Εισολκή Θηλής Μαστού

Eισολκή θηλής μαστού - Τι είναι και πότε συμβαίνει;

Εισολκή θηλής μαστού είναι μία κατάσταση όπου η θηλή του μαστού αντί να προεξέχει, έχει την αντίθετη φορά προς τα έσω του μαστού. Η εισολκή θηλής μαστού μπορεί να είναι μόνιμη ή κατά περίσταση σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες.

Το πρόβλημα της εισολκής, είναι αισθητικό και παράλληλα λειτουργικό. Δηλαδή, μία θηλή που έχει εισολκή δεν μπορεί να θηλάσει, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και αισθητικό πρόβλημα, ιδίως στις γυναίκες, όπου μειώνει την αισθητική του συμβόλου της θηλυκότητας, του μαστού.

Αίτια εισολκής θηλής

Η εισολκή θηλής μαστού μπορεί να παρουσιάζεται χωρίς να έχει υπάρξει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, ο οποίος τη δημιούργησε, δηλαδή να είναι θέμα κατασκευής του μαστού. Κάποιες άλλες φορές όμως μπορεί να οφείλεται σε κάποια φλεγμονή, που έχει υπάρξει μέσα στο μαστό.

Οι συχνότερες αιτίες δημιουργίας εισελκόμενης θηλής:

  • Μορφολογική ανωμαλία ανάπτυξης (συγγενής βραχύτητα των κεντρικών γαλακτοφόρων πόρων)
  • Θηλασμός
  • Ουλή από χειρουργική επέμβαση ή τραύμα
  • Πτωτικός μαστός
  • Καρκίνος του μαστού
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις του μαστού, πχ μαστίτιδα
  • Συγγενή σύνδρομα, όπως Σύνδρομο Weaver, Σύνδρομο Fryns-Aftimos, Σύνδρομο Kennerknecht-Sorgo-Oberhoffer 
  • Γυναικομαστία
  • Φυματίωση
  • Εγκυμοσύνη
  • Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις

Πρέπει να τονιστεί ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν η μια θηλή γίνεται εισελκόμενη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα όταν αυτό συμβεί μονόπλευρα, διότι μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου στο μαστό. Ένα τέτοιο γεγονός επιβάλει την άμεση επίσκεψη στον ιατρό, ο οποίος θα ελέγξει εάν πρόκειται για αισθητικό πρόβλημα ή εάν υποκρύπτεται κάποια πάθηση.

Eισολκή θηλής μαστού και στάδια βαρύτητας

Η εισολκή θηλής μαστού έχει τρία στάδια βαρύτητας της νόσου:

1ο στάδιο: η εισελκόμενη θηλή ανατάσσεται με διέγερση τριβής ή με το κρύο και παραμένει στη σωστή θέση.
2ο στάδιο: η εισελκόμενη θηλή ανατάσσεται δύσκολα με το μηχανισμό τριβής ή κρύου και σχεδόν άμεσα επιστρέφει σε θέση εισολκής.
3ο στάδιο: οι θηλές έχουν έντονη εισολκή και δεν ανατάσσονται με ερεθισμό.

Eισολκή θηλής μαστού

Διόρθωση εισολκής θηλής μαστού

Eισολκή θηλής μαστού - Πως διορθώνεται;

Η διόρθωση της εισελκόμενης θηλής είναι μια ήπια επεμβατική διαδικασία, που γίνεται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού με τοπική αναισθησία και χωρίς ανάγκη νοσηλείας.

Ο πλαστικός χειρουργός κάνει μία ελάχιστη τομή στη βάση της θηλής και μέσα από αυτή αποκόπτει τον ινώδη ιστό, ο οποίος συγκρατεί τη θηλή καθηλωμένη. Με ειδική τεχνική τοποθετεί τους ιστούς με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να υπάρξει ασυνέχεια του ινώδους ιστού, που κόπηκε, με την επιφάνεια της θηλής, για να μην ξαναδημιουργηθεί το πρόβλημα. Ακολούθως φροντίσει να τοποθετήσει καταλλήλως τους ιστούς, να τους στερεώσει με ράμματα και να κάνει την κατάλληλη συρραφή του δέρματος, δίνοντας στη θηλή το αναμενόμενο, υγιές σχήμα.

Eισολκή θηλής μαστού και αισθητική διόρθωση

Η διόρθωση της εισολκής θηλής, διορθώνει το αισθητικό μέρος, αλλά όχι το λειτουργικό. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αναγκαστικά κόβεται και η πορεία του αδένα προς τη θηλή. Η επέμβαση δεν μπορεί να διορθώσει το λειτουργικό πρόβλημα, που είχε έτσι κι αλλιώς η γυναίκα, η οποία ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να θηλάσει.

Η διόρθωση εισολκής θηλής γίνεται για αισθητικούς λόγους και προσθέτει αυτοπεποίθηση στη γυναίκα αποκαθιστώντας την εικόνα του μαστού ως συμβόλου θηλυκότητας.

Τι είναι η εισολκή θηλής μαστού?
Αίτια εισολκής θηλής
Διαδικασία επέμβασης εισολκής θηλής μαστού?
Μετά την επέμβαση εισολκής θηλής μαστού?