Εννέα μύθοι για το facelift

Λίφτινγκ προσώπου / Facelift

Εννέα μύθοι για το facelift

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία των σημαδιών γήρανσης του προσώπου. Ανάλογα με το πρόβλημα, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει LASER, Botox, Fillers, νήματα, HiFu, peelings, και πολλά άλλα ιατρικά «όπλα» που έχει στη «φαρέτρα» του. Ωστόσο, το facelift, δηλαδή η χειρουργική διαδικασία που αντιμετωπίζει τη χαλάρωση των ιστών του προσώπου, ανέκαθεν είναι το πρότυπο για την αναζωογόνηση του προσώπου και την αποκατάσταση μιας νεανικής και φυσικής εμφάνισης.

Μύθοι σχετικά με το facelift

Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές, και ότι το facelift είναι ευρέως διαδεδομένο και γνωστό για πολλές δεκαετίες, υπάρχουν κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις και μύθοι γύρω από αυτό. Ας δούμε 8 από αυτούς τους μύθους και την αντίστοιχη αλήθεια.

Μύθος #1: Μόνο οι μεγάλοι σε ηλικία κάνουν facelift

Δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για το facelift. Μπορεί το facelift να πραγματοποιείται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας 40 έως 54 ετών, αλλά στα ιατρεία των πλαστικών χειρουργών βρίσκονται για facelift άτομα, γυναίκες και άνδρες, όλων των ηλικιών.

Μερικά άτομα βλέπουν τη χαλάρωση και τα σημάδια της γήρανσης να έρχονται νωρίτερα, πράγμα που μπορεί να είναι αποτέλεσμα διάφορων παραγόντων όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, οι κακές συνήθειες του τρόπου ζωής, και η γενετική. Το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό και αυτό επηρεάζει το βαθμό και το ρυθμό της γήρανσης.

Ο πλαστικός χειρουργός για να προτείνει ένα facelift εξετάζει κάποια κριτήρια:

1) Ανατομικές ενδείξεις γήρανσης του προσώπου που είναι αναστρέψιμες με facelift, όπως η χαλάρωση και η πτώση του δέρματος του λαιμού και του προσώπου

2) Ρεαλιστικές προσδοκίες της/του ενδιαφερόμενης/ου για το τι μπορεί να επιτύχει με το facelift

3) Καλή συνολική κατάσταση υγείας.

Μύθος #2: Υπάρχει μόνο ένας τύπος facelift

Κάθε άτομο έχει διαφορετική ανατομία, χαρακτηριστικά του προσώπου, και μοτίβα γήρανσης του προσώπου. Υπάρχουν πολλές τεχνικές facelift, αλλά η καλύτερη μέθοδος στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνει την επανατοποθέτηση ή σύσφιξη του στρώματος κάτω από το δέρμα που ονομάζεται SMAS. Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επαναφορά του όγκου στο πρόσωπο για κάθε ασθενή. Πολλοί ασθενείς επωφελούνται επίσης από την χειρουργική αποκατάσταση των βλεφάρων (γνωστή ως βλεφαροπλαστική), εκτός από το facelift.

Μύθος #3: Το μπότοξ και τα fillers μπορούν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα με μια χειρουργική επέμβαση

Τα fillers και το μπότοξ έχουν αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το γηρασμένο πρόσωπο, αλλά δεν αντικαθιστούν τη χειρουργική επέμβαση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Είναι διαφορετική η στόχευση όταν χρησιμοποιούμε botox και fillers και διαφορετική ανάγκη μάς κάνει να επέμβουμε χειρουργική με ένα facelift.

Το μπότοξ μειώνει την κινητικότητα ορισμένων μυών του προσώπου κι έτσι μειώνει την αιτία δημιουργίας βαθιών ρυτίδων και λειτουργεί και προληπτικά. Σε αντίθεση με το facelift, το μπότοξ δεν αντιμετωπίζει την απώλεια όγκου, το χαλαρό δέρμα, τον χαμένο μυ ή την μετατόπιση λίπους.

Τα fillers βοηθούν στην αποκατάσταση του όγκου που μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να εφαρμόσει ενέσιμες θεραπείες για να αποτρέψει την εμφάνιση λεπτών γραμμών, σκιών, ακόμη και να προσθέσουν όγκο σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των μάγουλων και των χειλιών. Αυτά τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και δεν διορθώνουν την προχωρημένη χαλάρωση του δέρματος, οποία αντιμετωπίζεται με το facelift. Τα fillers εξακολουθούν να έχουν σημαντικό ρόλο και αποτελούν θεραπευτικές επιλογές για τα άτομα που μπορεί να μην είναι έτοιμα για μια χειρουργική επέμβαση facelift ή για εκείνους που χρειάζονται μόνο μικρή διόρθωση.

Μύθος #4: Η γήρανση του προσώπου οφείλεται στη βαρύτητα και στην περίσσεια δέρματος

Η γήρανση του προσώπου θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής χαλάρωσης του δέρματος στο πρόσωπο. Όμως, η αλήθεια είναι ότι δύο άλλα πράγματα συμβαίνουν σε ένα άτομο καθώς γερνάει:

1. Οι βαθύτεροι ιστοί του προσώπου (λίπος και μυς) χαλαρώνουν και χάνουν την αρχική τους θέση, και

2. Ο όγκος του προσώπου μειώνεται.

Επομένως, οι θεραπείες για τη διόρθωση της γήρανσης του προσώπου πρέπει να περιλαμβάνουν επανατοποθέτηση και στήριξη των βαθύτερων δομών και προσθήκη όγκου, όπου και όταν απαιτείται.

Οι σύγχρονες τεχνικές επικεντρώνονται τόσο στην ανάρτηση του μαλακού ιστού και των μυών, όσο και στην αποκατάσταση του όγκου. Ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός προσπαθεί να παρέχει μια ισορροπημένη, φυσική, και νεανική εμφάνιση, η οποία θα κρατήσει σε χρόνο. Για παράδειγμα, η σύσφιξη του στρώματος κάτω από το δέρμα που ονομάζεται SMAS μπορεί να βοηθήσει να αναρτηθούν οι παρειές και το χαλαρωμένο δέρμα του λαιμού, διορθώνοντας το μυώδες πλάτυσμα και τη γραμμή της γνάθου.

Η μεταφορά λίπους είναι, επίσης, μια μέθοδος για την αποκατάσταση του όγκου στα διαμερίσματα λίπους του προσώπου. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο μόνη της ή σε συνδυασμό με ένα facelift, μπορεί να έχουμε σε πολλές περιπτώσεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Μύθος #5: Το facelift είναι μόνο για γυναίκες

Άνδρες και γυναίκες έχουν σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο και χαλάρωσης σε δέρμα και μύες. Και τα δύο φύλα μπορούν να επωφεληθούν από τη χειρουργική επέμβαση facelift. Η ζήτηση από άνδρες για την επέμβαση facelift έχει αυξηθεί περισσότερο από 20% από το 2000.

Μύθος #6: Η χειρουργική αποκατάσταση είναι μακρά και επώδυνη

Πριν από χρόνια, η αποκατάσταση του facelift ήταν επώδυνη και η ανάρρωση χρειαζόταν πολλές εβδομάδες. Σήμερα, ωστόσο, η αποθεραπεία είναι μικρότερη (περίπου δύο εβδομάδες) και δεν είναι επώδυνη.

Όπως συμβαίνει με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει μια αναμενόμενη, φυσική και φυσιολογική διαδικασία αποκατάστασης. Ανάλογα με το πόσο εκτεταμένο είναι το facelift και τα ιατρικά προβλήματα του ατόμου, οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες και στην εργασία τους μετά από δύο εβδομάδες. Η ενόχληση που ακολουθεί ένα facelift περιορίζεται συνήθως στις πρώτες δύο ημέρες μετά τη διαδικασία.

Μύθος #7: Ένα καλά εκτελεσμένο facelift δεν αφήνει ουλές

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων του facelift, γίνονται με τομές και αφήνουν ουλές. Όμως, η δουλειά του πλαστικού χειρουργού είναι να εκτελέσει σωστά το facelift, να κάνει τις ουλές όσο το δυνατόν μικρότερα και με μικρότερο «αποτύπωμα» και να «κρύψει» τα σημάδια των τομών στις φυσικές πτυχώσεις του δέρματος και στο τριχωτό. Όταν γίνονται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό, οι τομές του facelift συνήθως αποκαθίστανται πολύ καλά και δεν είναι εμφανείς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φίλοι και η οικογένεια του ασθενούς δυσκολεύονται να εντοπίσουν την τομή, ακόμη και μερικές εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Οι ουλές συνεχίζουν να μαλακώνουν και να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά ποτέ δεν εξαφανίζονται οριστικά.

Μύθος #8: Το facelift είναι μόνιμο

Μετά από ένα facelift, το άτομο θα φαίνεται χρόνια νεότερο από ότι θα φαινόταν αν δεν είχε κάνει τη διαδικασία. Ένα facelift, ωστόσο, δεν μπορεί να σταματήσει τη γήρανση.

Τα αποτελέσματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, άλλα τα περισσότερα άτομα μπορούν να περιμένουν τα αποτελέσματά τους να διαρκέσουν για επτά έως δέκα χρόνια. Η μακροημέρευση των αποτελεσμάτων του facelift εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την τεχνική που χρησιμοποιείται (με ανάρτηση SMAS ή όχι), το ιστορικό έκθεσης στον ήλιο (φωτογήρανση), την ποιότητα του δέρματος, την γενετική, την ηλικία, το ιστορικό καπνίσματος, κ.α.

Οι καπνιστές έχουν γενικά κακή ποιότητα και ελαστικότητα δέρματος. Ένα άτομο που καπνίζει ενεργά δεν είναι καλός υποψήφιος για facelift.

Στα άτομα νεότερης ηλικίας, η ελαστικότητα του δέρματος που διαθέτουν τους βοηθά να διατηρηθεί το αποτέλεσμα για ένα μεγαλύτερο διάστημα.

Η γενετική παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Εάν οι γονείς ενός ατόμου γερνούν νωρίς, τότε πιθανότατα το ίδιο θα ισχύει και για αυτό. Η γενική υγεία, η διατροφή, οι δραστικές αλλαγές βάρους, ο αγχωτικός τρόπος ζωής, και ο τύπος του δέρματος θα επηρεάσουν όλα το αποτέλεσμα και τη μακροημέρευση του facelift.

Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν το facelift είναι κατάλληλο για εσάς και τι είδους διαδικασία θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους αισθητικούς σας στόχους και τη βελτίωση της εμφάνισής σας.

Οι εμπειρίες μας μάς δείχνουν ότι πολλά άτομα αισθάνονται υπέροχα μετά από ένα facelift, με αυξημένη αυτοεκτίμηση και βελτίωση της αυτοπεποίθησής τους.

Το σημαντικότερο όλων είναι να εξεταστεί σωστά το πρόβλημα και ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός να εκτιμήσει την καταλληλότητα ή μη της γυναίκας ή του άνδρα για ένα facelift και αν αυτό θα επιφέρει τη βελτίωση που προσδοκά. Αυτό μπορεί να γίνει με δια ζώσης εξέταση από τον πλαστικό χειρουργό. Μπορείτε να καλέσετε στο 2106985678 για να προγραμματίσετε ένα τέτοιο ραντεβού και να λάβετε την εκτίμηση του κ. Χριστόπουλου για το εάν το facelift θα σας δώσει τη βελτίωση που επιθυμείτε..

Related posts

υναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη της πλαστικής χειρουργικής μετά το καλοκαίρι

Εξερευνώντας τα συναισθηματικά & ψυχολογικά οφέλη της πλαστικής χειρουργικής μετά το καλοκαίρι

Η πλαστική χειρουργική μπορεί να είναι μια ενδυναμωτική εμπειρία, ειδικά για όσους έχουν παλέψει ψυχολογικά με προβλήματα που σχετίζονται με την εμφάνισή τους. Διορθώνοντας...

Περισσότερα
Παγκόσμιο Συνέδριο Πλαστικής Χειρουργικής ISAPS

Παγκόσμιο Συνέδριο Πλαστικής Χειρουργικής ISAPS 2023

Ο ISAPS (Παγκόσμια Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής) έκανε την τιμητική πρόταση στο Ελληνικό του τμήμα του, που απαρτίζεται από Έλληνες πλαστικούς χειρουργούς, οι οποίοι...

Περισσότερα
Νέα αντίληψη στη διαμόρφωση του προσώπου

Νέα αντίληψη στη διαμόρφωση του προσώπου

Πριν από λίγες μέρες έγινε στην Ελλάδα το Διεθνές Meeting της TEOXANE Hellas Academy σχετικά με τις νέες τεχνικές και απόψεις στη χρήση υαλουρονικών...

Περισσότερα

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της υγείας, της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και της ομορφιάς!