Ωτοπλαστική – Πλαστική Για Πεταχτά Αυτιά

Πεταχτά Αυτιά; - Διορθώστε το μέγεθος, το σχήμα ή την θέση των αυτιών σας με Ωτοπλαστική (πλαστική στα αυτιά)

Η ωτοπλαστική αποσκοπεί στο να διορθώσει ατέλειες στα αυτιά, όπως είναι τα αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά), που δεν αφορούν όμως μόνο στα παιδιά, αλλά και σε ενήλικες. Πολλά μάλιστα ενήλικα άτομα ζητούν την ωτοπλαστική ώστε να διορθώσουν τα πεταχτά αφτιά, διότι τους θυμίζει τα ψυχολογικά προβλήματα που τους δημιουργήθηκαν στην παιδική τους ηλικία.

Το πρόβλημα των πεταχτών αφτιών έχει την ιδιαιτερότητα να αφορά εξ’ ίσου άνδρες και γυναίκες, όπως και μικρές ή μεγάλες ηλικίες. Οι συνηθέστερες ηλικίες, κατά τις οποίες ζητούν να διορθώσουν τα αφτιά τους, είναι η περίοδος των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου, καθώς και οι μεταξύ 20 και 30 ετών. Την περίοδο των πρώτων τάξεων του σχολείου το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που τα ίδια τα παιδιά ζητούν επίμονα από τους γονείς τους να διορθωθεί το πρόβλημά τους.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά είναι πολύ αυστηρά και καυστικά στην κρίση τους προς τα άλλα παιδιά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούν συχνά ψυχολογικά προβλήματα στους συμμαθητές ή φίλους τους, που έχουν την οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα στην εμφάνιση, όπως συμβαίνει με τα πεταχτά αφτιά.

Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει από την ηλικία των 5 ετών και μετά, διότι σε αυτή την ηλικία το αφτί έχει ήδη το 80% της ανάπτυξης, που θα έχει μετά την ενηλικίωση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει η επέμβαση, εφόσον δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες αλλαγές στην ανάπτυξή του κι επομένως το αποτέλεσμα της επέμβασης θα παραμείνει σταθερό για πάντα.

Η διαδικασία της ωτοπλαστικής συνίσταται στη διαμόρφωση του χόνδρου, δηλαδή του σκελετού του αφτιού. Τα αφτιά συνήθως δεν είναι μεγάλα, αλλά δίνουν αυτή την εντύπωση διότι είναι πεταχτά. Οι τομές γίνονται πίσω από τα αφτιά κι επομένως δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια.

Ωτοπλαστική

Ωτοπλαστική - Πως γίνεται η διαδικασία;

Ο πλαστικός χειρουργός μέσω αυτής της τομής διαμορφώνει τον σκελετό του αφτιού, ο οποίος αποτελείται από χόνδρο. Ο χόνδρος είναι μεν εύπλαστος ιστός, έχει όμως την τάση να επανέρχεται στην αρχική του θέση σε κάθε προσπάθεια αλλαγής στο σχήμα του. Για τον λόγο αυτό, γίνεται χάραξη του χόνδρου στα σημεία των πτυχών του και σταθεροποίησή του με ράμματα, έτσι ώστε να πάρει ένα μόνιμο νέο σχήμα.

Στις περιπτώσεις εκείνες που τα αυτιά είναι όντως μεγάλα, γίνεται αφαίρεση τμήματος αυτού. Οι τομές τοποθετούνται στις πτυχώσεις του αυτιού, για να μην είναι ιδιαίτερα εμφανείς.

Η όλη διαδικασία στους ενήλικες γίνεται με τοπική αναισθησία, διαρκεί περίπου μία ώρα και δεν χρειάζεται παραμονή σε κλινική.

Στα παιδιά όμως μπορεί να χρειαστεί κάποια μορφή ήπιας νάρκωσης, εάν αυτά, λόγω του φόβου τους, δεν μπορούν να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους.

Αποτέλεσμα και αποθεραπεία μετά την πλαστική αυτιών (ωτοπλαστική)

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και αφορούν στην πιθανότητα μόλυνσης, η οποία αν συμβεί αντιμετωπίζεται με τη χρήση αντιβιοτικών. Η αίσθηση του πόνου, μετά την επέμβαση, διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο και αν υπάρχει καταπολεμάται με παυσίπονα. Η αποχή από την εργασία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ο μόνος λόγος, από τον οποίο εξαρτάται η αποχή από την εργασία, είναι το οίδημα και οι ελαφρές μελανιές, που συνήθως παρουσιάζονται μετά την ωτοπλαστική. Τα άτομα εκείνα, που μπορούν να καλύψουν τα αφτιά τους με κάποιο τρόπο (μακριά μαλλιά, σκούφο, κλπ), μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους ακόμη και την επόμενη ημέρα, τα υπόλοιπα άτομα μπορεί να χρειαστούν έως και δέκα ημέρες για να είναι τα αφτιά τους παρουσιάσιμα. Το πλύσιμο επιτρέπεται μετά από δύο ημέρες.

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και τα άτομα αυτά ενθουσιάζονται, διότι με μία σχετικά μικρή διαδικασία αφαιρούν από πάνω τους το αίτιο εκείνο που τραβούσε την προσοχή και πολλές φορές τους αστεϊσμούς ή προσβολή από το περιβάλλον τους.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο σε κάποιον που δεν έχει το πρόβλημα, για τα άτομα που το έχουν είναι μεγάλη η ψυχική ανάταση και συνήθως μετανιώνουν για το ότι δεν έκαναν αυτή τη διόρθωση αρκετά νωρίτερα.

Τι Είναι Η Ωτοπλαστική;
Διόρθωση Πεταχτιών Αυτιών Στα Παιδιά
Διαδικασία πλαστικής αυτιών / Ωτοπλαστικής
Αποθεραπεία Ωτοπλαστικής