Κηλίδες – Πανάδες (Εξάλειψη δυσχρωμιών του δέρματος)

Οι δυσχρωμίες του δέρματος ( κηλίδες – πανάδες- μέλασμα, κλπ ) αποτελούν πολύ κοινά αισθητικά προβλήματα που αφορούν στην υφή του δέρματος του προσώπου. Ιδίως στη χώρα μας όπου ο ήλιος είναι αρκετά έντονος και οι άνθρωποι συνήθως εκτίθενται σε αυτόν, τα προβλήματα στην ομαλότητα της χρώσης του δέρματος είναι συχνά και πολλοί άνθρωποι προσέρχονται στον πλαστικό χειρουργό προκειμένου να τα διορθώσουν.

κηλίδες πανάδες δυσχρωμίες του δέρματος

Διόρθωση πανάδων

Η διόρθωση των δυσχρωμιών του δέρματος γίνεται με διάφορους τρόπους, οι οποίοι διαφέρουν ανάλογα με τη φύση της δυσχρωμίας. Τα laser έχουν βοηθήσει αρκετά στο τομέα αυτό αλλά και άλλες παλαιότερα γνωστές διαδικασίες όπως τα πήλινγκ αλλά και φαρμακευτικές ουσίες έχουν επιστρατευτεί προκειμένου να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Προβλήματα δυσχρωμιών και διόρθωσή τους

Τα βασικότερα προβλήματα δυσχρωμιών που συχνά ο πλαστικός χειρουργός καλείται να διορθώσει βελτιώνοντας την αισθητική του δέρματος είναι:

 

Κηλίδες

Αποτελούν στίγματα σκουρόχρωμα, σε διάφορα σημεία του προσώπου, όχι πολύ μεγάλα σε έκταση αλλά με αρκετή διαφορά χρώματος. Η διόρθωσή τους συνήθως γίνεται με χρήση εξειδικευμένων laser ή και χημικών ουσιών. Η όποια θεραπεία πρέπει να γίνεται τους χειμερινούς μήνες, όταν η ηλιοφάνεια είναι μειωμένη διότι αμέσως μετά την θεραπεία απαιτείται αποφυγή του ήλιου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα πήλινγκ μπορεί να βοηθήσουν γενικότερα στο να γίνουν λιγότερα ορατές οι κηλίδες. Τα laser, από την άλλη μεριά, θεωρούνται πιο αποτελεσματικά, όταν η κηλίδα είναι πολύ εντοπισμένη και με μεγάλη αντίθεση χρώματος σε σχέση με το υπόλοιπο δέρμα.

 

Πανάδες

Αυτές διορθώνονται κυρίως με peeling αλλά και με διάφορες αποχρωματιστικές ουσίες. Οι μεσοθεραπείες τα τελευταία χρόνια έχουν κάποια αποτελεσματικότητα, η οποία οφείλεται στο ότι ήρθαν στο προσκήνιο νέα μεσοθεραπευτικά υλικά.

 

Μέλασμα

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο είδος δυσχρωμίας. Το μέλασμα οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες αλλά και στη φύση του δέρματος καθώς και στην έκθεση στον ήλιο. Γενικά το μέλασμα θεωρείται αθεράπευτο. Παρόλα αυτά μπορούμε να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κάποια αρκετά προηγμένα laser όπως και μεσοθεραπευτικά προϊόντα, τα οποία βοηθούν αν όχι στην εξάλειψη του μελάσματος ή έστω στη μείωσή του.

κηλίδες πανάδες δυσχρωμίες του δέρματος

Κηλίδες στο σώμα

Οι κηλίδες εκτός από το πρόσωπο μπορούν να φανούν και στο σώμα και η συχνότερη τους εντόπιση είναι στη ράχη των χεριών. Στη περίπτωση αυτή μιλάμε για γεροντικές κηλίδες ή ηλικιακές κηλίδες. Στις περιπτώσεις αυτές, η χρήση του laser είναι αρκετά αποτελεσματική, αρκεί να γίνει η σωστή επιλογή του κατάλληλου τύπου laser. Πολλές φορές η χρήση του μη κατάλληλου laser μπορεί να οδηγήσει στην απογοήτευση και στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι τα laser δεν είναι αποτελεσματικά για τη διαδικασία αυτή, πράγμα που δεν είναι αληθινό. Κηλίδες μπορεί ν υπάρχουν και σε άλλα σημεία του σώματος όπως το ντεκολτέ και γενικότερα σε περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο και όπου υπάρχει φωτογήρανση.

Πως γίνεται η αντιμετώπιση των δυσχρωμιών

Η θεραπεία με το laser σε πανάδες, κηλίδες και μελάσματα γίνεται αφότου βάλουμε για λίγο αναισθητική κρέμα έτσι ώστε να περιοριστεί η ενόχληση κατά τη διαδικασία. Κατόπιν ο πλαστικός χειρουργός εστιάζει την ακτίνα ακριβώς στο σημείο της βλάβης. Εκεί παράγεται μία πολύ επιφανειακή εξάχνωση. Η διαδικασία με χρήση αναισθητικής κρέμας είναι ανώδυνη.

αντιμετωπιση κηλιδων, παναδων, δυσχρωμιων

Τις επόμενες μέρες θα υπάρχει μία μικρή εσχάρα ακριβώς σε μέγεθος όσο και η κηλίδα και η οποία θα πέσει περίπου σε 10 ημέρες. Αφού καταπέσει και η εσχάρα που σχηματίστηκε στη θέση της κηλίδας, η περιοχή θα έχει ροζ χρώμα, το οποίο σιγά σιγά απαλύνεται μέχρι να εξαφανιστεί τελείως.

Αν η θεραπεία γίνει με μεσοθεραπευτικά υλικά τότε γίνονται πολύ μικρές κοντινές εγχύσεις του μεσοθεραπευτικού μέσα στο δέρμα. Συνήθως προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα χρειάζονται δυο ή τρεις επαναλήψεις της εφαρμογής. Δεν είναι εγγυημένο ότι θα εξαφανιστεί τελείως η δυσχρωμία αλλά συνήθως απαλύνεται. Δεν απαιτείται αποχή από δραστηριότητες αλλά μπορεί κανείς να συνεχίζει την καθημερινότητα του κανονικά. Ήδη μετά από λίγες ώρες είναι κανείς παρουσιάσιμος χωρίς πρόβλημα.

Τελειώνοντας πρέπει να πούμε ότι η διόρθωση δυσχρωμιών (κηλίδες, πανάδες, μελάσματα) δεν είναι γενικά μία εύκολη υπόθεση και κάποιες φορές το πρόβλημα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο ή και μη επιλύσιμο. Αξίζει όμως κανείς να συνεννοηθεί με τον πλαστικό χειρουργό και να δει για τη δική του περίπτωση ποιες είναι οι διαδικασίες που ενδέχεται να δώσουν λύση στο πρόβλημα του.

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της υγείας, της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και της ομορφιάς!