Διαμόρφωση Σχήματος Προσώπου

Πλαστική στο πρόσωπο - Πηγούνι, Ζυγωματικά, Προγούλι

Το πηγούνι (γένειο), τα ζυγωματικά, η γνάθος, οι παρειές (μάγουλα) είναι και αυτά, στοιχεία που διαμορφώνουν το σχήμα του προσώπου.

Ο Πλαστικός Χειρουργός έχει τη δυνατότητα, όταν είναι αναγκαίο, να διαμορφώσει το πρόσωπο έτσι ώστε αυτό να αποκτήσει την αρμονία και την αισθητική που του λείπουν. Ιδιαιτέρως η σχέση μεταξύ πηγουνιού, μάγουλου και ζυγωματικών είναι εξαιρετικά σημαντική, όσον αφορά την αισθητική του προσώπου. Τα τρία αυτά στοιχεία σχηματίζουν μεταξύ τους μία γραμμή, η οποία σε ιδανικές συνθήκες θα πρέπει στις γυναίκες να σχηματίζουν ένα ελαφρύ S και στους άντρες μία ευθεία γραμμή.

Για τη βελτίωση των γραμμών του προσώπου χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι, οι συχνότερες από τις οποίες γίνονται με τη χρήση ενθεμάτων και αφορούν την περιοχή του γενείου (πηγούνι) ή τα ζυγωματικά. Εκτός όμως
από αυτά τα κλασικά σημεία, πολλά άλλα σημεία του προσώπου μπορούν να βελτιωθούν με τη χρήση ενθεμάτων.

Δεν είναι όμως μόνο η χρήση ενθεμάτων ο τρόπος βελτίωσης του σχήματος του προσώπου. Άλλοι τρόποι, όπως οστεοτομίες ή χρήση προσθετικών υλικών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και μερικές φορές με απλές διαδικασίες.

Γεννειοπλαστική - Πλαστική στο πηγούνι

Ενώ το γένειο (πηγούνι) είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στην αισθητική του προσώπου πολύς κόσμος αγνοεί την παράμετρο αυτή. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο κάποιο άτομο να έχει αυτό το είδος του προβλήματος και να μην μπορεί να το συνειδητοποιήσει. Απλά να αισθάνεται ότι κάτι του φταίει στο πρόσωπο.

Η πλαστική στο πηγούνι χρησιμεύει στην αύξηση του γενείου (πηγουνιού) στα άτομα που το σαγόνι είναι μικρό ή πιο πίσω από τη φυσιολογική του θέση.

Στην γενειοπλαστική οι τομές γίνονται μέσα στο στόμα ή κάτω από το πηγούνι. Η τοπική αναισθησία συνήθως είναι αρκετή και συνήθως δεν χρειάζεται νοσηλεία.

Πολλές φορές ένα μικρό σαγόνι συνυπάρχει με μία γαμψή μύτη. Σε αυτή την περίπτωση ο συνδυασμός των δύο επεμβάσεων ρινοπλαστικής και γενειοπλαστικής είναι απαραίτητος και το αποτέλεσμα εντυπωσιακό.

Διαμόρφωση Σχήματος Προσώπου

Αύξηση ζυγωματικών

Τα τονισμένα ζυγωματικά θεωρούνται στοιχείο καλαισθησίας για το πρόσωπο. Η αύξησή τους είναι μία σχετικά σύντομη επέμβαση, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις ή να γίνει από μόνη της. Τα ενθέματα αυτά μπαίνουν στην περιοχή από πολύ μικρές τομές οι οποίες δε φαίνονται. Η θέση στην οποία γίνονται οι τομές συνήθως είναι μέσα από το στόμα και επομένως χωρίς να φαίνονται εξωτερικά σημάδια ή εάν η αύξηση ζυγωματικών συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις, η τοποθέτηση μπορεί να γίνει από τομή face lifting ή βλεφαροπλαστικής.

Αύξηση παρειών

Η αύξηση στα μάγουλα γίνεται σε άτομα που το λίπος στην περιοχή έχει ατροφήσει και οι παρειές παρουσιάζουν εμβαθύνσεις. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης ή και με ακόμη πιο απλό τρόπο, χωρίς επέμβαση, με τη χρήση ενέσιμων προσθετικών υλικών, τα οποία πρέπει να είναι εγκεκριμένα από διεθνείς αναγνωρισμένους ιατρικούς οργανισμούς.

Μείωση παρειών

Η μείωση στα μάγουλα είναι θέμα που απασχολεί αρκετά άτομα, ιδίως νέους που έχουν πολύ στρογγυλό πρόσωπο. Μία μικρή βελτίωση μπορεί να προέλθει από μία λιποαναρρόφηση στην περιοχή, αλλά ο βασικότερος τρόπος για να διορθωθεί το πρόβλημα είναι η αφαίρεση του λίπους μέσα από το στόμα. Ο πλαστικός χειρουργός κάνει μία τομή στα μάγουλα από την εσωτερική πλευρά, δηλαδή μέσα από το στόμα και από κει αφαιρεί το λίπος (buccal fat pad).

Ο χειρουργός πρέπει να έχει αρκετές γνώσεις σε αυτό θέμα διότι θα πρέπει να ξέρει πόσο λίπος ακριβώς θα αφαιρέσει. Αυτή η τεχνική έχει το πλεονέκτημα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης κάποιου νεύρου, διότι τα νεύρα της περιοχής βρίσκονται πιο επιφανειακά, σε σχέση με το λίπος που θα αφαιρεθεί. Από τη στιγμή δε που η αφαίρεση γίνεται μέσα από το στόμα, δεν χρειάζεται ο χειρουργός να περάσει ανάμεσα στα νεύρα. Η επέμβαση αυτή αντιμετωπίζει πολύ αποτελεσματικά το πρόβλημα του πολύ στρογγυλού προσώπου.

Μείωση διπλοσάγονου

Η μείωση στο διπλοσάγονο (προγούλι) μπορεί να γίνει με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης, όταν το δέρμα δεν είναι πάρα πολύ χαλαρό. Με την ίδια μέθοδο μπορεί κανείς να βελτιώσει και άλλες περιοχές του προσώπου.

Διόρθωση ασσυμετρίας

Όλα τα άτομα παρουσιάζουν ένα μικρό βαθμό ασυμμετρίας μεταξύ της αριστερής και δεξιάς πλευράς του προσώπου. Όταν όμως η ασυμμετρία αυτή είναι αρκετά έντονη, τότε με τη χρήση των μεθόδων που περιγράφουμε, ανάλογα το πρόβλημα που προκαλεί την ασυμμετρία, μπορεί κανείς να τη διορθώσει.

Διόρθωση γωνίας κάτω γνάθου

Σε άτομα, που η κάτω γνάθος είναι μικρότερη του φυσιολογικού, είναι πιθανό οι γωνίες της (το τμήμα της γνάθου που βρίσκεται μπροστά και κάτω από τα αφτιά) να είναι ατροφικές. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν επίσης να αυξηθούν με τη χρήση ενθεμάτων ή και με άλλες μεθόδους.

Η διαδικασία της επέμβασης

Στην πλειονότητα τους οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να γίνουν με τοπική αναισθησία και δεν χρειάζονται νοσηλεία. Συνήθως μετεγχειρητικός πόνος δεν υπάρχει, αλλά αυτό βέβαια είναι κάτι που εξαρτάται και από την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου. Βέβαια, τις επόμενες ημέρες το πρόσωπο θα παρουσιάζει οίδημα (πρήξιμο), το οποίο συνήθως χρειάζεται δεκαπέντε ημέρες για να υποχωρήσει κατά το μεγαλύτερό του μέρος. Το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί μετά από λίγους μήνες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το άτομο δεν θα είναι παρουσιάσιμο για όλο αυτό το διάστημα.

Συνήθως μία ή δύο εβδομάδες είναι αρκετές για να παρουσιαστεί κανείς στο περιβάλλον του. Πολύ χρήσιμη είναι η προσομοίωση στον υπολογιστή, η οποία μπορεί να γίνει πριν την επέμβαση, ώστε το άτομο να συνειδητοποιήσει τις αλλαγές που θα γίνουν πάνω στο πρόσωπό του. Η προσομοίωση είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει κάποιος να αποδεχθεί το τελικό του αποτέλεσμα. Άλλος τρόπος για να μπορεί κανείς να αποδεχθεί το αποτέλεσμα είναι σε πρώτη φάση να κάνει τις αλλαγές που θέλει με χρήση υαλουρονικού οξέως, το οποίο είναι εύκολο και ακίνδυνο και εφόσον το αποτέλεσμα του αρέσει, να προχωρήσει σε ένα πιο μόνιμο τρόπο διόρθωσης.

Άλλοι τρόποι διόρθωσης είναι οι οστεοτομίες ή χρήση ενέσιμων υλικών. Το πλέον χρησιμοποιούμενο ενέσιμο υλικό είναι το υαλουρονικό, το οποίο είναι ειδικό για διαμόρφωση σχήματος του προσώπου και κυρίως πηγούνι και ζυγωματικά. Βέβαια δεν έχει μόνιμο αποτέλεσμα, αλλά η διάρκειά του είναι αρκετά μεγάλη(υπερβαίνει τον ένα χρόνο και πολλές φορές τα δύο χρόνια). Πρόκειται όμως για μία πολύ εύκολη μέθοδο, η οποία γίνεται μέσα σε δέκα λεπτά και δεν προϋποθέτει χειρουργείο.

Όλες αυτές οι μέθοδοι, όταν χρησιμοποιηθούν σωστά από ειδικούς, μπορούν να δώσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, δημιουργώντας ένα πρόσωπο καλαίσθητο και αρμονικό.