Φωτογήρανση, ο ύπουλος εχθρός του δέρματος – Αίτια & καταπολέμηση

Φωτογήρανση, ο ύπουλος εχθρός του δέρματος - Αίτια & καταπολέμηση

Φωτογήρανση, ο ύπουλος εχθρός του δέρματος – Αίτια & καταπολέμηση

Η φωτογήρανση αποτελεί σημαντικό εχθρό του δέρματος, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Ευθύνεται στο δέρμα για χαλάρωση, αφυδάτωση, ρυτίδες κ.α. που έχουν ως αποτέλεσμα κουρασμένο και ταλαιπωρημένο δέρμα.

Η φωτογραφία που βλέπετε παρακάτω ήταν σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό και δείχνει έναν 69χρονο άνδρα, οδηγό νταλίκας για 28 χρόνια με εμφανή σημάδια φωτογήρανσης. Είναι χαρακτηριστική η διαφορά στην εμφάνιση του προσώπου στην αριστερή πλευρά που ήταν εκτεθειμένη από το παράθυρο της νταλίκας στην ηλιακή ακτινοβολία, συγκριτικά με την δεξιά πλευρά του προσώπου που ήταν προστατευμένη. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν χρησιμοποιούσε κάποια ενυδατική κρέμα ή αντηλιακό.

Φωτογήρανση

Μπορεί ο ήλιος να είναι σύμμαχος για πολλές ασθένειες καθώς πολλές βιταμίνες χρειάζονται το ηλιακό φως , αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παρατεταμένη έκθεσή μας στον ήλιο εμπεριέχει πολλούς κινδύνους για το δέρμα και την υγεία μας. Ένας από αυτούς τους κινδύνους είναι η φωτογήρανση.

Φωτογήρανση - Αίτια & πως θα προστατευτείτε

–  Αίτια φωτογήρανσης

Η φωτογήρανση δημιουργείται συσσωρευτικά από την παραμονή μας στον ήλιο. Τα αρνητικά αποτελέσματα γίνονται εμφανή από 10 μέχρι 40 χρόνια αργότερα. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του διαφορετικού τρόπου ζωής αλλά και της μόδας (ηλιοθεραπεία, σολάριουμ), τα περιστατικά φωτογήρανσης σε σχετικά νεαρές ηλικίες σε γυναίκες και άντρες, έχουν αυξηθεί γεωμετρικά.

Επίσης ρόλο ενέχει και η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου που την αισθανόμαστε αυξημένη κι έχει επίσης αυξημένες αρνητικές συνέπειες. Οι περισσότεροι άνθρωπο έχουν αυξήσει την διάρκεια, την ένταση και την συχνότητα έκθεσης στον ήλιο. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πλέον πολύ πιο επικίνδυνη, δημιουργούνται περισσότερα και συχνότερα προβλήματα σε γυναίκες και άνδρες. Αρνητικό ρόλο έχει και η χρήση σολάριουμ.

–  Καταπολέμηση φωτογήρανσης

Η προστασία και η πρόληψη είναι οι αποτελεσματικότερες λύσεις για την φωτογήρανση. Για την επανόρθωση των ζημιών της μπορούμε να εφαρμόσουμε μεσοθεραπεία στο πρόσωπο πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την “καλοκαιρινή ταλαιπωρία” του δέρματός μας. Η χρήση καθημερινά αντηλιακής και ενυδατικής κρέμας είναι απαραίτητη. Για την αντιμετώπιση των ρυτίδων, που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να εφαρμόσει Fractional Laser, μικροδερμαπόξεση, χημικό πηλινγκ, κ.α. Ανάλογα με την περίπτωση ο πλαστικός χειρουργός θα επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο.

Related posts

Νέα αντίληψη στη διαμόρφωση του προσώπου

Νέα αντίληψη στη διαμόρφωση του προσώπου

Πριν από λίγες μέρες έγινε στην Ελλάδα το Διεθνές Meeting της TEOXANE Hellas Academy σχετικά με τις νέες τεχνικές και απόψεις στη χρήση υαλουρονικών...

Περισσότερα
Mommy Makeover - Πλαστική χειρουργική μετά από εγκυμοσύνη

Mommy Makeover – Πλαστική χειρουργική μετά από εγκυμοσύνη

Παλαιότερα μετά από μια εγκυμοσύνη η γυναίκα δεχόταν μοιρολατρικά την επιδείνωση της εικόνας της. Είχε παρηγοριά τη σκέψη «καταστράφηκε το σώμα μου, αλλά σε...

Περισσότερα
Παγκόσμιο συνέδριο ΙSAPS στην Μύκονο για την πλαστική χειρουργική

Παγκόσμιο συνέδριο ΙSAPS στην Μύκονο για την πλαστική χειρουργική

Η ΙSAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgery) είναι η παγκόσμια επιστημονική οργάνωση των πλαστικών χειρουργών που ασχολούνται με την αισθητική χειρουργική. Αριθμεί παγκοσμίως...

Περισσότερα

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της υγείας, της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και της ομορφιάς!