Bullying στα παιδιά για αισθητικούς λόγους – Πεταχτά αυτιά / Ωτοπλαστική

Bullying στα παιδιά για αισθητικούς λόγους – Πεταχτά αυτιά / Ωτοπλαστική

Τα πεταχτά αυτιά μπορεί να είναι δυστυχώς μια αφορμή που κάποια παιδιά υφίστανται bulling. Η ωτοπλαστική μπορεί να διορθώσει αισθητικά μια τέτοια ανατομική παρεκτροπή. Η θετική επίδραση στον ψυχισμό του παιδιού είναι εμφανής. Ο πλαστικός χειρουργός Θανάσης Χριστόπουλος αναλύει με απλά λόγια τη διαδικασία της ωτοπλαστικής στα παιδιά.

 

 

Κείμενο συνέντευξης

Γ.Σ.: Καλώς ήρθατε στο Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής “Αισθητική Ανάπλαση”. Η δεύτερη εκπομπή σε αυτή τη σειρά μαγνητοσκοπημένων εκπομπών, που στόχο έχουν την έγκριτη ενημέρωσή σας, έχει θέμα ένα μείζονος σημασία πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς επανέρχεται συχνά πυκνά στην επικαιρότητα. Είμαι η Γιώτα Σιαδήμα, η μάνατζερ του Κέντρου, και θα ζητήσω απαντήσεις από τον επιστημονικό διευθυντή του Κέντρου, τον πλαστικό χειρουργό Αθανάσιο Χριστόπουλο για τα ερωτήματα που προκύπτουν όταν ένα παιδί δέχεται bulling για λόγους αισθητικής.

Γιατρέ, ο λόγος “αισθητική” στην τελευταία περίπτωση που καταγράφηκε και προβλήθηκε κατά κόρον από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αφορούσε τα πεταχτά αυτιά.

Πλαστικός Χειρουργός: Και δεν είναι μόνη περίπτωση. Εμείς οι πλαστικοί χειρουργοί βλέπουμε πολύ συχνά στα ιατρεία μας να έρχονται παιδιά μαζί με τους γονείς, τα οποία έχουν δεχθεί αυτό που σήμερα λέγεται bulling από συμμαθητές τους, από το περιβάλλον τους ή ακόμα και από τους δασκάλους τους μερικές φορές. Σαν πείραγμα, το οποίο για το δάσκαλο μπορεί να είναι κάτι το αστείο, αλλά για το παιδί μπορεί να είναι πάρα πολύ σοβαρό και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ψυχισμό του. Βέβαια αν και τα πεταχτά αυτιά είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δέχονται τέτοιου είδους πειράγματα, δεν είναι μόνο τα πεταχτά αυτιά το πρόβλημα, ή αλλιώς όπως λέγονται επιστημονικά τα αφεστωτά ώτα. Δεν είναι λοιπόν μόνο τα αφεστωτά ώτα το πρόβλημα αλλά μπορεί να είναι και διάφορα άλλα όπως ένας μεγάλος σπίλος, μια ελιά δηλαδή, όπως μια μύτη, η οποία είναι περίεργη, όπως ακόμα και ένα σημάδι, μια ουλή από ένα ατύχημα που είχε το παιδί στο παρελθόν ή ένα έγκαυμα ακόμα περισσότερο.

Γ.Σ.: Ακούω με προσοχή αυτά που λέτε αλλά θέλω να κάνω και λίγο το συνήγορο του διαβόλου. Μαθαίνουμε τα παιδιά μας μήπως να υποχωρούν με αυτό τον τρόπο στα κοινωνικά πρότυπα?

Πλαστικός Χειρουργός: Όχι δεν πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας ότι η εμφάνιση, το πως φαίνονται, το σώμα τους ότι είναι το παν. Πρέπει να τα μάθουμε να βάζουν σε προτεραιότητα το πνεύμα τους. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες όσο και αν οι γονείς προσπαθήσουν ποτέ δεν θα καταφέρουν να κάνουν το παιδί να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, αυτή την ψυχική ταλαιπωρία την οποία δέχεται. Τι και αν ο γονιός προσπαθεί μονίμως να το παρηγορήσει. Το βλέπω πολύ συχνά. Έρχονται πολύ συχνά οι γονείς και μου λένε “γιατρέ του το λέω ότι δεν είναι πρόβλημα, του το λέω συνέχεια”. Όταν όλος ο υπόλοιπος περίγυρος του τονίζει συνεχώς αυτή την ιδιαιτερότητά του, δεν λέω ότι είναι πρόβλημα, λέω ότι έχει μια ιδιαιτερότητά. Όταν το ακούει καθημερινά από δεκάδες ανθρώπους τι και αν ο γονιός προσπαθήσει να το παρηγορήσει το παιδί. Σαφώς η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει από την μητέρα και τον πατέρα είναι να εξηγήσουν στο παιδί ότι πρέπει να το ξεπεράσει και δεν πρέπει να δίνει σημασία σε αυτά τα πράγματα. Όταν όμως δουν ότι το παιδί δεν το ξεπερνά, όταν δουν ότι αυτός ο στόχος είναι ανέφικτος τότε θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια πιο ριζική λύση. Είναι ανώφελο να εθελοτυφλούν, να κάνουν μονίμως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, να προσποιούνται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Το παιδί θα έχει το πρόβλημα. Όταν βλέπουν ότι το παιδί κρύβει τα αυτιά με τα μαλλιά του, ότι βάζει σκούφους για να τα κρύψει, όταν ένα παιδί δεν θέλει να βγάζει φωτογραφίες γιατί κάτι το ενοχλεί στην εμφάνισή του. Δεν λέω μόνο για τα αυτιά, για ο,τιδήποτε. Τότε σίγουρα η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάποια όρια. Έχει ξεπεράσει τα όρια αυτής της προσπάθειας της πειθούς προς το παιδί και πρέπει να προχωρήσει κανείς σε πιο δραστικές λύσεις, σε ωτοπλαστική.

 

Γ.Σ.: Όταν λοιπόν υπάρχουν αυτοί οι λόγοι και οι προϋποθέσεις και πρόκειται να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία, ας ενημερώσουμε λίγο τον κόσμο τι θα γίνει. Πως μπορεί να γίνει πλαστική στα αυτιά?

Πλαστικός Χειρουργός: Τι γίνεται με τα πεταχτά αυτιά. Καταρχάς αυτό που λέω συχνά σε όλα τα άτομα είναι ότι πρέπει να μου το ζητήσει το παιδί. Μερικοί παραξενεύονται, “τώρα γιατρέ παιδί είναι, τι να σου ζητήσει”. Πρέπει να το ζητήσει το ίδιο το παιδί. Δεν έχω δεχθεί ποτέ να κάνω την επέμβαση αυτή σε κάποιο παιδί που έρχεται και δεν έχει κανένα πρόβλημα αλλά μου λέει η μητέρα του ή ο πατέρας ότι “γιατρέ πετάνε τα αυτιά του προσπαθούμε να τα φτιάξουμε, του λέμε το αυτί του είναι άσχημο”.

 

Γ.Σ.: Μήπως οι γονείς κάνουν εκείνοι το bulling σε αυτή την περίπτωση? Δεν το λένε προφανώς για κακό, δεν το συνειδητοποιούν.

Πλαστικός Χειρουργός: Ακριβώς οι γονείς κάνουν το bulling σε αυτή την περίπτωση. Λένε “το παιδί θέλουμε να φτιάξει τα αυτιά του”. Εγώ πάντα ρωτάω το παιδί “παιδί μου πως αισθάνεσαι τα αυτιά?”. Άμα δω ότι αυτό δεν έχει κανένα πρόβλημα, τότε κάνω μια συζήτηση με τους γονείς και τους λέω θα έρθετε όταν το παιδί θα αρχίσει να έχει πρόβλημα. Δεν λέω όταν θα έχει τραυματιστεί ψυχικά. Δεν λέω όταν θα έχει ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο, αλλά υπάρχει πάντα η σωστή στιγμή. Η σωστή στιγμή δεν είναι εκείνη κατά την οποία οι γονείς βλέπουν πεταχτά αυτιά στο παιδί και λένε κάτσε να του τα διορθώσουμε πριν αυτό αρχίσει να έχει πρόβλημα.

 

Γ.Σ.: Πρέπει να το εντοπίσει μόνο του το παιδί, ότι υπάρχει πρόβλημα. Έστω ότι το εντοπίζει το παιδί και έρχεται και σας λέει ότι “ναι, θέλω να φτιάξω τα αυτάκια μου”. Από ποια ηλικία μπορεί να γίνει ωτοπλαστική?

Πλαστικός Χειρουργός: Το ένα ερώτημα είναι ακριβώς αυτό. Από ποια ηλικία και μετά γίνεται πλαστική στα αυτιά. Είναι μετρημένο ότι στην ηλικία των 5 ετών το αυτί έχει λάβει το 80% της τελικής του ανάπτυξης, δηλαδή το αυτί που έχει το παιδί 5 ετών έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξή του. Είναι περίεργο αλλά αυτό συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να παρέμβουμε και να ξέρουμε ότι θα δημιουργήσουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα υπάρχει για πάντα. Δεν έχουμε εκείνη τη σκέψη του ότι μην τυχόν και φτιάξουμε κάτι τώρα και αργότερα αυτό με την ανάπτυξη του παιδιού χαλάσει. Όχι, αυτό δεν ισχύει. Σε ένα παιδί που έχει λάβει το 80% της τελικής του ανάπτυξης μπορούμε άμεσα να προχωρήσουμε στην διαδικασία αυτή, της πλαστικής αυτιών. Τυχαίνει να είναι αυτή η ευαίσθητη περίοδος της ζωής του κατά την οποία μπορεί να δεχτεί τον άσχημο σχολιασμό, το λεγόμενο bulling από τα άλλα παιδιά. Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες δεν έχουν τη διακριτικότητα που έχει ένας ενήλικας. Είναι πιο αυθόρμητα, λένε αυτό που βλέπουν χωρίς να έχουν κάποιον ενδοιασμό, κάποιον περιορισμό και μερικές φορές αρέσκονται στο να πειράζουν τους συμμαθητές τους, τους φίλους τους και να τους τονίζουν τα ελαττώματά τους. Σε αυτή τη στιγμή είναι και η κατάλληλη για να μπει κανένας στη διαδικασία αυτή της διόρθωσης των πεταχτών αυτιών. Πως γίνεται τώρα. Η διαδικασία δεν είναι μεγάλη αλλά έχουμε ένα βασικό μειονέκτημα θα το έλεγα σε σχέση με το να κάνουμε την επέμβαση σε έναν ενήλικα. Σε έναν ενήλικα η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία, συνήθως το κάνουμε στο ιατρείο. Η βαρύτητα της διαδικασίας είναι περίπου όσο και αν πηγαίναμε στον οδοντίατρο και είναι και μικρής διάρκειας. Στο παιδί δεν γίνεται με τοπική αναισθησία γιατί δεν θα καθίσει, δεν θα συνεργάζεται. Επομένως γίνεται σε νοσοκομειακό χώρο προκειμένου να έχουμε και την ασφάλεια εκείνη που απαιτείται. Γίνεται με κάποιου είδους αναισθησία, το οποίο θα είναι γενική αναισθησία ή μπορεί να είναι ακόμα και μέθη με τοπική αναισθησία, αλλά θα πρέπει κάπως το παιδί αυτό να έχει ηρεμήσει. Να υπάρχει ένας αναισθησιολόγος, ο οποίος θα φροντίσει να το έχει καταστείλει, να του έχει καταστείλει τις αντιδράσεις.

 

Γ.Σ.: Δεν είναι κάτι που πρέπει να προβληματίζει όσον αφορά αυτό το κομμάτι τον γονιό? Γιατί συνήθως υπάρχει ένας προβληματισμός.

Πλαστικός Χειρουργός: Σαφώς υπάρχει ένας προβληματισμός, αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι μπαίνουμε σε μια αίθουσα χειρουργείου στην οποία γίνονται και επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, στην οποία χειρουργούνται με ασφάλεια ενήλικες με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Πόσο μάλλον το να είναι ένα μικρό παιδί, το οποίο είναι υγιές και δεν έχει κανένα πρόβλημα στο οποίο κάνουμε μια μικρή επέμβαση. Άρα πάμε με ασφάλεια. Αυτά που μας προσφέρει το χειρουργείο, ένας οργανωμένος νοσοκομειακός χώρος μπορεί να είναι υπερβολικά για αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Μερικές φορές τρομάζουν οι γονείς και σου λέει “καλά όλη αυτή η διαδικασία για να μπορέσουμε να φτιάξουμε 2 αυτάκια. Μήπως είναι κάτι σοβαρό?” Όχι δεν το κάνουμε για λόγους σοβαρότητας. Κάνουμε μία διαδικασία σε ένα χώρο που έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από αυτές που χρειαζόμαστε, αλλά ας τις έχουμε για την ασφάλεια του παιδιού. Είναι ένα παιδί και πρέπει σαφώς να λειτουργούμε με απόλυτους κανόνες ασφαλείας. Γίνεται λοιπόν η διαδικασία αυτή. Τι κάνουμε. Ποιο είναι το σκεπτικό της πλαστικής. Ο σκελετός του αυτιού αποτελείται από χόνδρο. Ο χόνδρος είναι αυτό το τραγανό που έχουμε στο κοτόπουλο. Είναι σκληρό αλλά και εύκαμπτο, δεν είναι κόκαλο. Ο χόνδρος έχει τις ιδιότητες του ελατηρίου όπως λέμε στην πλαστική χειρουργική, δηλαδή σε όποια θέση και να τον βάλεις έχει την τάση να επιστρέφει στην αρχική θέση. Αυτό το ελατήριο λοιπόν πρέπει να το διαμορφώσουμε. Πως το διαμορφώνουμε. Μπαίνουν κάποια ράμματα τα οποία συγκρατούν το χόνδρο στην νέα του θέση, τον αδυνατίζουμε βέβαια λίγο και μετά τον τοποθετούμε σε νέα θέση που επιθυμούμε με κάποια ράμματα. Αυτός ο χόνδρος, όταν θα επουλωθεί, θα διατηρήσει τη θέση αυτή. Τα ράμματα απορροφώνται, σε 2 περίπου μήνες έχουν φύγει. Στο χρονικό αυτό διάστημα έχει γίνει η επούλωση και ο χόνδρος έχει συγκρατήσει πλέον την επιθυμητή θέση. Σημαντικό είναι να πούμε ότι όπως σε κάθε επέμβαση πρέπει να διορθώσουμε αυτό το οποίο πάσχει. Το λέω αυτό διότι βλέπω πολλές φορές αλλού να είναι το πρόβλημα και αλλού να γίνεται η διόρθωση. Θα πρέπει να κάνουμε μια μελέτη του αυτιού και να πούμε ποιο στοιχείο του αυτιού, ποιο ανατομικό σημείο του αυτιού είναι αυτό που πάσχει πχ. είναι η κόγχα? Η κόγχα είναι το βαθουλωτό που έχει στο αυτί. Είναι στην ανθέλικα? Η ανθέλικα είναι αυτή η πτύχωση. Πρέπει να διορθώσουμε στο βαθμό που του αναλογεί το κάθε στοιχείο δηλαδή αν το πρόβλημα οφείλεται κατά 70% στην κόγχα και κατά 30% στην ανθέλικα πρέπει να δώσουμε 70% βαρύτητα στην κόγχα και 30% στην ανθέλικα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί ένας μη γνώστης να το ακούει με κάποια περιέργεια αλλά είναι πολύ σημαντικό να γίνεται μια μελέτη του προβλήματος του αυτιού. Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα στο αυτί. Και είπαμε λοιπόν ότι το σταθεροποιούμε στην καινούργια θέση. Σημαντικό τώρα είναι να μην κάνουμε υπερδιόρθωση. Μια μικρή υπερδιόρθωση πρέπει να γίνει γιατί το αυτί έχει την τάση να έρθει προς τα έξω, αλλά και όχι να το κολλήσουμε πάνω στο κρανίο. Πολλοί μας το ζητάνε, κυρίως όχι παιδιά. Συνήθως είναι ενήλικες που το είχαν καημό σε όλη τους την ζωή και θέλουν αν είναι δυνατόν να καρφώσουν το αυτί πάνω στο κρανίο. Αυτό δεν είναι φυσικό. Δεν είναι το σωστό. Διαμορφώνουμε λοιπόν τον σκελετό. Δεν το μικραίνουμε το αυτί. Τα αυτιά μπορεί να φαίνονται μεγάλα αλλά δεν είναι μεγάλα, είναι απλώς πεταχτά. Το λέω και αυτό γιατί έρχονται πολλές φορές γονείς και λένε “γιατρέ θέλω να του μικρύνεις τα αυτιά”. Δεν είναι μεγάλα το 95% των αυτιών αυτών, είναι απλώς πεταχτά. Όταν μου το λένε αυτό και τους λέω να το πάω λίγο πίσω λένε “αα καλό”. Άρα δεν χρειάζεται μείωση, απλώς να μην πετάνε. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου μια ώρα και κατόπιν παραμένει λιγάκι το παιδί σε έναν ειδικό χώρο για να συνέλθει και κατόπιν μπορεί να πάει σπίτι.

 

Γ.Σ.: Στην αποθεραπεία τι χρειάζεται? Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς? Πως θα το υποστηρίξουν? Τι πρέπει να προσέξουν? Υπάρχουν ενοχλήσεις?

Πλαστικός Χειρουργός: Καταρχάς με το που τελειώνει η επέμβαση βάζουμε ένα ελαστικό επίδεσμο. Αυτό τον επίδεσμο τον κρατάμε για 2 μέρες σταθερό και δεν τον αφαιρούμε. Μετά από 2 μέρες, όταν το παιδί είναι σπίτι, προφανώς βγαίνει ο ελαστικός επίδεσμος αυτός και του βάζουμε μια κορδέλα. Μια ελαστική κορδέλα σαν αυτές του τένις σαν αυτές που γυναίκες φοράνε για να κρατάνε τα μαλλιά τους κτλ. Αυτή την κορδέλα την βάζουμε συνέχεια. Την βάζουμε και για περίπου 2 βδομάδες μέρα νύχτα.

 

Γ.Σ.: Χρειάζεται να γίνουν και κάποιες αλλαγές?

Πλαστικός Χειρουργός: Γίνονται κάποιες αλλαγές στις γάζες. Τα ράμματα δεν χρειάζονται αφαίρεση, βάζουμε απορροφήσιμα. Βέβαια τα αυτιά δεν είναι παρουσιάσιμα άμεσα.

Γ.Σ.: Βοηθά όμως η κορδέλα, δεν φαίνονται.

Πλαστικός Χειρουργός: Σαφώς. Ιδίως τα κοριτσάκια, η κορδέλα είναι και κάτι το φυσικό. Ένα αγόρι μπορεί να φοράει ένα σκούφο ή μια κορδέλα τένις. Είναι σημαντικό να πούμε ότι καλό θα ήταν οι επεμβάσεις αυτές να γίνονται σε περιόδους διακοπών από το σχολείο, διότι αν το παιδί πάει αμέσως στο σχολείο, αρχίζουν και το περιεργάζονται τα υπόλοιπα παιδάκια και μάλιστα πολλά παιδιά είναι επιθετικά και μπορεί να πάνε να του τραβήξουν τα αυτιά. Εκεί μπορεί να σπάσουν τα ράμματα και να έχουμε πρόβλημα. Καλό λοιπόν θα ήταν να γίνονται σε περίοδο διακοπών. Έστω να περάσουν 15 μέρες, αν όχι την περίοδο του καλοκαιριού, που οι διακοπές είναι περισσότερες.

 

Γ.Σ.: Είναι μια επέμβαση που μπορεί να γίνει δηλαδή όλο το χρόνο?

Πλαστικός Χειρουργός: Κανονικά μπορεί να γίνει όλο το χρόνο η πλαστική στα αυτιά, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν θα επιστρέψει αυτό το παιδί μετά στο περιβάλλον του, διότι ιδίως εάν τα υπόλοιπα παιδιά είχαν συνηθίσει να το κοροϊδεύουν και να ασχολούνται με τα αυτιά του, μπορεί να πάει ένα παιδί και να του τραυματίσει τα αυτιά. Σε αυτό επαναλαμβάνω χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή. Τώρα από την πλευρά του πόνου που πρέπει να αναφέρουμε. Ο πόνος είναι κάτι πολύ σχετικό από άτομο σε άτομο. Επομένως δεν μπορούμε να πούμε κάτι που να ισχύει για όλους και για όλες τις περιπτώσεις. Επομένως, θα δώσουμε σαφώς παυσίπονα, τα οποία ρυθμίζουν τον πόνο. Κάποια παιδιά δεν πονάνε, δεν χρειάζονται παυσίπονα, κάποια άλλα θα τα χρειαστούν. Επομένως θα δώσουμε τα κατάλληλα παυσίπονα και τον πόνο τον ρυθμίζουμε μια χαρά χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

Γ.Σ.: Στις δραστηριότητες του τύπου κολύμβηση ή αθλητικές δραστηριότητες άλλου τύπου?

Πλαστικός Χειρουργός: Μπορεί να κάνει άνετα τις δραστηριότητες αυτές μετά από 2 βδομάδες, απλώς λίγο προσοχή. Αν για παράδειγμα παίζει ποδόσφαιρο μην φύγει καμία μπάλα και να μην κάνει αθλήματα τα οποία έχουν κάποια σωματική επαφή με τα άλλα παιδιά. Θέλει μια κάποια προσοχή.

Γ.Σ.: Ο χρόνος μας κάπου εδώ τελείωσε. Η μαγνητοσκόπηση σε μερικά δευτερόλεπτα θα σταματήσει. Αυτή η εκπομπή δεν είναι βέβαια η μόνη. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας παρακολουθήσατε. Να είστε καλά.