Laser λιποαναρρόφηση (βίντεο)

Laser λιποαναρρόφηση (βίντεο)

Η λιποαναρρόφηση με laser με απλά λόγια σε όλες τις λεπτομέρειες από τον πλαστικό χειρουργό Αθανάσιο Χριστόπουλο. Πως γίνεται η λιποαναρρόφηση με λέιζερ.

κείμενο συνέντευξης

Δημοσιογράφος Πελίνα Θεοδοσίου: Κυρίες και κύριοι χαίρεται. Θα μπορούσαμε άνετα να την ονομάσουμε και βασίλισσα των αισθητικών επεμβάσεων. Γιατί? Επειδή αποτελεί μία από τις πιο περιζήτητες μεθόδους, ειδικά στις μεσογειακές γυναίκες που τα ψωμάκια και η περιφέρεια είναι γραμμένα στο DNA τους. Και το όνομα αυτής λοιπόν, λιποαναρρόφηση. Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι? Ισχύει πως μπορεί να μας απαλλάξει από πολλά λίτρα λίπους σε μία και μόνο επέμβαση? Υπάρχει μέθοδος που παράλληλα καίγοντας το λίπος μπορούμε να κάνουμε και σύσφιξη? Όλα αυτά τα ερωτήματα θα μας απαντήσει ο σημερινός μας καλεσμένος ο κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος πλαστικός χειρουργός, τον οποίο και καλωσορίζω. κ. Χριστόπουλε καλησπέρα σας.

Πλαστικός Χειρουργός: Καλησπέρα σας. Χαίρομαι που βρίσκομαι κοντά σας.

Δημοσιογράφος: Το ζητούμενο για όλους, για γυναίκες αλλά και άνδρες είναι να μπορέσουν να βγουν με ένα καλύτερο σώμα στην παραλία και ίσως οι περισσότεροι σκέφτονται την βασίλισσα των πλαστικών επεμβάσεων, την λιποαναρρόφηση. Θα θέλατε να μας πείτε καταρχήν τι είναι η λιποαναρρόφηση?

Πλαστικός Χειρουργός: Καταρχήν να τονίσω ότι όντως η λιποαναρρόφηση έχει την τιμητική της , διότι πριν την παραλία τα περισσότερα άτομα αρχίζουν να σκέφτονται τα προβλήματά τους και σκέφτονται ότι πρέπει να τα διορθώσουν. Ξέρουμε ότι και τα γυμναστήρια αυτή την περίοδο είναι όλα γεμάτα. Επομένως όντως έχει την τιμητική της και όντως θα την λέγαμε την βασίλισσα των πλαστικών επεμβάσεων, διότι αν δούμε τα στατιστικά, βλέπουμε ότι παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ελλάδα, ακόμα και στην Αμερική που δεν είναι μεσογειακή χώρα, η λιποαναρρόφηση είναι η πιο συχνά διενεργούμενη αισθητική επέμβαση. Αυτό δεν είναι τυχαίο, δείχνει την αποτελεσματικότητά της, ότι πραγματικά είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος και η οποία φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δημοσιογράφος: Σε ποιες περιοχές του σώματος μπορεί να εφαρμοστεί?

Πλαστικός Χειρουργός: Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε περιοχή υπάρχει τοπικό πάχος. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος. Αυτό πιστεύω ότι ο κόσμος πλέον το έχει κατανοήσει. Επομένως καλό είναι να μην την σκεφτόμαστε σαν αφαίρεση λίτρων λίπους αλλά να την σκεφτόμαστε ως μια εξομάλυνση επιφάνειας, δηλαδή εκεί που υπάρχει μια ανώμαλη επιφάνεια να την ισιώσουμε, πχ. τα γνωστά ψωμάκια, αυτά που περισσότερο βλέπουμε, αυτά που περισσότερο απευθύνεται η λιποαναρρόφηση. Είναι το πρώτο σημείο που ζητάται από τα άτομα που έρχονται. Όπως είπατε και οι άντρες έρχονται πάρα πολύ συχνά στον πλαστικό χειρουργό, πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμαστε, από όσο φαντάζεται ο κόσμος γενικότερα, διότι θα έλεγα ότι ίσως το ένα στα τρία ή τέσσερα άτομα που κάνουν λιποαναρρόφηση είναι άνδρας και κυρίως κάνουν λιποαναρρόφηση στην περιοχή της κοιλιάς και στο πλάγιο της κοιλιάς, τα λεγόμενα σωσίβια, τα οποία ενοχλούν πάρα πολύ τους άνδρες. Επίσης οι άνδρες κάνουν πολύ συχνά λιποαναρρόφηση στο στήθος, η λεγόμενη γυναικομαστία, που στο 99% των περιπτώσεων οφείλεται σε τοπική συσσώρευση λίπους. Επομένως και οι άνδρες κάνουν πολύ συχνά λιποαναρρόφηση, ίσως το 1 στα 3 άτομα που κάνουμε είναι άνδρας.

Δημοσιογράφος: Η ηλικία παίζει κάποιο ρόλο? Δηλαδή είναι το ίδιο να κάνει λιποαναρρόφηση μια κοπέλα στα 25 και μια άλλη που έχει το ίδιο πρόβλημα αλλά είναι στην ηλικία των 50 ετών?

Πλαστικός Χειρουργός: Γενικά στην πλαστική χειρουργική δεν παίζει και τόσο ρόλο η ηλικία. Το λέω γιατί πολλά άτομα μου λένε από ποια ηλικία και μετά θα κάνουμε αυτό ή εκείνο κτλ. Σημασία έχει η ποιότητα του δέρματος, η ελαστικότητα του δέρματος. Μπορεί ένα άτομο να είναι σε ηλικία 50 ετών και να έχει πολύ καλής ποιότητας δέρμα και ένα άλλο να είναι στην ηλικία των 25-30 ετών και η ποιότητα του δέρματος να μην είναι καλή. Συνήθως βέβαια συμβαδίζει με την ηλικία. Το σύνηθες είναι ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας να έχει χειρότερης ποιότητας δέρμα σε σχέση με ένα άτομο μικρότερης ηλικίας. Όμως δεν θα πρέπει να το συγχέουμε καθαρά με την ηλικία. Δεν έχει να κάνει με την ημερομηνία γέννησης του κάθε ατόμου. Έχει να κάνει με την ποιότητα του δέρματος. Το σημαντικό στην λιποαναρρόφηση είναι το δέρμα να έχει καλή ελαστικότητα. Αυτό είναι σημαντικό. Βέβαια και άτομα τα οποία δεν έχουν τόσο καλή ελαστικότητα μπορούν να προβούν σε λιποαναρρόφηση υπό ορισμένες συνθήκες. Αυτό θα το κρίνει ο γιατρός, θα το συζητήσει με τον πλαστικό χειρουργό και θα πάρουν μια τελική απόφαση. Εκεί οι νέες μέθοδοι βοηθούν στο θέμα της χαλάρωσης. Άτομα που στο παρελθόν λόγω χαλάρωσης δεν ενδείκνυνται για λιποαναρρόφηση τώρα πλέον με νέες μεθόδους μπορούν να προβούν στην λιποαναρρόφηση.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν αρκετά είδη τεχνικών λιποαναρρόφησης?

Πλαστικός Χειρουργός: Υπάρχουν αρκετά είδη τεχνικών λιποαναρρόφησης, σαφώς πρώτα από όλα είναι η κλασσική λιποαναρρόφηση, την οποία γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια, πολλές δεκαετίες. Μια επιτυχημένη μέθοδος που όπως είπαμε ότι ήείναι η πιο συχνά διενεργούμενη αισθητική επέμβαση. Αυτό δείχνει την επιτυχία της μεθόδου και τη μονιμότητα του αποτελέσματος. Όντως η λιποαναρρόφηση έχει μόνιμα αποτελέσματα.

Δημοσιογράφος: Υπό συνθήκες ή όχι?

Πλαστικός Χειρουργός: Όπως είπαμε η λιποαναρρόφηση δεν έχει να κάνει με το βάρος που έχει κάποιος. Αντιμετωπίζει το τοπικό πάχος. Σαφώς ένα άτομο, το οποίο έχει κάνει λιποαναρρόφηση, εάν τρώει ή αν σταματήσει να γυμνάζεται, αλλάξει τρόπο ζωής και διατροφής θα πάρει κιλά. Θα πάρει κιλά με την ίδια ευκολία που θα τα έπαιρνε και αν δεν είχε κάνει λιποαναρρόφηση. Όμως δεν θα τα πάρει τοπικά. Η λιποαναρρόφηση αντιμετωπίζει το τοπικό πάχος. Ναι, θα πάρει κιλά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αλλά όχι τοπικά. Θα τα πάρει συνολικά. Άρα η απάντηση είναι ότι “ναι, το αποτέλεσμα ακόμα και αν πάρει κανείς κιλά είναι μόνιμο”. Απλώς είπαμε δεν απευθύνεται στην απώλεια βάρους. Είπαμε, λοιπόν, γα την κλασσική λιποαναρρόφηση. Κατόπιν βγήκε η λιποαναρρόφηση με υπερήχους. Εμφανίστηκε στο προσκήνιο εδώ και 15 περίπου χρόνια και μετά προχωρήσαμε στην παλμική λιποαναρρόφηση. Τα τελευταία χρόνια έχουμε την laser lipolysis. Υπάρχει επίσης και η λιπόλυση με ραδιοσυχνότητες. Επομένως, έχουν βγει πολλές και διαφορετικές μέθοδοι, οι οποίες σίγουρα έχουν βελτιώσει περαιτέρω τα αποτέλεσμα της κλασσικής λιποαναρρόφησης και επιτρέπουν πλέον να κάνουν λιποαναρρόφηση ακόμα και άτομα τα οποία παλιότερα ίσως δεν θα είχαν ένδειξη.

Δημοσιογράφος: Όπως ήδη αναφέραμε κάτι τελευταίο που έχει μπει στη ζωή μας είναι η laser lipolysis ή λέιζερ λιποαναρρόφηση. Θα ήθελα να δούμε πως ακριβώς εφαρμόζεται η νέα αυτή μέθοδος, πως λειτουργεί δηλαδή αυτό το νέο λέιζερ λιποαναρρόφησης και ποια είναι η διαφορά της από την κλασική λιποαναρρόφηση ή και από τις άλλες τεχνικές που ήδη αναφέραμε.

Πλαστικός Χειρουργός: Η λέιζερ λιπόλυση είναι στην ουσία λιπόλυση, δεν είναι λιποαναρρόφηση, δηλαδή διαλύει το λίπος. Έχουμε ένα μηχάνημα laser το οποίο παράγει ενέργεια. Το λέιζερ γενικά είναι ένα μηχάνημα που παράγει ενέργεια. Αυτό το οποίο κάνει το λέιζερ, που είναι διαφορετικό, είναι ότι παράγει μια πολύ επιλεκτική ενέργεια, δηλαδή ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος και ότι αυτό το παράγει σε παράλληλη δέσμη. Η παράλληλη δέσμη στην λιποαναρρόφηση δεν μας αφορά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επιλεκτικότητα. Τι σημαίνει αυτό? Ότι παράγει ενέργεια, η οποία απορροφάται επιλεκτικά από κάποιους ιστούς, ενώ από κάποιους δεν απορροφάται. Τα λέιζερ λιπόλυσης αποσκοπούν στο να παράξουν μια ενέργεια, η οποία θα απορροφηθεί επιλεκτικά από το λίπος, δηλαδή να λιώσουν το λίπος. Αυτό μεταφέρεται μέσω μιας οπτικής ίνας, περνάει μέσα στο λιπώδη ιστό. Κάνουμε μια λεπτή τρυπούλα. Η οπτική ίνα είναι πολύ μικρή, περνά στον λιπώδη ιστό και διοχετεύει την ενέργεια, η οποία λιώνει το λίπος. Αφού λιώσουμε το λίπος έχουμε δυο επιλογές. Η μια να το αφήσουμε να το απορροφήσει από μόνος του ο οργανισμός. Έχει την δυνατότητα αυτή ο οργανισμός από μόνος του. Η δεύτερη δυνατότητα που έχουμε είναι να το αναρροφήσουμε εμείς με μια κάνουλα. Συνήθως το αναρροφούμε με μία κάνουλα διότι να το απορροφήσει ο οργανισμός θα πάρει πολύ χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις το αφήνουμε να το απορροφήσει από μόνος του ο οργανισμός. Όταν όμως είναι μεγαλύτερες ποσότητες βάζουμε μια λεπτή κάνουλα και το αναρροφούμε. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει διαφορετικές μεθόδους αλλά η λέιζερ λιπόλυση αυτό που κάνει είναι να διοχετεύει ενέργεια, η οποία λιώνει το λίπος. Το σημαντικό ποιο είναι; Αυτό που με ρωτάνε πάρα πολλά άτομα. Μήπως αυτή η ενέργεια είναι επιβλαβής για τον οργανισμό? Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι η μόνη επιβλαβής ενέργεια για τον οργανισμό μας είναι το μήκος κύματος που είναι από το υπεριώδες και κάτω. Το ορατό μήκος κύματος και το υπέρυθρο δεν είναι επιβλαβή για τον οργανισμό. Παράδειγμα, ξέρουμε ότι ο ήλιος μας βλάπτει γιατί έχει υπεριώδη ακτινοβολία ενώ η λάμπα που έχουμε το φως δεν μας βλάπτει. Μπορούμε να κάτσουμε κάτω από την λάμπα για όλη μας την ζωή 24 ώρες το 24ωρο δεν πρόκειται να πάθουμε τίποτα. Γιατί? Γιατί έχει ορατό και υπέρυθρο. Δεν έχει υπεριώδες. Δεν μαυρίσουμε με αυτό το φως ενώ με τον ήλιο μαυρίζουμε γιατί έχει υπέρυθρο. Τα λέιζερ λιπόλυσης έχουν ή ορατό ή υπέρυθρο και δεν έχουν υπεριώδες. Άρα θεωρητικά αυτό το είδος ακτινοβολίας μπορούμε να το βάλουμε πάνω στο δέρμα μας για πάντα χωρίς να έχουμε κανένα πρόβλημα. Εννοώ από την ακτινοβολία που μας έρχεται από μακριά. Σαφώς αν το ακουμπήσουμε θα κάψει, αλλά μιλάω ως ακτινοβολία. Αυτό είναι σημαντικό να το διευκρινίσουμε γιατί πολλά άτομα το ρωτάνε.

Δημοσιογράφος: Ναι, νομίζω ότι είναι μια εύλογη απορία. Είπατε ότι η λέιζερ λιπόλυση ταυτόχρονα συσφίγγει και το δέρμα. Αυτό είναι κάτι νέο, κάτι πρωτοποριακό, κάτι που με την κλασική λιποαναρρόφηση υπήρχε μια χαλάρωση στο δέρμα. Θέλετε να μας πείτε τώρα πως λειτουργεί αυτή η τεχνική? Πως γίνεται και παράλληλα συσφίγγει το δέρμα?

Πλαστικός Χειρουργός: Είπαμε ότι στη λιποαναρρόφηση ένα βασικό θέμα είναι αυτό της χαλάρωσης. Η λέιζερ λιπόλυση προκαλεί σύσφιξη στο δέρμα. Βέβαια για να είμαστε σωστοί, δεν σημαίνει ότι ξαφνικά ένας άνθρωπος που κρέμεται το δέρμα του θα σφίξει και θα γίνει σαν 20 χρονών. Κάνει όμως ένα μικρό βαθμό σύσφιξης στο δέρμα. Είναι γνωστό ότι εάν θερμάνεις τα κατώτερα στρώματα του δέρματος, το χόριο δηλαδή, σε μία θερμοκρασία περίπου 65 βαθμούς Κελσίου, αυτό κάνει μια ρίκνωση, δηλαδή μαζεύουν οι ίνες του κολλαγόνου. Πως όταν πετάξουμε πλαστικό στην φωτιά που μαζεύει, κάπως έτσι. Κάνει μια ρίκνωση στις ίνες του κολλαγόνου και μπαίνει σε παράλληλη διάταξη και αναδημιουργούνται από 60 μέχρι 70 βαθμούς Κελσίου. Αυτό λοιπόν είναι όλη η φιλοσοφία της διαδικασίας αυτής την λέιζερ λιπόλυσης. Παράγει ενέργεια, η οποία πάει στα κατώτερα στρώματα του δέρματος, τα θερμαίνει, αυτά μαζεύουν και με αυτό τον τρόπο κάνει και παράλληλη διάταξη στις ίνες κολλαγόνου και αναδημιουργούνται ίνες κολλαγόνου. Με αυτό τον τρόπο κάνει μια σύσφιξη, είναι ένας μικρός βαθμός σύσφιξης για να μην υπερβάλλουμε. Μας βοηθά όμως στο να μην έχουμε μια περαιτέρω χαλάρωση. Επίσης πολλές φορές σε ορισμένα άτομα μπορεί να κάνουμε μόνο για τη σύσφιξη αυτή την διαδικασία. Βέβαια όλα αυτά είναι μετά από συζήτηση να δούμε ποιες είναι οι επιθυμίες του ατόμου καθώς και το τι είναι εφικτό.

Δημοσιογράφος: Πάμε να δούμε ορισμένα σημαντικά πράγματα. Αν θεωρείται επέμβαση. Νομίζω είναι ένα σημαντικότατο ερώτημα. Επέμβαση λοιπόν που πρέπει να γίνει σε νοσοκομείο ή κλινική ή μπορεί να γίνει και στο ιατρείο? Με ποιον τρόπο γίνεται και να δούμε και τα οφέλη για τον άνθρωπο που υποβάλλεται σε αυτή την τεχνική.

Πλαστικός Χειρουργός: Σαφώς είναι επέμβαση. Ο,τιδήποτε μπαίνει κάτω από το δέρμα θεωρείται επέμβαση. Από την στιγμή που η οπτική ίνα μπαίνει κάτω από το δέρμα θεωρείται επέμβαση. Μπορεί να είναι λιγότερο επεμβατικό, να είναι μίνιμουμ επέμβαση, αλλά σίγουρα όχι κάτι τραγικό, αλλά δεν πάμε και στο κομμωτήριο να κόψουμε τα μαλλιά μας. Καθετί πρέπει να το βλέπουμε με τον απαιτούμενο σεβασμό. Με ρωτήσατε αν γίνεται σε νοσοκομείο. Αν είναι μικρής έκτασης μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία στο χώρο ενός ιατρείου. Αν είναι μεγάλης έκτασης όμως, γιατί laser lipolysis κάνουμε και σε μεγάλες εκτάσεις, ακόμα και το μισό σώμα, τότε σαφώς για λόγους ασφαλείας πρέπει να γίνει σε χώρο νοσοκομειακό. Έστω και αν πολλά άτομα απεχθάνονται την έννοια του νοσοκομείου, προσπαθώ να τους εξηγήσω ότι είναι για την δική τους ασφάλεια. Ακόμα και πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν σε χώρο ιατρείου για το 1 στο εκατομμύριο, καλό είναι το κάνουμε σε νοσοκομειακό χώρο, για εκείνον τον 1 θα κάνουν και οι υπόλοιποι. Επομένως, επειδή με αυτά τα πράγματα δεν παίζουμε, έστω και αν είναι λίγο επεμβατική, δεν είναι επέμβαση που ανοίγουμε κοιλιές, καλό είναι όμως να γίνεται σε χώρο καλά οργανωμένο. Ας υπάρχουν και πράγματα περιττά στο χώρο, αλλά δεν πειράζει ας υπάρχει και το περιττό, για καλό είναι για την ασφάλεια του ατόμου. Η αναισθησία μπορεί να είναι τοπική, μπορεί να είναι επισκληρίδιος, μπορεί να είναι ενδιάμεσες αναισθησίες, μπορεί να είναι μέθη. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αναισθησίας. Όλα εξαρτώνται από το άτομο, από την επιφάνεια που θα κάνουμε, από την υγεία του ατόμου. Εκεί κάνουμε μια συζήτηση και καταλήγουμε στο είδος της αναισθησίας.

Δημοσιογράφος: Να δούμε τώρα κωδικοποιημένα ποια είναι τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα της λέιζερ λιπόλυσης.

Η λέιζερ λιποαναρρόφηση είναι λιγότερη τραυματική. Πλεονεκτεί γιατί έχουμε καλύτερη αποθεραπεία και έχουμε άμεση επιστροφή στις δραστηριότητες. Λιώνει το ανεπιθύμητο λίπος αποτελεσματικά με επιλεκτική στόχευση του λιπώδους ιστού. Η επιλογή των βελτιστοποιημένων μηκών κύματος και μοναδική εξέλιξη στο σχεδιασμό παρέχουν άριστα αποτελέσματα με ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας. Αυτό έχει ως πλεονεκτήματα για το άτομο ταχύτερη επούλωση, λιγότερους μώλωπες και μελανιές, μειωμένο πόνο, ελάχιστη απώλεια αίματος και ελάχιστο οίδημα, λιγότερο χρόνο αποθεραπείας για τα άτομα που χρειάζονται να επιστρέψουν σύντομα ή την ίδια μέρα στην εργασία τους ή και σε άλλες δραστηριότητες, ομαλότερο δέρμα με λιγότερες παραμορφώσεις του περιγράμματος, σύσφιξη του δέρματος. Η οπτική ίνα του λέιζερ είναι εξαιρετικά μικρή άρα έχουμε και πολύ μικρότερες οπές εισόδου. Άρα και πολύ μικρότερες, σχεδόν αόρατες ουλές. Στις μικρότερες περιοχές η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία.

Πλαστικός Χειρουργός: Ναι όντως τα βασικότερα πλεονεκτήματα είναι ότι γίνεται σύσφιξη που δεν γινόταν με την κλασσική μέθοδο, ότι έχει μειωμένο χρόνο αποθεραπείας και ότι έχουμε ένα πιο ομαλό λιώσιμο του λίπους. Αυτό που φοβόμαστε στην λιποαναρρόφηση είναι το να κάνει δυσμορφίες. Εδώ επειδή κάνει ομοιόμορφο λιώσιμο του λίπους έχουμε πιο ομαλές επιφάνειες. Αυτά είναι τα σημαντικότερα θα έλεγα.

Δημοσιογράφος: Για να κλείνουμε σιγά σιγά την συζήτησή μας κ. Χριστόπουλε θέλω να σας ρωτήσω, όλες οι εποχές είναι κατάλληλες για να υποβληθούμε σε μια τέτοια επέμβαση?

Πλαστικός Χειρουργός: Η συγκεκριμένη τεχνική γίνεται όλες τις εποχές του χρόνου. Επειδή υπάρχει ένας κορσές, είναι λίγο πιο δυσχερής κατάσταση. Βέβαια πολλά άτομα κάνουν και το καλοκαίρι, δεν απαγορεύεται. Γίνεται και καλοκαίρι και χειμώνα, όποτε θέλει κανείς.

Δημοσιογράφος: Πότε επιστρέφουμε στην καθημερινότητά μας?

Πλαστικός Χειρουργός: Η επιστροφή εξαρτάται από την έκταση που θα κάνουμε και από τις ιδιαιτερότητες του ατόμου. Αν είναι πάρα πολλές περιοχές, τα περισσότερα άτομα επιστρέφουν στις δραστηριότητες. Αν είναι μεγαλύτερες περιοχές τότε μπορεί να χρειαστούν 3-4 μέρες αναλόγως και εξαρτάται από το είδος της δραστηριότητας πχ. αν είναι δουλειά γραφείου, αν είναι πιο χειρωνακτική εργασία κτλ.

Δημοσιογράφος: Πότε θα δω το τελικό αποτέλεσμα?

Πλαστικός Χειρουργός: Το τελικό αποτέλεσμα θα το δείτε σε ένα εξάμηνο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να περιμένουμε 6 μήνες για να δούμε κάτι. Στον 1 μήνα ήδη είμαστε πολύ καλύτερα από πριν, μπορούμε να πάμε στην θάλασσα για μπάνιο και όλα είναι πολύ καλύτερα. Απλώς για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα χρειάζονται μερικοί μήνες ακόμα, περίπου 6 μήνες.

Δημοσιογράφος: Θα έχω μώλωπες ή σημάδια?

Πλαστικός Χειρουργός: Μώλωπες για ένα 20ήμερο περίπου. Σας λέω, πάει κανείς στην παραλία και δεν φαίνεται τίποτα. Εξαρτάται βέβαια και από το άτομο. Υπάρχουν άτομα που δεν κάνουν μώλωπες και άλλα που κάνουν περισσότερους.

Δημοσιογράφος: Όλα τα μηχανήματα laser είναι ίδια?

Πλαστικός Χειρουργός: Στην ζωή τίποτα δεν είναι ίδιο. Υπάρχουν μηχανήματα πολύ πιο αποτελεσματικά, λιγότερο αποτελεσματικά και εξαρτάται επίσης και από τον τρόπο χειρισμού που κάνει ο καθένας. Δεν δουλεύει από μόνο του το μηχάνημα, εξαρτάται από τις γνώσεις που έχει αυτός που το χειρίζεται. Σαφώς δεν είναι ίδια, αυτό εννοείται.

Δημοσιογράφος: Πρέπει να γίνεται σωστή επιλογή του μηχανήματος αλλά κυρίως σωστή επιλογή του πλαστικού χειρουργού, του εξειδικευμένου και έμπειρου γιατρού που θα χειριστεί το μηχάνημα.

Πλαστικός Χειρουργός: Κοιτάξτε, ο κάθε άνθρωπος δεν μπορεί να επιλέξει από μόνος του μηχάνημα, πιθανόν να δει τον γιατρό, πιθανόν 2-3 και από εκεί πέρα το ένστικτό του θα του πει που είναι το καλύτερο. Δεν μπορεί ο ίδιος να ξέρει. O γιατρός θα το επιλέξει κατά βάση. Πιστεύω ότι το ίδιο το άτομο σε συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό θα καταλάβει.