Πλαστική στήθους μετά από μαστεκτομή

Πλαστική στήθους μετά από μαστεκτομή

Η πλαστική στήθους στις περιπτώσεις αποκατάστασης λόγω μαστεκτομής έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχει μειώσει την θνησιμότητα εξαιτίας του καρκίνου του μαστού, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να θέλουν με μια πλαστική επέμβαση να επαναφέρουν το στήθος τους στην αρχική του μορφή.

Πλαστική στήθους μετά από μαστεκτομή

Πολλές γυναίκες όμως δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας επέμβασης. Παρακάτω αναλύουμε τις πιο συχνές ερωτήσεις γυναικών στο γραφείο του πλαστικού χειρουργού:

Το στήθος μου θα επανέλθει στην αρχική του μορφή?

Οι πιο πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι μια πλαστική στήθους μπορεί να το επαναφέρει στην προγενέστερή του μορφή, κάτι που όμως δεν ισχύει ακριβώς. Σαφώς μπορεί να αποκατασταθεί ο όγκος του και να υποκατασταθεί η θηλή, αλλά δεν θα είναι αισθητικά το στήθος ακριβώς όπως πριν την αφαίρεσή του. Όμως η γυναίκα θα αποκτήσει πάλι το απόλυτο σύμβολο θηλυκότητας, θα φορέσει άνετα τα ρούχα και το μαγιό της και θα αισθανθεί καλύτερα με αναπτερωμένη αυτοπεποίθηση.

Υπάρχει περίπτωση που απαγορεύεται η αποκατάσταση?

Σε ορισμένες περιπτώσεις απαγορεύεται η πλαστική στο στήθος: όταν η γυναίκα είναι σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, όταν δεν είναι καλή η συνολική της υγεία, αν έχει φλεγμονώδη καρκίνο ή αν υπάρχει τοπική υποτροπή.

Μπορεί να γίνει μαστεκτομή και αποκατάσταση μαζί?

Υπάρχει αυτή η δυνατότητα μόνο αν συντρέχουν ορισμένοι λόγοι. Θα πρέπει να μην χρειάζεται χημειοθεραπεία μετά την επέμβαση και η νόσος να έχει βρεθεί σε πρώιμο στάδιο. Η απόφαση πρέπει να παρθεί πάντα με αυστηρά κριτήρια και σε απόλυτη συννενόηση με το χειρουργό της.

Το αποτέλεσμα της πλαστικής στήθους θα είναι άμεσα ορατό?

Η συνηθισμένη αντίληψη των περισσοτέρων γυναικών είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι άμεσο όπως και στην αυξητική στήθους. Υπάρχει όμως μια απαραίτητη διαδικασία που προηγείται προκειμένου να αυξηθεί ο δερματικός ιστός της περιοχής, έτσι ώστε να αποκτήσει την αναγκαία επιφάνεια που θα καλύψει το ένθεμα, δηλαδή τον απαραίτητο “χώρο” για να “φιλοξενήσει” το ένθεμα. Συνήθως το αποτέλεσμα φαίνεται σε επόμενο στάδιο ανάλογα με την κατάσταση της γυναίκας και τον όγκο του στήθους.

Μετά από μαστεκτομή είναι επώδυνη η επέμβαση?

Η πλαστική στήθους μετά από μαστεκτομή, είναι σχετικά ανώδυνη επέμβαση όπως και η αυξητική στήθους. Υπάρχει ελαφρύς πόνος για μερικές ημέρες αλλά αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά παυσίπονα.

Η νέα “θηλή” θα φαίνεται φυσική?

Η ανάπλαση της εικόνας της θηλής έχει σήμερα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αφορά όμως το εμφανισιακό κομμάτι και όχι την αίσθηση της θηλής.

 

Το σημαντικότερο μετά από μια τέτοια επέμβαση αποκατάστασης του μαστού είναι η μεγάλη αλλαγή της ψυχολογίας της γυναίκας που ανακτά την αυτοπεποίθησή της και βλέπει με θετική προοπτική τη ζωή, νοιώθοντας να αποκαθίσταται αισθητικά το σύμβολο θηλυκότητας που παροδικά είχε απωλέσει.