Lifting Προσώπου – Facelift

Facelift / Λίφτινγκ (lifting) στο πρόσωπο

Lifting, όπως το ονομάζουμε στην Ελλάδα ή ρυτιδεκτομή (rhytidectomy) όπως το ονομάζουν οι Αμερικάνοι, είναι μία έννοια αρκετά παρεξηγημένη στη χώρα μας. Ο πολύς κόσμος θεωρεί ότι lifting ονομάζεται οποιαδήποτε διαδικασία αποσκοπεί στην βελτίωση του γηρασμένου προσώπου ή ακόμα και οποιαδήποτε διαδικασία αισθητικής χειρουργικής αφορά στο πρόσωπο. Στη πραγματικότητα η ρυτιδεκτομή είναι μία συγκεκριμένη χειρουργική διαδικασία η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση συγκεκριμένων προβλημάτων.

Η ρυτιδεκτομή μπορεί να βελτιώσει τη χαλάρωση του δέρματος, τις βαθιές ρυτίδες που οφείλονται στη χαλάρωση (και όχι στην έντονη εκφραστικότητα), τις γραμμώσεις των μυών στο λαιμό, να αναστηλώσει τη χαλάρωση των ιστών κάτω από το δέρμα, να αφαιρέσει το επιπλέον λίπος, να βελτιώσει την περιοχή των ματιών (αν συνδυαστεί με βλεφαροπλαστική) και να ανορθώσει τα φρύδια καθώς και να βελτιώσει τις ρυτίδες του μετώπου εάν συμπεριλάβει και μετωπιαίο lifting.

Λίφτινγκ προσώπου / Facelift

Η ρυτιδεκτομή δεν μπορεί από μόνη της να διορθώσει την κακή ποιότητα του δέρματος, τις ρυτίδες έκφρασης, τις λεπτές ρυτίδες ή να αλλάξει κάποιο χαρακτηριστικό. Αυτά όμως μπορούν να γίνουν εάν η επέμβαση συνδυαστεί με άλλες διαδικασίες.

Η ρυτιδεκτομή γίνεται μέσω τομών σε σημεία που δεν φαίνονται εάν βέβαια γίνουν σωστά. Τα σημεία αυτά βρίσκονται μέσα στα μαλλιά και μέσα ή πίσω από το αφτί. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφαιρείται το επιπλέον δέρμα και στερεώνονται οι ιστοί που βρίσκονται κάτω από αυτό.

Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται όχι τόσο από την ηλικία όσο από την ποιότητα του δέρματος. Επίσης εξαρτάται από τη χειρουργική τεχνική που θα εφαρμοστεί. Σίγουρα μία σωστή ρυτιδεκτομή θα έχει αποτέλεσμα που θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια τον αριθμό των οποίων κανείς δεν μπορεί να προκαθορίσει με ακρίβεια. Μία άλλη τεχνική που εφαρμόζεται, είναι το ενδοσκοπικό lifting. Αυτό αφορά κυρίως στο μέτωπο και έχει το πλεονέκτημα του ότι γίνεται μέσα από πολύ μικρές τομές. Είναι μία πολύ καλή λύση κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Στο υπόλοιπο πρόσωπο είναι πολύ πιο σπάνιο διότι προϋποθέτει στήριξη των ιστών κάτω από το δέρμα χωρίς αφαίρεση δέρματος.

Στην πραγματικότητα τα άτομα που έχουν χαλαρωμένους ιστούς συνήθως έχουν και χαλαρωμένο δέρμα.

Λίφτινγκ παρειάς τραχήλου

Ακούγονται διάφορες απόψεις όσον αφορά τη σωστή ηλικία για τη ρυτιδεκτομή. Άλλοι λένε στα 30 άλλοι στα 40 κι άλλοι στα 50. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία στην οποία αυτό πρέπει να γίνεται. Η απάντηση είναι απλή: η ρυτιδεκτομή θα γίνει όταν χρειάζεται. Όταν δηλαδή υπάρχουν στο πρόσωπο τα συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία χρειάζονται την επέμβαση αυτή προκειμένου να διορθωθούν. Ποτέ δεν κάνουμε ρυτιδεκτομή σαν πρόληψη.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν άλλες απλούστερες διαδικασίες.
Μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία. Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει πρόβλημα όταν το άτομο είναι υγιές. Συνήθως ο πόνος μετά την επέμβαση είναι περιορισμένος και αν υπάρχει καταπολεμάται με παυσίπονα.
Μερικές από τις πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν τη δημιουργία αιματώματος (το οποίο μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί), μόλυνση (η οποία μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση και να χρειαστεί λήψη αντιβιοτικών), καθώς και ο τραυματισμός διαφόρων στοιχείων κάτω από το δέρμα (του οποίου οι συνέπειες συνήθως είναι παροδικές). Oι επιπλοκές αυτές δεν είναι μεν συχνές, αλλά προκειμένου να περιοριστούν, είναι σημαντική η καλή τεχνική κατάρτιση του γιατρού αλλά και οι μη υπερβολικές επιδιώξεις του ατόμου. Η ρυτιδεκτομή από μόνη της δεν περιλαμβάνει διαδικασίες αλλαγής χαρακτηριστικών. Απλώς βελτιώνει τα σημάδια της γήρανσης. Τα άτομα που βλέπουμε γύρω μας να έχουν αλλάξει χαρακτηριστικά συνήθως το έχουν ζητήσει από μόνα τους στο γιατρό ή, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, υπέστησαν μία όχι σωστή επέμβαση.

Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες μέχρι να απορροφηθεί το οίδημα και το άτομο αυτό να μπορεί ελεύθερα να κυκλοφορήσει στο περιβάλλον του. Κάποια άτομα μπορεί να χρειαστούν λίγο λιγότερο χρόνο ή λίγο περισσότερο.

Όταν η ρυτιδεκτομή δε χρησιμοποιείται ως η λύση όλων των προβλημάτων αλλά σε σωστά επιλεγμένες περιπτώσεις εφαρμόζοντας την ενδεικνυόμενη τεχνική για το συγκεκριμένο άτομο αυτό θα μείνει σίγουρα ικανοποιημένο. Η ικανοποίησή του αυτή θα διαρκέσει για πολλά χρόνια, χωρίς καμμία αλλαγή χαρακτηριστικών αλλά μόνο επιστρέφοντας σε μία πιο νεανική όψη.

Τι Είναι Το Lifting Προσώπου;
Πως γίνεται Το Lifting Προσώπου;
Η Διαδικασία Για Lifting Στο Πρόσωπο
Lifting Προσώπου & Άλλες Διαδικασίες

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της υγείας, της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και της ομορφιάς!