Μεσοθεραπεία | Πλαστικός Χειρουργός Χριστόπουλος

LASER Λιποαναρρόφηση - Πρωτοποριακή τεχνολογία με αξιοζήλευτα αποτελέσματα

Περισσότερα...

Face Lifting χωρίς νυστέρι

Face...

Περισσότερα...

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μεσοθεραπεία είναι μία τεχνική και όχι ένα...

Περισσότερα...

Εξελίξεις στην Αυξητική Μαστών

Το 8o Πανελλήνιο Συνέδριο Πλαστικής...

Περισσότερα...

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: παλιό πρόβλημα, νέες λύσεις

 

Η κυτταρίτιδα αποτελεί ένα από τα...

Περισσότερα...

TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΣΑΣ ΝΕΑΝΙΚΟ

 

Περισσότερα...

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ

...

Περισσότερα...

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μεσοθεραπεία είναι μία τεχνική και όχι ένα συγκεκριμένο είδος θεραπείας. Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικά είδη προβλημάτων. Στην πλαστική χειρουργική χρησιμοποιείται για διαδικασίες όπως: βελτίωση της υφής του δέρματος, ρυτίδων, τοπικού πάχους, ουλών, κυτταρίτιδας, τριχόπτωσης και διάφορες άλλες. Ονομάζεται μεσοθεραπεία διότι συνίσταται στο να εγχύονται με ενέσιμο τρόπο ουσίες στο μεσόδερμα, δηλαδή στο λίπος και το συνδετικό ιστό, που βρίσκεται κάτω από το δέρμα.

Πως γίνεται η μεσοθεραπεία

Πρόκειται για ένα ενέσιμο τρόπο διοχέτευσης υλικών στο μεσόδερμα. Ο γιατρός χρησιμοποιεί μια μικρή σύριγγα με πολύ λεπτή βελόνα (περίπου όσο μία τρίχα), γίνονται πολλαπλές εγχύσεις στην ενδιαφερόμενη περιοχή. Λόγω του ότι η βελόνα είναι πάρα πολύ λεπτή ο βαθμός του πόνου είναι ελάχιστος. Γίνεται αισθητός σαν ένα ελαφρύ τσίμπημα. Σε κάποια σημεία μπορεί να μην γίνεται και καθόλου αισθητός. Η διαδικασία μπορεί να γίνει με το χέρι ή με μηχανισμό που είναι ειδικός γι' αυτό. Κανένα από τα δύο δεν είναι καλύτερο ή χειρότερο, αλλά εξαρτάται από την εμπειρία και συνήθεια του γιατρού. Σε κάθε τσίμπημα ο γιατρός εναποθέτει μία πολύ μικρή ποσότητα του υλικού.

 

Που χρησιμοποιείται η μεσοθεραπεία


Χρησιμοποιείται σε πολλές και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους διαδικασίες. Επίσης το βάθος τοποθέτησης του υλικού είναι διαφορετικό. Οι δύο βασικές εφαρμογές της μεσοθεραπείας είναι στη βελτίωση της υφής του δέρματος του προσώπου αφενός και στη θεραπεία της κυτταρίτιδας αφετέρου. Βέβαια, η μεσοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε ραγάδες (ραβδώσεις), απώλεια μαλλιών, διόρθωση ρυτίδων κτλ. Στη βελτίωση της υφής του προσώπου απευθύνεται σε δέρματα που έχουν υποστεί αφυδάτωση και έχουν λεπτές ρυτιδώσεις. Στην κυτταρίτιδα βοηθά στις περιπτώσεις εκείνες όπου δεν υπάρχει μεγάλη χαλάρωση και ανάλογα με τις ουσίες που θα περιέχονται μπορεί να δημιουργήσει λιποδιάλυση σε συγκεκριμένα σημεία.


Μεσοθεραπεία στο πρόσωπο

Πληθώρα υλικών έχουν χρησιμοποιηθεί ή συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως υλικά μεσοθεραπείας. Τα υλικά που περιέχονται είναι διαφορετικά είδη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και πολλά άλλα διαφορετικών κατηγοριών. Στο υλικό στο οποίο κατά βάση οφείλεται το αποτέλεσμα της μεσοθεραπείας είναι το υαλουρονικό. Αυτό χρησιμοποιείται λόγω της ιδιότητας που έχει να συγκρατεί μόρια νερού. Λειτουργεί δηλαδή σαν σφουγγάρι. Τοποθετώντας το διάλυμα μεσοθεραπείας σε όλο το πρόσωπο, τα μόρια του υαλουρονικού συγκρατούν νερό μέσα στο δέρμα, δηλαδή το ενυδατώνουν. Είναι σαν να τοποθετεί κανείς πολλά μικρά σφουγγάρια στο δέρμα, τα οποία θα συγκρατήσουν νερό. Το υαλουρονικό βέβαια έχει χρησιμοποιηθεί και σε κρέμες για τη βελτίωση της υφής του προσώπου. Επειδή όμως το μόριο του είναι μεγάλο δεν μπορεί να διεισδύσει μέσα στο δέρμα από την επιφάνεια. Εάν όμως μπει με ενέσιμο τρόπο τότε μένει εκεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκρατεί νερό. Δεν προσθέτει όγκο στο πρόσωπο και δεν αλλοιώνει καθόλου το σχήμα του. Ταυτόχρονα λειτουργεί και ως διεγέρτης. Διεγείρει δηλαδή το δέρμα στο να παράγει δικό του κολλαγόνο. Έχει αποδειχθεί ότι και τα τσιμπήματα της βελόνας από μόνα τους κάνουν διέγερση. Δηλαδή η μεσοθεραπεία βοηθάει το δέρμα ποικιλοτρόπως. Προκειμένου να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα της μεσοθεραπείας χρειάζονται μερικές συνεδρίες, που συνήθως έχουν απόσταση μεταξύ τους είκοσι με τριάντα ημέρες. Καλό είναι να συντηρεί κανείς το αποτέλεσμα, κάνοντας εφαρμογές μεσοθεραπείας σε πιο αραιά διαστήματα. Υπάρχουν και είδη μεσοθεραπείας που περιέχουν μόνο υαλουρονικό. Συνήθως αυτά απευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό προβλήματος.

 

Μεσοθεραπεία στο σώμα

Η μεσοθεραπεία, που γίνεται στο σώμα, αποσκοπεί στη διόρθωση της κυτταρίτιδας. Κάποιες φορές βέβαια μπορεί να περιέχει και ουσίες που διαλύουν το λίπος, όπως η φωσφατιδιλχολίνη. Το αποτέλεσμα στην κυτταρίτιδα συνήθως είναι προσωρινό, εάν δεν ακολουθήσουν θεραπείες συντήρησης. Με τις θεραπείες συντήρησης μπορεί κανείς να διατηρήσει το αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά στη λιποδιάλυση το αποτέλεσμα μπορεί να είναι και μόνιμο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να αφαιρέσει την ποσότητα λίπους που θα αφαιρούσε με μία λιποαναρρόφηση. Για μικρές ποσότητες λίπους όμως, η μεσοθεραπεία είναι αποτελεσματική. Τα διαλύματα που αφορούν στην κυτταρίτιδα συνήθως περιέχουν πολλές ουσίες μεταξύ των οποίων οι πιο σημαντικές είναι η καφεΐνη και κάποιοι ενεργοποιητές του μεταβολισμού. Συνήθως οι συνεδρίες γίνονται ανά μία εβδομάδα για την κυτταρίτιδα και ανά δεκαπέντε μέρες για τη λιποδιάλυση. Χρειάζονται αρκετές συνεδρίες για να δει κανείς το αποτέλεσμα. Ο αριθμός τους εξαρτάται από τον βαθμό του προβλήματος. Συνήθως πάντως, οι θεραπείες πρέπει να είναι περισσότερες από δέκα. Μπορεί να συνδυαστεί με χειρομασάζ ή με μηχανήματα όπως το LPG ENDERMOLOGIE. Το λίπος που διαλύεται συνήθως αποβάλλεται από τον οργανισμό με την φυσική οδό. Επειδή πολλές τοξίνες αποβάλλονται από τον οργανισμό συστήνεται στα ενδιαφερόμενα άτομα να πίνουν αρκετό νερό και να ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Επίσης η γυμναστική και η κίνηση γενικότερα βοηθούν τη θεραπεία.

 

Κατάλληλοι υποψήφιοι για μεσοθεραπεία


Άτομα από δεκαοχτώ έως εβδομήντα πέντε ετών σε καλή κατάσταση υγείας μπορούν να κάνουν μεσοθεραπεία. Θα πρέπει βέβαια ο γιατρός να κρίνει ότι το πρόβλημα που υπάρχει είναι κατάλληλο για την διαδικασία αυτή. Για παράδειγμα άτομα που θεωρούν ότι έχουν κυτταρίτιδα, αλλά στην πράξη έχουν ψευδοκυτταρίτιδα (χαλάρωση του δέρματος που μοιάζει με κυτταρίτιδα), δεν θα δουν ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Επίσης τα παχύσαρκα άτομα δεν θα βοηθηθούν ιδιαίτερα. Δεν πρέπει να κάνουν μεσοθεραπεία οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, διαβητικά άτομα, άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, πρόσφατο καρκίνο, άτομα με αυξημένη πηκτικότητα στο αίμα ή καρδιοπαθείς.

Η μεσοθεραπεία στο σώμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη λιποαναρρόφηση, αλλά αντίθετα μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματική μέθοδος. Άλλωστε η λιποαναρρόφηση δεν βοηθάει ιδιαίτερα στη διόρθωση της κυτταρίτιδας, ενώ η μεσοθεραπεία το κάνει. Όσον αφορά στο πρόσωπο, μπορεί να βελτιώσει την υφή του προσώπου, αλλά δεν θα διορθωθεί ιδιαίτερα η χαλάρωση. Δεν αποτελεί αντικατάσταση του lifting, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως πρόληψη.

 

Ιστορία και εξέλιξη της μεσοθεραπείας


Η μεσοθεραπεία πρωτοεφαρμόστηκε το 1952 από τον Dr Michel Pistor. Έκτοτε όλο και περισσότεροι γιατροί παγκοσμίως χρησιμοποίησαν την τεχνική αυτή σε καθημερινή βάση για πολλά και διάφορα είδη θεραπειών. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιήθηκε από διαφορετικές ειδικότητες. Με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότερες εφαρμογές προστίθενται στον κατάλογο των μεσοθεραπειών. Το 1987 η Γαλλική Ακαδημία Ιατρικής αναγνώρισε την μεσοθεραπεία ως τμήμα της κλασικής ιατρικής.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται όλο και περισσότερο η αυτόλογη μεσοθεραπεία, που βασίζεται στη χρήση αυξητικών παραγόντων από τον ορό του αίματος του ιδίου του ατόμου.

 

 

κείμενο συνέντευξης

 

Τι είναι η μεσοθεραπεία?

 

Η μεσοθεραπεία είναι μια πολύ γνωστή διαδικασία.Τείνει να γίνει εξίσου γνωστή με το botox. Χρειάζεται όμως κάποια διευκρίνιση. Μεσοθεραπεία δεν είναι ένα είδος θεραπείας. Μεσοθεραπεία είναι μια τεχνική. Τι σημαίνει: εγχύω κάποιες ουσίες με πολύ μικρά τσιμπήματα στο δέρμα του προσώπου ή και του σώματος. Επομένως, θα πρέπει να φύγει από το μυαλό του κόσμου αυτό που πάρα πολλά άτομα νομίζουν, ότι είναι ένα συγκεκριμένο είδος θεραπείας. Είναι σαν να λέμε κάνω ένεση. Κάνω ένεση δεν σημαίνει τίποτα. Εξαρτάται ΤΙ βάζω μέσα στην ένεση. Για το λόγο αυτό υπάρχουν κι εκατοντάδες διαφορετικά είδη μεσοθεραπείας.

 

Διαδικασία μεσοθεραπείας

 

Είναι πολύ σημαντικό ο πλαστικός χειρουργός να γνωρίζει καλά τη διαδικασία προκειμένου να επιλέξει τα κατάλληλα υλικά που θα βάλει σε κάθε άτομο. Το ότι κάποιος έκανε μια μεσοθεραπεία και δεν είδε αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι απαραιτήτως φταίει η μεσοθεραπεία. Μπορεί να μην υπήρξε καλή επιλογή υλικών. Επομένως, έχουμε πολλά διαφορετικά υλικά, όπως είπαμε, που συνήθως είναι βιταμίνες, κάποια ιχνοστοιχεία και υαλουρονικό. Υαλουρονικό μεσοθεραπείας, όχι υαλουρονικό γεμίσματος. Το υαλουρονικό μεσοθεραπείας δεν κάνει γέμισμα, κάνει ενυδάτωση μόνο. Είναι υαλουρονικό που διαχέεται μέσα στο δέρμα, συγκρατεί νερό, γιατί είναι υγροσκοπικό, κι επομένως ενυδατώνει το δέρμα. Ο πλαστικός χειρουργός θα αποφασίσει ποιες βιταμίνες θα βάλει, ποια ιχνοστοιχεία και πόσο υαλουρονικό και ποιο υαλουρονικό θα είναι αυτό προκειμένου να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γίνονται πολλά μικρά τσιμπηματάκια. Βέβαια στην αρχή βάζουμε μια αναισθητική κρέμα για να μειώσουμε κατά το δυνατόν την ενόχληση που υπάρχει. Γίνονται με πολλά μικρά τσιμπήματα όσων αφορά στο πρόσωπο, γιατί υπάρχει μεσοθεραπεία για το σώμα, που αφορά στην κυτταρίτιδα. Όταν λοιπόν μιλάμε για την διόρθωση της υφής του προσώπου γίνεται με πολλά τσιμπήματα διάχυτα. Το άτομο αυτό μπορεί να εμφανιστεί στο περιβάλλον του την επόμενη μέρα. Καμιά φορά και την ίδια. Εξαρτάται από το πόσο υαλουρονικό θα έχουμε βάλει μέσα. Δεν έχει λοιπόν χρόνο αποθεραπείας. Μπορεί και με λίγο makeup να εμφανιστεί την ίδια ή την επόμενη μέρα στο περιβάλλον του, να πάει στην δουλειά του, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

 

Πλαστικός Χειρουργός: Ένα μικρό τσιμπηματάκι. Πονάει?

Ασθενής: Όχι γιατρέ.

 

Δημοσιογράφος: Τι υλικό χρησιμοποιείτε στην μεσοθεραπεία?

Πλαστικός Χειρουργός: Στην μεσοθεραπεία χρησιμοποιούμε πάρα πολλά υλικά. Θα έλεγα εκατοντάδες. Συνήθως πρόκειται για ένα σύμπλεγμα βιταμινών, ιχνοστοιχείων μαζί με υαλουρονικό μεσοθεραπείας. Αυτό είναι και αυτό που χρησιμοποιούμε αυτή την στιγμή.

 

Δημοσιογράφος: Οι κρέμες με υαλουρονικό έχουν τα ίδια αποτελέσματα με την μεσοθεραπεία?

Πλαστικός Χειρουργός: Όχι γιατί το υαλουρονικό είναι μια μεγαλομοριακή ένωση, δηλαδή έχει πολύ μεγάλο μόριο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαπεράσει το φραγμό του δέρματος. Το υαλουρονικό στις κρέμες αυτό που κάνει είναι να κρατάει υγρασία απλώς στην επιφάνεια του δέρματος και όχι μέσα. Γι αυτό το λόγο το κάνουμε ενέσιμο σε αυτή την περίπτωση. Όταν έχει ένα υλικό πολύ μεγάλο μόριο, αυτό δεν μπορεί εύκολα να περάσει από το δέρμα. Ένα από αυτά είναι και το υαλουρονικό. Γι' αυτό το λόγο το κάνουμε ενέσιμο.

 

Είναι εξατομικευμένη διαδικασία. Σε κάθε άτομο χρησιμοποιώ διαφορετικά υλικά αναλόγως με τις ανάγκες του. Είναι δύσκολο να βρω 2 άτομα στα οποία έχω κάνει ακριβώς το ίδιο είδος μεσοθεραπείας. Αλλά όχι μόνο. Και στο ίδιο άτομο, σε διαφορετικές στιγμές μπορεί να χρησιμοποιήσω διαφορετική μεσοθεραπεία. Θα έλεγα ότι κάποιες φορές αυτό το λέμε και εξαρχής. Ότι θα έρθεις να κάνεις δύο μεσοθεραπείες αυτού του τύπου, μετά θα κάνουμε άλλες δυο από άλλο είδος μεσοθεραπείας και μετά άλλες 3 από ένα άλλο είδος μεσοθεραπείας. Κάθε φορά βλέπουμε πως είναι το δέρμα. Μπορεί να μην χρειάζεται εκείνη την στιγμή να κάνει μεσοθεραπεία. Μπορεί να είναι σε καλή κατάσταση, οπότε το αναβάλλουμε για μια άλλη στιγμή ή αν θεωρήσουμε ότι έχει κάποιο πρόβλημα βάζουμε την κατάλληλη μεσοθεραπεία για το συγκεκριμένο άτομο για την συγκεκριμένη στιγμή.

Το ότι κάνουμε περισσότερες από μία συνεδρίες στην μεσοθεραπεία δεν σημαίνει ότι δεν βλέπουμε άμεσο αποτέλεσμα. Από την πρώτη φορά, το άτομο αυτό θα δει αποτέλεσμα. Απλώς με τις επαναλήψεις μπορούμε ή να το ενισχύσουμε ή να το συντηρούμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξανακάνουμε και ξανακάνουμε. Άλλωστε το ίδιο το άτομο το ζητά. Από την στιγμή που από την πρώτη φορά βλέπει αποτέλεσμα, έρχεται και ζητάει να ξανακάνει για να δει ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα και να συντηρήσει το ήδη υπάρχον.

 

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή αίτημα ραντεβού συμπληρώστε τα στοιχεία, θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Copyright © 2018 Πλαστικός Χειρουργός Χριστόπουλος. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.