Ωτοπλαστική, η πλαστική επέμβαση που γίνεται από την παιδική ηλικία

Ωτοπλαστική - Πλαστική για πεταχτά αυτιά

Ωτοπλαστική, η πλαστική επέμβαση που γίνεται από την παιδική ηλικία

Αρκετές φορές τα προβλήματα ένταξης των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον εδράζεται σε προβλήματα εμφάνισης. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά είναι “σκληροί” κριτές και φέρνουν σε δύσκολη θέση όποιο παιδί έχει κάποιο αισθητικό πρόβλημα και “ξεφεύγει” από τις γενικές νόρμες των παιδιών. Πολλά παιδιά γίνονται στόχος αρνητικής κριτικής και πέφτουν θύμα κοροϊδίας από συμμαθητές τους για κάποιο αισθητικό θέμα, με συχνότατη την περίπτωση των πεταχτών αυτιών.

Πεταχτά αυτιά στα παιδιά

Περίπου 1 στα 20 παιδιά παρουσιάζει αφεστωτά αυτιά (πεταχτά αυτιά). Η διαπίστωση ότι το παιδί έχει πεταχτά αυτιά είναι εύκολη κι από τον μη ειδικό. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του προσώπου ενός παιδιού δεν είναι εύκολο να “καλυφθεί” και μπορεί να δημιουργήσει πολύ δυσάρεστα συναισθήματα και ψυχικά τραύματα στα μικρά παιδιά που συνήθως έχουν μεγάλη ευαισθησία σε τέτοια θέματα.

Η ωτοπλαστική δίνει λύση από την παιδική ηλικία

Λύση στην αισθητική δυσαρμονία αλλά και στις κοινωνικές, ψυχολογικές δυσκολίες του μικρού παιδιού που έχει πεταχτά αυτιά, δίνει η ωτοπλαστική. Υπολογίζεται ότι το 40% των ωτοπλαστικών παγκοσμίως γίνεται σε μικρά παιδιά. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να διορθώσει τα αφεστώτα ώτα από την ηλικία των 5 ετών. Στα παιδιά γίνεται συνήθως με τη μορφή μικρής νάρκωσης για λόγους ασφάλειας του παιδιού και διευκόλυνσης της σωστής έκβασης της διαδικασίας, αφού είναι δύσκολο έως αδύνατον να κρατηθεί ένα παιδί αυτής της ηλικίας σε ακίνητη θέση για όση ώρα διαρκεί η επέμβαση. Η ίδια επέμβαση μπορεί να γίνει στους ενήλικες απλώς με τοπική αναισθησία.

Πως γίνεται η πλαστική στα αυτιά / ωτοπλαστική;

Στην πρώτη επίσκεψη o πλαστικός χειρουργός θα εξετάσει το παιδί, θα ενημερώσει τους γονείς για ό,τι αφορά στην επέμβαση καθώς και για το προσδοκώμενο, εφικτό τελικό αποτέλεσμα. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων τα αυτιά του παιδιού έχουν το σωστό μέγεθος, αλλά δεν έχουν τη σωστή κλίση πάνω στο κεφάλι. Ο πλαστικός χειρουργός για να διορθώσει αυτήν την ανωμαλία, αναδιαμορφώνει τον σκελετό του αυτιού του παιδιού, δίνοντάς τους την ορθή θέση και κλίση. Η συνήθης διάρκεια της επέμβασης είναι 1 ώρα και δεν χρειάζεται νοσηλεία το βράδυ και το παιδί μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια ημέρα. Μετά από 5-6 μέρες το παιδί θα μπορεί να επιστρέψει στις απλές καθημερινές του δραστηριότητες και το σχολείο, ενώ περίπου μετά από 1 μήνα θα μπορεί να αθληθεί με άνεση. Προσοχή χρειάζεται στο άμεσο διάστημα της αποθεραπείας να μην γίνει τραυματισμός των αυτιών, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία επούλωσης και σταθεροποίησής τους στη νέα τους θέση.

Στην ωτοπλαστική δεν υπάρχουν επιπλοκές. Οι σύγχρονες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται δεν αφήνουν μετεπεμβατικό άλγος ή ενόχληση και δεν ταλαιπωρούν το παιδί.

Η αισθητική της περιοχής μετά τη διόρθωση είναι άψογη και καμία ουλή δεν είναι εμφανής, αφού η τομή και η “εργασία” του πλαστικού χειρουργού γίνονται στη φυσική πτυχή στο πίσω μέρος του αυτιού, καθιστώντας την τομή πρακτικά αόρατη.

Η πράξη έχει δείξει ότι είναι προτιμότερο η επέμβαση να γίνεται στα παιδιά στις περιόδους των μεγάλων χρονικά διακοπών τους, που είναι το καλοκαίρι, για να είναι απρόσκοπτη η αποθεραπεία τους, χωρίς να χρειαστεί να λήψουν από τα μαθήματά τους.

Η ωτοπλαστική στα παιδιά δίνει αισθητική λύση και ψυχική ανακούφιση στο πρόβλημα των πεταχτών αυτιών που μπορεί με άνεση κι αμεσότητα να λύσει ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός.

Μπορείτε να προγραμματίσετε άμεσα ενημερωτικό ραντεβού με τον πλαστικό χειρουργό πατώντας εδώ –> Επικοινωνία