Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Μελανώματος, προσέχουμε τον ήλιο

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Μελανώματος, προσέχουμε τον ήλιο

Το μελάνωμα είναι ο κακοηθέστερος καρκίνος του δέρματος . Η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Μελανώματος που έχει καθιερωθεί κάθε Μάιο, είναι μια αφορμή για αφύπνιση κι ενημέρωση του κοινού γύρω από αυτό το πρόβλημα.

Η εμφάνιση του μελανώματος είναι τόσο πιο συχνή όσο περισσότερο εκτεθειμένος είναι κάποιος στην υπεριώδης ακτινοβολία, που μπορεί να προέρχεται από τον ήλιο ή ακόμα και από solarium. «Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σε περιπτώσεις μελανώματος είναι οι κρίσιμοι παράγοντες» αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Χριστόπουλος και προσθέτει: «Η πρόληψη βασίζεται κυρίως στην προστασία από τον ήλιο, η οποία μπορεί να γίνεται είτε φορώντας ρούχα, τα οποία καλύπτουν τις εκτεθειμένες στον ήλιο επιφάνειες ή με τη χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας, τα οποία όμως έχουν αποτέλεσμα όταν γίνεται σωστά η εφαρμογή τους. Φυσικά η αποφυγή του ήλιου, η χρήση καπέλου, κλπ συνίσταται, όπως επίσης είναι αυτονόητο ότι οι λάμπες τεχνητού μαυρίσματος solarium θα πρέπει να αποφεύγονται, όπως μας έχουν δείξει διάφορες μελέτες».

Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη σε περιπτώσεις μελανώματος. Η αμέλεια και η προσέλευση στο γιατρό σε καθυστερημένο στάδιο μπορεί να σημάνει μία πολύ μεγάλη ταλαιπωρία ή ακόμη και τον θάνατο. «Το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν» επισημαίνει ο κ.Χριστόπουλος. «Η διάγνωση προϋποθέτει μεγάλη εμπειρία του ιατρού διότι ιδίως σε αρχικά στάδια ένα μελάνωμα μπορεί να προσομοιάζει με έναν καλοήθη σπίλο. Ο κανόνας ABCDE, που μπορεί ο καθένας να εφαρμόζει για να εντοπίσει μια ενδεχόμενη αλλαγή σε ένα σπίλο, καθώς και η χαρτογράφηση των σπίλων μπορούν να μας βοηθήσουν και να είναι εντοπίσουν έγκαιρα μια ύποπτη βλάβη, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο όταν αφορά σε μελάνωμα» τονίζει ο γνωστός πλαστικός χειρουργός.

Ας τονιστεί, λοιπόν, ότι το μελάνωμα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με πρόληψη κι έγκαιρη διάγνωση. Άρα προσέχουμε τον ήλιο και το δέρμα μας για να ευχαριστηθούμε τις χαρές της ζωής.

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της υγείας, της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και της ομορφιάς!