Ρινοπλαστική

LASER Λιποαναρρόφηση - Πρωτοποριακή τεχνολογία με αξιοζήλευτα αποτελέσματα

Περισσότερα...

Face Lifting χωρίς νυστέρι

Face...

Περισσότερα...

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μεσοθεραπεία είναι μία τεχνική και όχι ένα...

Περισσότερα...

Εξελίξεις στην Αυξητική Μαστών

Το 8o Πανελλήνιο Συνέδριο Πλαστικής...

Περισσότερα...

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: παλιό πρόβλημα, νέες λύσεις

 

Η κυτταρίτιδα αποτελεί ένα από τα...

Περισσότερα...

TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΣΑΣ ΝΕΑΝΙΚΟ

 

Περισσότερα...

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ

...

Περισσότερα...

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

 

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΥΤΗΣ - ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

 

Ρινοπλαστική (πλαστική μύτης) ονομάζεται η επέμβαση εκείνη που σκοπό έχει τη διόρθωση του σχήματος της μύτης. Η μύτη έχει την ιδιαιτερότητα ότι πολλές φορές αποτελεί το μοναδικό στοιχείο που χαλάει τη συνολική αισθητική του προσώπου. Αποτέλεσμα αυτού είναι η πλαστική μύτης ενώ αλλάζει μόνο το σχήμα της μύτης, να δίνει την εντύπωση ότι βελτιώθηκε ολόκληρο το πρόσωπο.

Η ρινοπλαστική από μόνη της δεν έχει σκοπό να βελτιώσει τα προβλήματα αναπνοής, που παρουσιάζουν κάποια άτομα. Μπορεί όμως συνδυαζόμενη με διαφραγματοπλαστική, η οποία μπορεί να γίνει συγχρόνως, να επιτύχει και τη βελτίωση του αναπνευστικού προβλήματος, είτε αυτό προέρχεται από ατύχημα, ή από άλλους παράγοντες.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η πλαστική μύτης, στη συντριπτική πλειονότητα και εκτός από πολύ ειδικές περιπτώσεις, δεν χρειάζονται
εξωτερικές τομές. Η όλη επέμβαση γίνεται μέσα από τα ρουθούνια και επομένως δεν υπάρχουν εξωτερικά σημάδια.

Ο πλαστικός χειρουργός, με τη βοήθεια του υπολογιστή, μπορεί να δείξει στο ενδιαφερόμενο άτομο πως θα είναι η μύτη του μετά την επέμβαση. Κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου ο γιατρός να κατανοήσει τις επιθυμίες του ενδιαφερόμενου και το ενδιαφερόμενο άτομο να κατανοήσει τι μπορεί να του προσφέρει ο πλαστικός χειρουργός.


p manrino

Τεχνικές της ρινοπλαστικής

Δύο είναι οι βασικές τεχνικές τις οποίες χρησιμοποιούν όλοι οι πλαστικοί χειρουργοί. Οι τεχνικές αυτές έχουν να κάνουν κατά βάση με τον τρόπο που θα εκτεθεί ο σκελετός της μύτης:

Κλειστή ρινοπλαστική: ονομάζεται η επέμβαση εκείνη, στην οποία οι τομές γίνονται μόνο μέσα στα ρουθούνια. Δεν υπάρχουν εμφανείς τομές και σημάδια και ο γιατρός βλέπει μέσα από τα ρουθούνια και μόνο. Πολλοί πλαστικοί χειρουργοί είναι εξοικειωμένοι με την τεχνική και κάνουν μόνο κλειστή ρινοπλαστική.

Aνοιχτή ρινοπλαστική: έχει παρόμοιες τομές με την κλειστή, μέσα στα ρουθούνια. Η διαφορά έγκειται στο ότι γίνεται και μία τομή ακριβώς στο δέρμα ανάμεσα στα ρουθούνια, στη στυλίδα δηλαδή. Το πλεονέκτημα της ανοιχτής ρινοπλαστικής είναι ότι επιτρέπει καλύτερη οπτική στο χειρουργό και κυρίως στην περιοχή του ακρορινίου, δηλαδή στο σημείο της μύτης που προεξέχει περισσότερο. Εκτός όμως από τις τομές μέσα στα ρουθούνια, υπάρχει και μία εξωτερική τομή. Η τομή αυτή με τον καιρό βελτιώνεται, παρόλο που ποτέ δεν σβήνει τελείως. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι πολύ ανεπαίσθητη, σε βαθμό που δεν γίνεται αντιληπτή. Αρκετοί πλαστικοί χειρουργοί προτιμούν την ανοιχτή ρινοπλαστική και ανεξαρτήτως προβλήματος χρησιμοποιούν τη μέθοδο αυτή.

Σύγκριση των δύο μεθόδων

Κάθε μέθοδος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι η μία είναι καλύτερη από την άλλη. Εξαρτάται σε ποια είναι καλύτερα εξοικειωμένος ο πλαστικός χειρουργός. Στην ανοιχτή ρινοπλαστική το σημάδι είναι ανεπαίσθητο και δεν αποτελεί αισθητικό πρόβλημα.
Σαφώς η ανοιχτή ρινοπλαστική δίνει περισσότερες δυνατότητες στον πλαστικό χειρουργό κι επομένως ελέγχει καλύτερα το αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά όμως πολλοί πλαστικοί χειρουργοί είναι αρκετά εξοικιωμένοι με την κλειστή ρινοπλαστική και θεωρούν ότι μπορούν να έχουν αρκετά προβλέψιμα αποτελέσματα. Σημασία δεν έχει τόσο πολύ το είδος της τεχνικής, όσο το να εμπιστευτείτε το χειρουργό που έχετε απέναντί σας.


Πως γίνεται η επέμβαση της πλαστικής στη μύτη

Η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση η οποία μπορεί να γίνει από μόνη της ή να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις. Θεωρητικά μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε επέμβαση, είτε αφορά στο σώμα ή στο πρόσωπο. Συχνότερα όμως συνδυάζεται με διαφραγματοπλαστική, κογχοτομή, δηλαδή επεμβάσεις που αφορούν στη διόρθωση της αναπνοής, καθώς και γενειοπλαστική, δηλαδή διόρθωση της κάτω γνάθου, της οποίας η δυσμορφία συνοδεύει πολλές φορές τις δυσμορφίες της μύτης.

Η διάρκεια της ρινοπλαστικής μπορεί να είναι από μία έως δυόμισυ ώρες ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και το βαθμό δυσκολίας των αλλαγών που πρόκειται να γίνουν. Η αναισθησία, που θα σας χορηγηθεί, συνήθως είναι γενική. Κάποιες φορές όμως μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία συνοδευόμενη από κάποιο είδος μέθης, που θα σας χορηγήσει ο αναισθησιολόγος. Ο πλαστικός χειρουργός θα εγχύσει κάποιο διάλυμα αδρεναλίνης, το οποίο έχει ως σκοπό να μειώσει τη ροή του αίματος στην περιοχή της μύτης κι έτσι να κάνει τα στοιχεία της μύτης πιο ευδιάκριτα, κατά τη διάρκεια της επέμβασης κι επομένως τη διαδικασία πιο εύκολη. Οι τομές και επομένως όλη η πρόσβαση γίνεται μέσα από τα ρουθούνια και γι' αυτό δεν υπάρχουν εξωτερικά σημάδια.

Στην ανοιχτή ρινοπλαστική υπάρχει μία επιπλέον τομή, η οποία γίνεται στη στυλίδα, δηλαδή στο δέρμα που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο ρουθούνια. Αυτή η τομή μπορεί να είναι μεν εξωτερική, αλλά με τον καιρό επουλώνεται εξαιρετικά καλά, με αποτέλεσμα να μη γίνεται αντιληπτή (βλέπε τεχνικές ρινοπλαστικής). Ο πλαστικός χειρουργός, αφού αποκολλήσει το δέρμα, εκθέτει το σκελετό της μύτης και αρχίζει να τον διαμορφώνει. Ανάλογα με το είδος του προβλήματος θα γίνουν οι αντίστοιχες αλλαγές. Είναι πολύ σημαντικό ο πλαστικός χειρουργός να γνωρίζει σε τι αντιστοιχεί η κάθε αλλαγή του σκελετού της μύτης.

Κατά αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να αποφύγει την εικόνα της μύτης, που φαίνεται χειρουργημένη. Θα αποφύγει, δηλαδή, αυτό που όλοι κατηγορούν, ότι μετά από μία ρινοπλαστική, όλες οι μύτες μοιάζουν ίδιες. Κάθε επέμβαση πρέπει να είναι απόλυτα προσωποποιημένη στο άτομο που τη δέχεται, διότι κάθε μύτη είναι διαφορετική. Είναι εξαιρετικά δύσκολο μία μύτη να μοιάζει απόλυτα με κάποια άλλη. Ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί χόνδρους συνήθως, αλλά κάποιες φορές (αυξητική ρινοπλαστική) μπορεί να χρειαστεί να προσθέσει (μοσχεύματα).

Εάν υπάρχουν αναπνευστικά προβλήματα, αυτά συνήθως οφείλονται στο διάφραγμα. Το διάφραγμα είναι ένας χόνδρος, που χωρίζει τα δύο ρουθούνια στο εσωτερικό τους, ο οποίος καλύπτεται από βλεννογόνο. Η επέμβαση διόρθωσης του διαφράγματος ονομάζεται διαφραγματοπλαστική. Ο γιατρός μπορεί να διενεργήσει τη διαφραγματοπλαστική ταυτόχρονα με τη ρινοπλαστική και να διορθώσει κατά αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα της αναπνοής.

Αφού ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του σκελετού της μύτης, θα τοποθετηθούν κάποια ράμματα προκειμένου να κλείσουν οι τομές. Κατόπιν θα μπει μέσα στα ρουθούνια κάποιος νάρθηκας ή κάποιες γάζες για να τα σταθεροποιήσει. Στο εξωτερικό της μύτης θα τοποθετηθούν κάποιες κολλητικές ταινίες και πάνω από αυτές θα μπει ένας νάρθηκας.

Τα περισσότερα άτομα είναι σε θέση να φύγουν από το νοσοκομείο το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενώ άλλα μπορεί να παραμείνουν για μία διανυκτέρευση.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Μετά τη ρινοπλαστική, τοποθετείται ένας νάρθηκας στη μύτη, καθώς και κάποια ταμπόν στο εσωτερικό της. Επίσης, θα υπάρχουν κάποιες μελανιές γύρω από τα μάτια. Πόνος δεν υπάρχει. Τα ταμπόν αφαιρούνται μετά από 2-3 ημέρες και ο νάρθηκας αφαιρείται μετά από μία εβδομάδα. Οι μελανιές υποχωρούν μετά από 10-15 ημέρες. Η επιστροφή στις δραστηριότητες θεωρητικά μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα της επέμβασης, εφόσον βέβαια το άτομο δεν έρχεται σε επαφή με το εργασιακό ή το κοινωνικό του περιβάλλον. Παρουσιάσιμο είναι το πρόσωπο μετά από 10-15 ημέρες.

Το τελικό αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής φαίνεται όταν έχει ολοκληρωθεί η επούλωση, δηλαδή μετά από 6 μήνες. Η μύτη όμως είναι ήδη ευπαρουσίαστη 10 -15 ημέρες μετά την πλαστική μύτης. Η μύτη είναι πολύ κεντρικό στοιχείο στο πρόσωπο και γι' αυτό η βελτίωση της εικόνας της δίνει μια εντυπωσιακή "γλυκύτητα" σε όλο το πρόσωπο.

 

 

 

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή αίτημα ραντεβού συμπληρώστε τα στοιχεία, θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Copyright © 2018 Πλαστικός Χειρουργός Χριστόπουλος. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.