Μαύρισμα: σέξυ κι επικίνδυνο

Μαύρισμα: σέξυ κι επικίνδυνο

Μαύρισμα: σέξυ κι επικίνδυνο

Μπορεί το μαύρισμα να θεωρείται σέξυ κι ότι αναδεικνύει τόσο την ομορφιά σώματος και προσώπου, όσο και συγκεκριμένα ενδύματα, αλλά συνοδεύεται κι από κινδύνους.

Τόσο η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία όσο, ακόμα περισσότερο, το τεχνητό μαύρισμα, οδηγούν σε δυσάρεστες καταστάσεις. Η φωτογήρανση, η κηλίδες, αλλά και ο καρκίνος του δέρματος είναι κάποιες από αυτές.

Η φωτογήρανση συμβαίνει από τις νεαρές ηλικίες και δρα αργά δημιουργώντας ρυτίδες, πανάδες, κηλίδες, θαμπάδα, αφυδάτωση στο δέρμα ακόμα και πολύ νέων ανδρών και γυναικών.

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κι ακόμη περισσότερο το τεχνητό μαύρισμα, αυξάνει τις πιθανότητες όλων των μορφών καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος (της πιο επιθετικής, θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος).

Η ακτινοβολία δρα συσσωρευτικά από την παιδική ηλικία. Τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα ενοχοποιούνται κατά το πλείστον για τη φωτογήρανση. Η έκθεση στον ήλιο είναι υπεύθυνη για το 90-95% όλων των ρυτίδων και σχεδόν για το 99% των πανάδων. Επίσης, συμβάλλει στην αφυδάτωση και ξηρότητα του δέρματος, στη δημιουργία κηλίδων, στην ανάπτυξη προκαρκινοματωδών καταστάσεων και εξασθενεί την ανοσολογική ανταπόκριση του δέρματος.

Έρευνες δείχνουν ανησυχητική αύξηση (4πλάσια ως 8πλάσια) του μελανώματος σε νεαρούς άνδρες και νέες γυναίκες που χρησιμοποίησαν τεχνητές συσκευές μαυρίσματος.

Έτσι την επόμενη φορά που θα καθίσετε σε μια παραλία για να μαυρίσετε, σκεφτείτε ότι όταν θα φεύγετε θα πάρετε μαζί σας, εκτός από το μαύρισμα και ένα λίγο πιο γερασμένο δέρμα και μια μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξετε καρκίνο του δέρματος.

Πώς να μειώσεις τον κίνδυνο μελανώματος:

Το γονιδίωμά μας δεν μπορούμε (προς το παρόν να το αλλάξουμε). Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατευτούμε από τον ήλιο με ρούχα (λευκά, ελαφριά το καλοκαίρι) με μεγάλα καπέλα, με γυαλιά ηλίου και αντιηλιακή προστασία με δείκτη 25 και πάνω.

Αναζητούμε τη σκιά και μένουμε εκτός ηλιακής έκθεσης όσο το δυνατόν περισσότερο μεταξύ 11 π.μ. και 5 μ.μ. , όσον αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προσέχουμε να μην υποστούμε ηλιακά εγκαύματα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στα παιδιά και στους εφήβους. Τα ηλιακά εγκαύματα δρουν συσσωρευτικά, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, ιδίως αυτά που συνέβησαν πριν την ενηλικίωση.

Δεν παραλείπουμε τη δερματολογική εξέταση, αν ανήκουμε σε οικογένεια με κρούσματα μελανώματος, αν έχουμε άτυπους σπίλους (ελιές) και φυσικά αν έχουμε ιστορικό μελανώματος. Τα παιδιά σε οικογένειες με περιστατικά μελανώματος πρέπει να ελέγχονται από γιατρό (δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό) από 10 χρονών και μετά.

Αθανάσιος Χριστόπουλος / Πλαστικός χειρουργός
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Πλαστικής Χειρουργικής ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της υγείας, της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και της ομορφιάς!