη του San Diego State University, έγινε σε 6.000 άτομα ηλικιών 14-17 ετών, στις 100 μεγαλύτερες πόλεις των Η.Π.Α. Σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστώσει τις συνέπειες του τεχνητού μαυρίσματος στους ανηλίκους.

Related posts

Νέα αντίληψη στη διαμόρφωση του προσώπου

Νέα αντίληψη στη διαμόρφωση του προσώπου

Πριν από λίγες μέρες έγινε στην Ελλάδα το Διεθνές Meeting της TEOXANE Hellas Academy σχετικά με τις νέες τεχνικές και απόψεις στη χρήση υαλουρονικών...

Περισσότερα
Mommy Makeover - Πλαστική χειρουργική μετά από εγκυμοσύνη

Mommy Makeover – Πλαστική χειρουργική μετά από εγκυμοσύνη

Παλαιότερα μετά από μια εγκυμοσύνη η γυναίκα δεχόταν μοιρολατρικά την επιδείνωση της εικόνας της. Είχε παρηγοριά τη σκέψη «καταστράφηκε το σώμα μου, αλλά σε...

Περισσότερα
Παγκόσμιο συνέδριο ΙSAPS στην Μύκονο για την πλαστική χειρουργική

Παγκόσμιο συνέδριο ΙSAPS στην Μύκονο για την πλαστική χειρουργική

Η ΙSAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgery) είναι η παγκόσμια επιστημονική οργάνωση των πλαστικών χειρουργών που ασχολούνται με την αισθητική χειρουργική. Αριθμεί παγκοσμίως...

Περισσότερα

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της υγείας, της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και της ομορφιάς!