Κοιλιοπλαστική – Πλαστική κοιλίας (βίντεο)

Κοιλιοπλαστική – Πλαστική κοιλίας (βίντεο)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο “Ό,τι θέλετε να ξέρετε για την κοιλιοπλαστική“. Αναλυτικά ό,τι αφορά την πλαστική κοιλιάς από τον πλαστικό χειρουργό Αθανάσιο Χριστόπουλο.

 

Κείμενο συνέντευξης

Γ.Σ.: Φίλες και φίλοι γεια σας. Καλώς ορίσατε στην εκπομπή “Υγεία και Ανάπλαση”. Μια εκπομπή που φιλοξενεί το NewTv, επιμελείται η “Αισθητική Ανάπλαση”, το Κέντρο πλαστικής χειρουργικής και ασχολείται με θέματα υγείας και ευζωίας γενικότερα. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσα από το σάιτ μας, το εμαιλ μας, το fecebook, το Youtube, στο Twitter, να μας λέτε τι σας απασχολεί, να μας θέτετε τα ερωτήματά σας, να μας πείτε την γνώμη σας.

Σήμερα θα μιλήσουμε για την κοιλιοπλαστική. Κοντά μας για αυτό ο κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, πλαστικός χειρουργός, διευθυντής του κέντρου πλαστικής χειρουργικής “Αισθητική Ανάπλαση”. Καλώς ορίσατε γιατρέ.

Πλαστικός Χειρουργός: Χαίρομαι που μπορούμε και τα λέμε. Πιστεύω αναλυτικά και κατανοητά.

Γ.Σ.: Και κατατοπιστικότατος πάντα. Σήμερα όπως είπαμε θα μιλήσουμε για την κοιλιοπλαστική και θέλουμε να μας πείτε πρώτα απ όλα ποια άτομα θα βοηθηθούν από αυτή την επέμβαση?

Πλαστικός Χειρουργός: Η κοιλιοπλαστική έχει συγκεκριμένες ενδείξεις, όπως λέμε στην ιατρική. Ένδειξη σημαίνει ότι ένα άτομο θα ωφεληθεί από την συγκεκριμένη επέμβαση. Οι ενδείξεις της κοιλιοπλαστικής είναι τα άτομα εκείνα τα οποία έχουν περίσσια λίπους στην κοιλιά, αλλά μερικές φορές και χωρίς περίσσια λίπους, και τα οποία όμως έχουν απαραιτήτως αρκετά μεγάλη χαλάρωση. Η χαλάρωση αυτή θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Τώρα, το ποιο είναι αυτό το επίπεδο είναι κάτι το οποίο μόνο ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να κρίνει. Το λέω αυτό γιατί μερικά άτομα νομίζουν ότι μπορούν από μόνα τους να αποφασίσουν ποια είναι η κατάλληλη διαδικασία για να κάνουν. Πολλές φορές τυχαίνει να έρχονται άτομα που μου λένε “θα ήθελα να κάνω κοιλιοπλαστική”, ενώ δεν έχουν ένδειξη για κοιλιοπλαστική ή άτομα που μου λένε “θέλω να κάνω λιποαναρρόφηση”, ενώ έχουν ένδειξη για κοιλιοπλαστική. Επομένως, τα άτομα που θα ωφεληθούν είναι τα άτομα εκείνα που έχουν αρκετή χαλάρωση στο δέρμα της κοιλιάς. Μερικές φορές μπορεί να έχουν και χαλάρωση στο κοιλιακό τοίχωμα. Όταν λέμε κοιλιακό τοίχωμα εννοούμε τους μύες της κοιλιάς, δηλαδή να έχουν χαλαρώσει οι μύες της κοιλιάς κυρίως λόγω κάποιας εγκυμοσύνης αλλά πολλές φορές και λόγω μεγαλύτερου βάρους, ότι είχαν πολύ μεγαλύτερο βάρος στο παρελθόν. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η εγκυμοσύνη σε αυτό και παράλληλα αυτά τα άτομα έχουν συνήθως και χαλάρωση στο δέρμα ή να είναι και χωρίς χαλάρωση. Συνήθως όμως η κοιλιοπλαστική έχει ένδειξη στα άτομα εκείνα που έχουν χαλάρωση στο δέρμα και πολλές φορές και περίσσια λίπους.

Γ.Σ.: Και πως γίνεται αυτή η διαδικασία?

Πλαστικός Χειρουργός: Η διαδικασία αυτή γίνεται σε χώρο χειρουργείου φυσικά, σε ένα κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο χειρουργείου.Και το λέω αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό θέμα η ασφάλεια σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Την κάνουμε λοιπόν σε ένα νοσοκομείο. Αυτό δεν πρέπει να τρομάζει τον κόσμο γιατί πάντα παίρνουμε μέτρα παραπάνω από αυτά που χρειαζόμαστε. Δηλαδή όταν κάνουμε μια τέτοια επέμβαση την κάνουμε σε ένα χώρο που γίνονται και επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς. Δεν σημαίνει ότι θα μας χρειαστούν όλες αυτές οι υποδομές, ότι πρέπει να αγχωνόμαστε για αυτό. Όμως καλό είναι πάντα τα μέτρα ασφάλειας, που υπάρχουν, να είναι παραπάνω από αυτά που πραγματικά χρειάζονται και ας μην χρειαστούν. Επομένως γίνεται σε ένα κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο χειρουργείου, όπου το άτομο αυτό έρχεται το πρωί της ημέρας, κάνουμε κάποιες εξετάσεις και αμέσως μετά κάνουμε την επέμβαση αυτή.

Πως γίνεται. Γίνεται μια τομή χαμηλά στο κοιλιακό τοίχωμα σε σημείο που καλύπτεται μετά από το εσώρουχο ή το μαγιό.

Γ.Σ.: Το βλέπουμε παράλληλα στην εικόνα.

Πλαστικός Χειρουργός: Ακριβώς. Μετά αφού γίνει η αποκόλληση τεντώνεται το δέρμα.

Βλέπετε στην εικόνα ότι το σημείο που ήταν ο ομφαλός κατεβαίνει μέχρι κάτω. Αυτό λόγω της χαλάρωσης που έχει το δέρμα. Αφαιρούμε λοιπόν την περίσσια, που βλέπουμε στην πάνω αριστερή εικόνα. Βλέπουμε την περιοχή από όπου αφαιρούμε. Άρα αφαιρούμε δέρμα και λίπος στην συγκεκριμένη περιοχή. Κατόπιν βλέπουμε στην κάτω αριστερή εικόνα, γίνεται μία αποκόλλησή του μέχρι πάνω ψηλά, όλης της περιοχής της κοιλιάς και κατόπιν το τεντώνουμε. Τεντώνουμε αυτό το δέρμα να φτάσει μέχρι κάτω χαμηλά όπου αφαιρούμε την περίσσια αυτή του δέρματος και γίνεται μια συρραφή. Παράλληλα μεταθέτουμε και τον ομφαλό. Τον ομφαλό τον ξαναβάζουμε στην αρχική θέση. Εκεί που ήταν στην αρχή. Τώρα σε αυτή την εικόνα βλέπουμε αυτό που γίνεται κάτω από το δέρμα και το λίπος, δηλαδή έχουμε μια κοιλιά που έχει χαλαρά κοιλιακά τοιχώματα. Τα τοιχώματα είπαμε είναι οι μύες και οι περιτονίες της κοιλιάς. Αυτά λοιπόν τα μαζεύουμε και γίνεται μια συρραφή στη μέση γραμμή. Αυτό γίνεται διότι συνήθως, όπως είπα και πριν, μετά από εγκυμοσύνες, αυτό το σημείο έχει χαλαρώσει, επομένως χρειάζεται κάποιο “συμμάζεμα”. Και το μαζεύουμε, το συρράπτουμε.

Αυτή η κίνηση που κάνουμε, εκτός του ότι δίνει πιο στενό κοιλιακό τοίχωμα, μας δίνει πιο στενή την εικόνα της κοιλιάς. Παράλληλα όμως ενισχύει και την μέση γραμμή, ενισχύει την περιοχή αυτή ώστε στο μέλλον να μην έχουμε και προβλήματα, όπως είναι οι κοίλες και διάφορα τέτοια. Δηλαδή το αδυνατισμένο αυτό κοιλιακό τοίχωμα.

Γ.Σ.: Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στο χαλαρό κοιλιακό τοίχωμα σαν προετοιμασία πριν την διαδικασία?

Πλαστικός Χειρουργός: Όχι, η γυμναστική δεν βοηθά ιδιαίτερα σε αυτό. Καλό είναι κανείς να γυμνάζεται, αλλά όταν έχει χαλαρώσει αυτό το κοιλιακό τοίχωμα, μην περιμένει κανείς ότι με την γυμναστική θα μπορέσει να το διορθώσει. Εδώ χρειάζεται μια πιο δραστική επέμβαση όπως είναι αυτή της κοιλιοπλαστικής. Όπως είπαμε λοιπόν, αφού αφαιρέσουμε το δέρμα γίνεται η συρραφή, μετά τελειώνοντας την επέμβαση τοποθετούμε ένα κορσέ και το άτομο αυτό πηγαίνει στο δωμάτιο.

Γ.Σ.: Η διάρκεια της κοιλιοπλαστικής πόσο είναι περίπου?

Πλαστικός Χειρουργός: Ανάλογα με την περίπτωση κυμαίνεται ανάμεσα σε 2 με 3 ώρες αν κάνουμε μια πλήρη κοιλιοπλαστική. Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν και άλλα είδη κοιλιοπλαστικής που είναι μικρότερου βαθμού και επομένως η διάρκεια είναι μικρότερη.

Γ.Σ.: Η παραμονή στην κλινική πόσο είναι?

Πλαστικός Χειρουργός: Η παραμονή στην κλινική είναι το πολύ 1 μέρα, ένα 24ωρο. Πολλά άτομα φεύγουν και το βράδυ της ίδιας μέρας, δηλαδή μπαίνουν το πρωί και φεύγουν το ίδιο βράδυ. Πολλές άλλες φορές χρειάζεται να παραμείνει ένα βράδυ και να παραμείνει 24 ώρες στην κλινική. Παραπάνω δεν χρειάζεται. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν μου έχει χρειαστεί.

Γ.Σ.: Κάποια προετοιμασία χρειάζεται πριν την διαδικασία το άτομο?

Πλαστικός Χειρουργός: Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Απλώς θα πρέπει το άτομο αυτό να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να πιει ασπιρίνη τις προηγούμενες 10 μέρες, να μην πιει οινοπνευματώδη 2 μέρες πριν, και κάνει ένα μπάνιο με αντισηπτικό σαπούνι την ίδια μέρα το πρωί και έρχεται στην κλινική. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Φέρνει μαζί του και τον κορσέ και γίνεται η διαδικασία.

Γ.Σ.: Η αναισθησία είναι γενική?

Πλαστικός Χειρουργός: Η αναισθησία μπορεί να είναι οποιοδήποτε είδος αναισθησίας της περιοχής. Βέβαια δεν μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία αυτή η διαδικασία, εκτός αν πρόκειται για μίνι κοιλιοπλαστική την οποία θα αναλύσουμε μετά. Η κανονική κοιλιοπλαστική δεν μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Γίνεται ή με γενική αναισθησία ή με επισκληρίδιο αναισθησία, αυτό που κάνουν οι γυναίκες για να γεννήσουν στην καισαρική. Μπορεί να γίνει επισκληρίδιος ή μερικές φορές κάνουμε αναισθησία με λαρυγγική μάσκα, η οποία είναι ένα είδος ελαφράς αναισθησίας το οποίο είναι επίσης κατάλληλο για την διαδικασία αυτή.

Γ.Σ.: Ας δούμε ποια είδη κοιλιοπλαστικής υπάρχουν. Πως επιλέγουμε πιο είναι το κατάλληλο για μας και ποια είδη υπάρχουν?

Πλαστικός Χειρουργός: Η κλασσική κοιλιοπλαστική είναι αυτή την οποία αναφέραμε. Πρέπει όμως να δούμε ότι καμία διαδικασία δεν είναι κατάλληλη για όλα τα άτομα. Δεν υπάρχει κλειδί που ανοίγει όλες τις κλειδαριές. Άρα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δούμε ποιο είναι το κατάλληλο είδος κοιλιοπλαστικής που αρμόζει στο συγκεκριμένο άτομο. Ένα είδος άλλης κοιλιοπλαστικής είναι η λεγόμενη μίνι κοιλιοπλαστική.

Η μίνι κοιλιοπλαστική απευθύνεται στα άτομα εκείνα τα οποία, ναι μεν έχουν μια χαλάρωση στο κοιλιακό τοίχωμα, δεν είναι όμως τόσο μεγάλη ώστε να έχουμε ένδειξη να κάνουμε κανονική κοιλιοπλαστική. Ενώ στην κανονική κοιλιοπλαστική αφαιρούμε όλο αυτό το τμήμα δέρματος και λίπους που βλέπουμε στην εικόνα μας, στην μίνι κοιλιοπλαστική αφαιρούμε ένα μικρότερο τμήμα διότι απευθύνεται σε άτομα τα οποία μικρότερο βαθμό προβλήματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει μίνι κοιλιοπλαστική είναι το άτομο αυτό να έχει χαλάρωση κυρίως στο κάτω μέρος της κοιλιάς και όχι στο πάνω οπότε με αυτή την διαδικασία κάνουμε αφαίρεση του χαλαρωμένου τμήματος κάτω από την κοιλιά. Η μίνι κοιλιοπλαστική δεν διορθώνει την χαλάρωση που βρίσκεται στο πάνω μέρος της κοιλιάς εκτός εάν κάνουμε ένα άλλου είδους κοιλιοπλαστική που λέγεται μίνι κοιλιοπλαστική με μεταφορά του ομφαλού. Πολλές φορές όμως αυτό το οποίο τις περισσότερες φορές χρειάζεται να κάνουμε στο πάνω μέρος της κοιλιάς είναι να κάνουμε μια εκτεταμένη λιποαναρρόφηση, δηλαδή γίνεται η μίνι κοιλιοπλαστική όπου αφαιρούμε την χαλάρωση από τον ομφαλό και κάτω.

Εδώ βλέπουμε διάφορα είδη κοιλιοπλαστικής. Βλέπουμε για παράδειγμα στην πάνω αριστερή εικόνα, με ροζ απεικονίζεται η περιοχή στην οποία διορθώνουμε την χαλάρωση και με γαλάζιο βλέπουμε την περιοχή στην οποία γίνεται μια εκτεταμένη λιποαναρρόφηση. Το πάνω μέρος αφορά την κανονική κοιλιοπλαστική. Στο κάτω μέρος, στην κάτω αριστερή εικόνα, βλέπουμε μίνι κοιλιοπλαστική με πάλι μια εκτεταμένη λιποαναρρόφηση, η οποία βέβαια μπορεί να είναι ακόμα πιο εκτεταμένη από αυτό που δείχνει η εικόνα μας και να φτάνει μέχρι κοντά στο στήθος, δηλαδή όλη την περιοχή της κοιλιάς και το πλάγιο της κοιλιάς. Υπάρχει λοιπόν ένα άλλο είδος κοιλιοπλαστικής, η οποία είναι η μίνι κοιλιοπλαστική με μεταφορά του ομφαλού, το οποίο αφορά στα άτομα εκείνα τα οποία έχουν κυρίως χαλάρωση στο κάτω μέρος της κοιλιάς αλλά μπορεί να έχουν και μια μικρή χαλάρωση στο πάνω μέρος της κοιλιάς και είναι μια ενδιάμεση κατάσταση. Δεν γίνεται η μετάθεση του ομφαλού, δηλαδή την τομή στον ομφαλό και μεταφέρουμε σε άλλο σημείο. Εδώ απλώς μεταφέρουμε τον ομφαλό 1-2 εκατοστά πιο κάτω. Βέβαια όπως βλέπετε υπάρχουν διάφορα είδη κοιλιοπλαστικής. Θα πρέπει να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες του κάθε ατόμου. Δεν είναι όλα για όλους. Θα πρέπει να το δούμε πολύ αναλυτικά. Θα πρέπει να δούμε αν έχει ένδειξη για λιποαναρρόφηση, για συνδυασμό, για μίνι κοιλιοπλαστική, για μεταφορά ομφαλού κτλ. Είναι πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να δούμε μαζί και να συνεκτιμήσουμε για να αποφασίσουμε ποια μέθοδος είναι αυτή η οποία θα έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Γ.Σ.: Αντί για κοιλιοπλαστική μπορούμε να κάνουμε λιποαναρρόφηση?

Πλαστικός Χειρουργός: Όχι, θα έλεγα ότι δεν αντικαθιστά το ένα το άλλο. Θα πρέπει να γίνει ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ των ατόμων που έχουν ένδειξη για λιποαναρρόφηση και των ατόμων που έχουν ένδειξη για κοιλιοπλαστική. Ο διαχωρισμός αυτός έχει ένα βασικό κριτήριο. Το κριτήριο αυτό είναι η χαλάρωση του δέρματος. Εάν υπάρχει χαλάρωση του δέρματος, η οποία να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο επίπεδο – αυτό είναι πολύ γενικό που λέω -, το πιο είναι αυτό το επίπεδο θα το αποφασίσει ο γιατρός, τότε αν ξεπερνά αυτό το επίπεδο θα πρέπει να γίνει κοιλιοπλαστική. Εάν υπάρχει ένας μικρός βαθμός χαλάρωσης θα πρέπει τότε να δούμε εάν αυτός ο μικρός βαθμός χαλάρωσης μας επιτρέπει να κάνουμε μόνο λιποαναρρόφηση ή σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η λιπόλυση με λέιζερ, η οποία κάνει ένα μικρό βαθμό διόρθωσης της χαλάρωσης. Βέβαια δεν μπορεί να γίνει σε άτομα που έχουν εκτεταμένη χαλάρωση στην κοιλιά. Μπορεί όμως να γίνει στα άτομα εκείνα τα οποία έχουν ένα μικρό βαθμό χαλάρωσης και είναι οριακά του να κάνουν κοιλιοπλαστική ή λιποαναρρόφηση. Στα άτομα αυτά λοιπόν μπορεί να επιτρέψει η laser lipolysis, να γίνει λιποαναρρόφηση μόνο και να μην γίνει κοιλιοπλαστική. Όμως αυτό είναι καθαρά στην κρίση του γιατρού, ο οποίος με βάση την εμπειρία του και πρέπει να έχει αρκετή εμπειρία ο γιατρός πάνω σε αυτό τον τομέα για να μπορέσει να αποφασίσει ιδίως αυτά τα οριακά περιστατικά. Αυτός θα αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη επέμβαση.

Επομένως συνοψίζοντας η λιποαναρρόφηση δεν είναι αντικατάσταση την κοιλιοπλαστικής. Άλλες ενδείξεις της μίας, άλλες οι ενδείξεις της άλλης. Ασχέτως αν πολλές φορές κάνουμε κοιλιοπλαστική σε συνδυασμό με λιποαναρρόφηση. Αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.

Γ.Σ.: Πονάει η κοιλιοπλαστική?

Πλαστικός Χειρουργός: Ο πόνος είναι κάτι που διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Είναι πολύ σχετικό, δεν μπορώ να πω ένα γενικό κανόνα που να ισχύει για όλους. Υπάρχουν άτομα τα οποία μου λένε “δεν είναι κάτι”, υπάρχουν και άτομα τα οποία έχουν ένα βαθμό ενόχλησης. Όμως σήμερα υπάρχουν κατάλληλα φάρμακα τα οποία καλύπτουν αυτό τον πόνο με μια σωστή αγωγή, η οποία γίνεται από τον αναισθησιολόγο σε συνεννόηση με τον πλαστικό χειρουργό. Μπορεί το άτομο αυτό να μην έχει πόνο. Δεν λέω να μην έχει καθόλου πόνο αλλά μια μικρού βαθμού και ανεκτή ενόχληση. Νομίζω ότι αυτό τον τομέα τον καλύπτουμε αρκετά καλά, ακόμα και στα άτομα εκείνα που είναι πιο ευαίσθητα στον πόνο. Εκείνα που δεν είναι ευαίσθητα, έτσι και αλλιώς δεν έχουν πρόβλημα. Αυτά που είναι ευαίσθητα καλύπτονται αρκετά καλά με την συγκεκριμένη αγωγή με παυσίπονα κτλ. Αυτή η ενόχληση την οποία λέμε πάλι μην νομίζει κανείς ότι κρατά πολύ, κρατά 1 με 2 μέρες.

Γ.Σ.: Η κοιλιοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση σαν διαδικασία. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής?

Πλαστικός Χειρουργός: Βεβαίως μπορεί να συνδυαστεί. Θεωρητικά με οποιαδήποτε επέμβαση. Όμως για να τονίσω όσον αφορά το θέμα της λιποαναρρόφησης το συνδυασμό με λιποαναρρόφηση. Είναι πάρα πολύ σημαντικός και γι αυτό την ονομάζουμε λιποκοιλιοπλαστική, δηλαδή λιποαναρρόφηση με κοιλιοπλαστική. Τα τελευταία χρόνια θα έλεγα ότι οι περισσότερες κοιλιοπλαστικές, τις οποίες εγώ τουλάχιστον κάνω, συνδυάζονται με λιποαναρρόφηση. Δίνει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα διότι η κοιλιοπλαστική διορθώνει κυρίως το μπροστινό μέρος της κοιλιάς. Εκτός του ότι η λιποαναρρόφηση το βελτιώνει περαιτέρω, χρειάζεται τις περισσότερες φορές να κάνουμε κάτι και στο πλάι της κοιλιάς όπου υπάρχουν αυτά τα γνωστά “σωσίβια”, τα οποία με την κοιλιοπλαστική δεν διορθώνονται. Επομένως εκεί κάνουμε την λεγόμενη λιποκοιλιοπλαστική. Προσοχή όμως, η λιποαναρρόφηση στην κοιλιοπλαστική δεν είναι τόσο ριζική όσο αν γίνει μόνη της. Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη γνώση πάνω σε αυτό και κάποια ιδιαίτερη διαδικασία. Αν κάνει κάποιος μια πολύ ριζική λιποαναρρόφηση, εκεί αρχίζει να ρισκάρει να υπάρξουν κάποιες επιπλοκές λόγω μειωμένης αιμάτωσης του δέρματος. Επομένως ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να ξέρει μέχρι ποιο βαθμό θα προχωρήσει αυτή τη λιποαναρρόφηση και σε ποια σημεία θα την κάνει. Δεν είναι ίδια λιποαναρρόφηση την οποία κάνουμε όταν κάνουμε μόνο λιποαναρρόφηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και ήθελα να το τονίσω. Όσον αφορά το αν μπορεί να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις σαφώς και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις αρκεί να μην είναι πολύ εκτεταμένες, να μην είναι μεγάλες επεμβάσεις διότι εκεί αρχίζουμε να διακινδυνεύουμε θέματα ασφάλειας του ατόμου. Πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι το πρώτο που κοιτάμε σε τέτοιου είδους διαδικασίες είναι την ασφάλεια. Άρα κάποιος που έρχεται στο ιατρείο για να κάνει αυτή την διαδικασία σκέφτεται το τελικό αποτέλεσμα. Εγώ όμως ως γιατρός αυτό που πρέπει να σκέφτομαι πρώτα απ’ όλα την ασφάλειά του και δευτερευόντως όλα τα υπόλοιπα τα οποία σαφώς έχουν μεγάλη σημασία.

Πολλά άτομα έρχονται, ιδίως άτομα που έχουν χάσει πάρα πολύ βάρος και που έχουνχαλάρωση σε όλα τα σημεία του σώματος, και ζητάνε αν είναι δυνατόν να χειρουργηθούν σε μία μέρα και να κάνουν τα πάντα από την κορυφή ως τα νύχια. Αυτό μπορεί να ακούγεται ωραίο και ελκυστικό, κάποιοι μπορεί να τους το υπόσχονται διότι είναι ο λεγόμενος λαϊκισμός στην πλαστική χειρουργική. Όμως δεν είναι σωστό να γίνεται και πρέπει ο πλαστικός χειρουργός να μπορεί να δει με βάση το προφίλ της υγείας αυτού του ατόμου. Δηλαδή αν υπάρχουν άλλου είδους νοσήματα, πόσος είναι ο αιματοκρίτης του κτλ. Να δει μέχρι ποιο σημείο μπορεί να προχωρήσει. Ένα άτομο για παράδειγμα το οποίο έχει χαμηλό αιματοκρίτη δεν μπορεί να κάνει πολλές παράλληλες επεμβάσεις και να χειρουργείται παντού. Δεν είναι ένα άψυχο ον του οποίο το βάζεις κάτω και κάνεις διάφορες διαδικασίες. Θα πρέπει λοιπόν να έχει κανείς υπόψη ότι ναι να γίνουν και άλλες διαδικασίες αλλά πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του ίδιου του ατόμου, το οποίο πιστεύω ότι κάθε άτομο θέλει την ασφάλεια του.

Γ.Σ.: Ναι αλλά όπως είπατε παρασυρόμαστε και λέμε “ναι ας μπω και ας κάνω αυτό και το άλλο”. Εκεί πρέπει να μιλήσει ο γιατρός.

Πλαστικός Χειρουργός: Ναι πρέπει να υπάρχει ένα φρένο. Το λέω γιατί ακούω μερικές φορές διαδικασίες πολύ εκτεταμένες και εντυπωσιάζομαι. Λέω “θέλετε να πάρετε τέτοιο ρίσκο?” όταν ακούει την λέξη ρίσκο λένε “παίρνω ρίσκο?” “Σαφώς και παίρνετε ρίσκο σε πολύ εκτεταμένες διαδικασίες”. Άρα μπορεί να συνδυαστεί η κοιλιοπλαστική με άλλα πράγματα αλλά πρέπει να δούμε μέχρι ποιο σημείο.

Γ.Σ.: Με τις ραγάδες τι γίνεται? Μπορούμε να τις αφαιρέσουμε κάνοντας κοιλιοπλαστική?

Πλαστικός Χειρουργός: Οι ραγάδες αφαιρούνται αυτές οι οποίες βρίσκονται από τον ομφαλό και κάτω. Βλέπουμε εδώ μια εικόνα, μια έγκυο γυναίκα σε φάση εγκυμοσύνης, η οποία έχει δημιουργήσει κάποιες ραγάδες. Είναι πρόσφατες γιατί είναι κόκκινες, δεν έχουν μονιμοποιηθεί. Αυτή λοιπόν η γυναίκα η οποία βλέπουμε να έχει τις ραγάδες κάτω από τον ομφαλό, κάνοντας μια κοιλιοπλαστική σαφώς θα βοηθηθεί και στο θέμα των ραγάδων. Οι ραγάδες αυτές θα αφαιρεθούν. Εδώ βλέπουμε ένα άτομο, το οποίο δεν έχει ραγάδες αλλά έχει ουλές και το δείχνουμε για να καταλάβουμε ότι υπάρχουν και άλλες κοιλιοπλαστική σαφώς και θα βοηθηθεί στο θέμα των ραγάδων, διότι οι ραγάδες αυτές θα αφαιρεθούν. Εδώ βλέπουμε ένα άτομο το οποίο δεν έχει μεν ραγάδες αλλά έχει ουλές και το δείχνουμε για να καταλάβουμε ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που μπορεί να βοηθήσει μια κοιλιοπλαστική. Για παράδειγμα εδώ είχε κάποιες ουλές από μια παλιά επέμβαση, που δημιουργούσαν πολύ αντιαισθητική εικόνα. Αυτή η γυναίκα δεν μπορεί να πάει στην θάλασσα να κάνει μπάνιο γιατί γίνεται το κέντρο της προσοχής όλων. Επομένως στην κοιλιοπλαστική ότι υπάρχει από τον ομφαλό και κάτω αφαιρείται. Επομένως βλέπουμε λοιπόν ότι αυτές οι ουλές που βρίσκονται από τον ομφαλό και κάτω που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ουλές, ραγάδες κτλ. Ναι αυτό αφαιρείται. Εδώ λοιπόν τεντώνοντας το και κάνοντας κοιλιοπλαστική ερχόμαστε και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Εδώ βλέπουμε έχει μείνει πάνω από το εσώρουχο μια κάθετη τομή, η οποία έμεινε από μια ουλή που υπήρχε πάνω από τον ομφαλό. Επομένως παρέμεινε λίγο αλλά σαφώς το αποτέλεσμα που βλέπουμε, νομίζω ότι την βοηθά πάρα πολύ και ότι ναι είναι τώρα μια κοιλιά παρουσιάσιμη και μπορεί να πάει στη θάλασσα για μπάνιο, μπορεί να εμφανιστεί χωρίς να αποτελεί ένα αποκρουστικό θέαμα για τους υπόλοιπους που την κοιτούν. Άρα βλέπουμε και άλλες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί η κοιλιοπλαστική να βοηθήσει.

Γ.Σ.: Οι τομές που γίνονται? Αφήνουν σημάδια? Μας είπατε ότι είναι μια τομή κατά βάση?

Πλαστικός Χειρουργός: Ναι γίνεται μια τομή η οποία είναι χαμηλά οριζόντια. Είναι σημεία τα οποία καλύπτονται από το εσώρουχο ή από το μαγιό στην παραλία και υπάρχει άλλη μια τομή η οποία είναι μέσα στον ομφαλό. Αυτή δεν φαίνεται γιατί είναι μες στον ομφαλό. Οι άλλες τομές οι οποίες είναι χαμηλά, θα πρέπει να γνωρίζει το άτομο που κάνει την κοιλιοπλαστική ότι θα φαίνονται. Ποτέ δεν θα εξαφανιστούν τελείως, πάντα θα υπάρχουν. Θα βελτιωθούν με τον καιρό αλλά πάντα θα υπάρχουν όμως είναι σε σημείο που καλύπτονται από το μαγιό ή το εσώρουχο. Κάποια άτομα βρίσκουν και άλλους τρόπους να καλύψουν τις ουλές αυτές. Βλέπουμε στην πάνω εικόνα ένα σημάδι κοιλιοπλαστικής, αρκετά συνηθισμένο ανάλογα με το δέρμα και την διαδικασία επούλωσης που έχει κάθε οργανισμός. Βλέπουμε ότι αυτή η εικόνα που βλέπουμε πάνω είναι μια εικόνα που θα παραμείνει, δεν θα εξαφανιστεί ποτέ αυτό το σημάδι. Όμως πολλά άτομα βρίσκουν τρόπο πχ. με ένα τατουάζ και το καλύπτουν. Βέβαια σας λέω στην παραλία με το μαγιό καλύπτεται, αλλά κάποιοι μπορεί να θέλουν να κάνουν γυμνισμό κ.α. Με αυτούς τους τρόπους καλύπτουμε το σημάδι αυτό.

Γ.Σ.: Τι πρέπει να προσέχουμε μετά από μια κοιλιοπλαστική? Υπάρχουν πράγματα τα οποία πλέον δεν ξανακάνουμε? Συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας κανονικά?

Πλαστικός Χειρουργός: Συνεχίζουμε κανονικά τις δραστηριότητές μας. Βέβαια θα πρέπει για 2 μήνες να μην κάνει εντατική γυμναστική στην περιοχή αυτή μέχρι λίγο να γίνει μια επούλωση στην περιοχή. Επίσης συστήνουμε για 6 μήνες, αν είναι γυναίκα να μην μπει σε κατάσταση εγκυμοσύνης μέχρι να επουλωθεί η επέμβαση. Μετά μπορεί άνετα να έχει εγκυμοσύνη, δεν υπάρχει πρόβλημα. Κατά τα άλλα μπορεί το άτομο αυτό να κάνει οτιδήποτε.

Γ.Σ.: Στην παραλία πότε μπορούμε να πάμε?

Πλαστικός Χειρουργός: Στην παραλία συνήθως μετά από 1-1,5 μήνα μπορεί να εμφανιστείχωρίς να φαίνεται κάτι.

Γ.Σ.: Στην δουλειά μας?

Πλαστικός Χειρουργός: Εδώ βλέπουμε ότι φοράμε ένα κορσέ αμέσως μετά τον οποίο τον φορά περίπου για 1-1,5 μήνα και ο οποίος κρατά κάπως την περιοχή για να κολλήσει σωστά. Στην δουλειά μας εξαρτάται πότε θα πάμε στην εργασία, συνήθως μετά από 5-6 μέρες. Υπάρχουν άτομα που μου έχουν τύχει και έχουν πάει στις 3 μέρες, άλλα στην βδομάδα, γενικά κάπου εκεί είναι ο χρόνος που χρειάζεται. Εξαρτάται και από το είδος της εργασίας που κάνει κάποιος. Τώρα συζητάμε για εργασία γραφείου. Αν ένα άτομο κάνει μια βαριά εργασία, τότε σαφώς χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκεί εμπίπτει σε αυτά που λέμε για την γυμναστική, ότι δεν μπορεί να κάνει έντονες ασκήσεις. Επομένως ένα άτομο που κάνει μια πιο βαριά εργασία μπορεί να χρειαστεί να πάει στην δουλειά του μετά από 15 μέρες και για τον πρώτο καιρό να αποφύγει τις πολύ βαριές δουλείες. Εξαρτάται πάντα από τι εργασία κάνει, αν συζητάμε πάντως για εργασία γραφείου κυμαίνεται 3-7 μέρες περίπου.

Γ.Σ.: Η κοιλιοπλαστική είναι επέμβαση που μπορεί να συνδυαστεί με την καισαρική? Γιατί πολλές γυναίκες το έχουν ως θέμα. Γιατί πολλές γυναίκες λένε “μιας και κάνουμε την επέμβαση ας μαζέψουμε και ότι άλλο υπάρχει”. Μπορεί να γίνει παράλληλα με τοκετό?

Πλαστικός Χειρουργός: Αυτός είναι ένας μύθος, που τον έχω ακούσει αρκετές φορές, ότι “θα φέρω και ένα πλαστικό χειρουργό στην εγκυμοσύνη να μου μαζέψει την κοιλιά”. Αυτό όχι, δεν μπορεί να γίνει. Οι λόγοι είναι οι εξής:

Πρώτον, δεν γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθεί μετά τον τοκετό η κοιλιά. Μπορεί να μαζευτεί και να μην χρειάζεται κοιλιοπλαστική. Μπορεί το δέρμα να επανακτήσει την ελαστικότητά του και επομένως να μην χρειαστεί να γίνει αυτό και αν κάνουμε μια κοιλιοπλαστική να κάνουμε μια άσκοπη ενέργεια.

Δεύτερον δεν είναι σωστό, σε μια γυναίκα που είχε ένα τοκετό και έχει υποστεί μια μεγάλη ταλαιπωρία στον οργανισμό της, να πάμε να της προσθέσουμε μια ακόμα ταλαιπωρία. Κάθε τι το οποίο κάνουμε, κάθε βήμα είναι και μια επιπλέον ταλαιπωρία για τον οργανισμό. Επομένως δεν είναι ωραίο να προσθέτουμε πράγματα αν μπορούμε να τα αποφύγουμε.

Ο τρίτος λόγος που είναι πολύ σημαντικός. Είναι ότι το κοιλιακό τοίχωμα επειδή είναι τεταμένο, έχει διαταθεί, τα αγγεία έχουν λεπτύνει. Επομένως έχει μειωμένη αιμάτωση. Εάν κάνουμε μια κοιλιοπλαστική ρισκάρουμε να έχουμε νέκρωση κοιλιακού τοιχώματος, η οποία είναι μια πολύ βαριά κατάσταση, που σαφώς δεν θέλουμε ούτε καν να την σκεφτόμαστε. Επομένως θα πρέπει, αν γίνει κοιλιοπλαστική, να γίνει τουλάχιστον 8 μήνες μετά τον τοκετό.

Γ.Σ.: Και αν ακολουθήσει και άλλη εγκυμοσύνη μετά την κοιλιοπλαστική πως συμπεριφέρεται το κομμάτι αυτό του σώματος?

Πλαστικός Χειρουργός: Συμπεριφέρεται μια χαρά, πρέπει όμως να έχουν περάσει 6 μήνες για να έχει κάνει μια επούλωση. Μετά από 6 μήνες δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Γ.Σ.: Είδαμε κάποιες φωτογραφίες. Οι άνδρες κάνουν κοιλιοπλαστική?

Πλαστικός Χειρουργός: Οι άνδρες κάνουν κοιλιοπλαστική πάρα πολύ συχνά. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Βλέπουμε εδώ μια περίπτωση που έχει γίνει και διόρθωση για γυναικομαστία. Έχει γίνει μια εκτεταμένη λιποαναρρόφηση στην κοιλιά και στους μαστούς, έχει διορθωθεί και ο μαστός. Έχουμε αφαιρέσει την περίσσια του δέρματος. Επομένως έχουμε κάνει μια κοιλιοπλαστική μαζί με λιποαναρρόφηση στους μαστούς και βλέπουμε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο θεωρώ ότι είναι αρκετά ικανοποιητικό.

Γ.Σ.: Ποιο είναι το κόστος της κοιλιοπλαστικής?

Πλαστικός Χειρουργός: Το κόστος της κοιλιοπλαστικής εξαρτάται. Δεν μπορώ να μπω σε συγκεκριμένες τιμές γιατί εξαρτάται από το είδος του προβλήματος που έχει ένα άτομο. Εξαρτάται από τι θα κάνουμε, θα κάνουμε κανονική κοιλιοπλαστική, μίνι κοιλιοπλαστική? Ο κάθε γιατρός αποτιμά διαφορετικά την δουλειά του, εξαρτάται από το αν θα γίνουν άλλες διαδικασίες, εξαρτάται από το ποια κλινική θα επιλεγεί. Επομένως το κόστος και η τελική τιμή διαφέρουν. Θα πρέπει κανείς βέβαια να καταλάβει το πρόβλημα το οικονομικό, που μπορεί να έχει κανένας, αλλά πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να είναι η ασφάλεια. Επομένως για 500 ευρώ ή 1000 ευρώ λιγότερα, δεν θα πρέπει κανείς να ρισκάρει την ασφάλειά του και. Δεν λέω ανεξαρτήτως κόστους γιατί σαφώς είναι ένας παράγοντας, αλλά να μην ρισκάρει την ασφάλεια του προκειμένου να κερδίσει κάποια λίγα χρήματα γιατί στο τέλος θα αποδειχθεί ότι αυτό που φαίνεται φτηνό μπορεί να είναι πολύ ακριβό.

Γ.Σ.: Και όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε θέματα υγείας. Δεν ξέρω αν μπορούμε να δούμε κάποια αποτελέσματα “πριν και μετά” από περιστατικά.

Πλαστικός Χειρουργός: Βλέπουμε εδώ μια κοιλιοπλαστική πριν με συνδυασμό λιποαναρρόφησης σε προφίλ και ανφάς. Εδώ βλέπουμε το μετά αυτής της γυναίκας. Έχει μαζευτεί και η χαλάρωση αλλά έχει αφαιρεθεί και λίπος. Εδώ βλέπουμε μια αδύνατη γυναίκα, η οποία έχει χαλάρωση και εδώ αφαιρούμε την χαλάρωση. Δεν χρειάστηκε να συνδυάσουμε την λιποαναρρόφηση. Εδώ βλέπουμε μια νέα κοπέλα, η οποία είχε και περίσσεια λίπους αλλά και κάποιο βαθμό χαλάρωσης και το αποτέλεσμα μετά από κοιλιοπλαστική σε συνδυασμό με λιποαναρρόφηση, δηλαδή μετά από λιποκοιλιοπλαστική. Το ίδιο άτομο από την άλλη πλευρά είναι αυτό. Η κοιλιά έχει γίνει αρκετά ευθεία. Εδώ μια γυναίκα η οποία είχε χάσει 75 κιλά περίπου, μετά από επέμβαση στο στομάχι και έχει κάνει μια κοιλιοπλαστική. Την βλέπουμε εδώ. Πιστεύω ότι είναι θεαματικό το αποτέλεσμα και ταυτόχρονα διορθώθηκε το πρόβλημα που υπήρχε ότι μάζευε πολλά μικρόβια στο σημείο της πτυχής της κοιλιάς. Εδώ βλέπουμε ένα άλλο περιστατικό, το οποίο έχει και διάταση του κοιλιακού τοιχώματος. Δεν ήταν τόσο θέμα χαλάρωσης του δέρματος όσο του κοιλιακού τοιχώματος. Έχει γίνει συρραφή και έχει μαζευτεί προς τα μέσα. Εδώ βλέπουμε μια άλλη περίπτωση με περίσσια λίπους με κάποιες ουλές από παλιές επεμβάσεις, όλα αυτά διορθώθηκαν κάνοντας μια λιποκοιλιοπλαστική, λιποαναρρόφηση με κοιλιοπλαστική. Ένα άλλο περιστατικό, βλέπουμε και με ραγάδες στο κάτω μέρος της κοιλιάς, οι οποίες έχουν τραβηχτεί κάτω, έχουν μείνει αυτές που ήταν πάνω από τον ομφαλό. Έχουμε μια πιο τεντωμένη κοιλιά. Βλέπουμε εδώ σε προφίλ, έχει διορθωθεί, έχει γίνει ίσια η κοιλιά, επομένως τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, όταν υπάρχει ένδειξη. Είναι πολύ σημαντικό να μην μπει κάποιος σε διαδικασία κοιλιοπλαστικής, όταν δεν πρόκειται να βοηθηθεί από αυτήν. Αυτό πρέπει να το κρίνει και να το δει σε συνεργασία με τον γιατρό.

Γ.Σ.: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ γιατρέ για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μας δώσατε πάλι.

Πλαστικός Χειρουργός: Εγώ ευχαριστώ. Ελπίζω να είμαστε απλοί και κατανοητοί και ο κόσμος να βγαίνει λίγο πιο ενημερωμένος από ότι ήταν πριν δει αυτή την εκπομπή.

Γ.Σ.: Ευχαριστούμε και όλους εσάς που μας παρακολουθήσατε και το NewTv για την φιλοξενία. Μην ξεχνάτε να επικοινωνείτε μαζί μας, μας λέτε την γνώμη σας, τι σας απασχολεί για να το συζητήσουμε σε κάποια άλλη εκπομπή. Να είστε καλά και να χαμογελάτε. Γεια σας.

Related posts

Αναστρέφεται η ζημιά του "καλοκαιρινού" ήλιου;

Αναστρέφεται η ζημιά του “καλοκαιρινού” ήλιου;

Οι βλαβερές επιπτώσεις της υπέρμετρης έκθεσης του δέρματος στην ακτινοβολία του ήλιου, είναι γνωστές. Η σωρευτική καθημερινή έκθεση στην ακτινοβολία UV μπορεί να προκαλέσει...

Περισσότερα
Ozempic

Η αύξηση χρήσης Ozempic οδηγεί σε αύξηση των επεμβάσεων στον πλαστικό χειρουργό

Όλο και περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια το Ozempic καθώς και άλλα παρόμοια φάρμακα της ίδιας κατηγορίας όπως το Wegovy, κλπ. Ποια είναι...

Περισσότερα
υναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη της πλαστικής χειρουργικής μετά το καλοκαίρι

Εξερευνώντας τα συναισθηματικά & ψυχολογικά οφέλη της πλαστικής χειρουργικής μετά το καλοκαίρι

Η πλαστική χειρουργική μπορεί να είναι μια ενδυναμωτική εμπειρία, ειδικά για όσους έχουν παλέψει ψυχολογικά με προβλήματα που σχετίζονται με την εμφάνισή τους. Διορθώνοντας...

Περισσότερα

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της υγείας, της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και της ομορφιάς!