Botox – Μπότοξ σε μέτωπο και πρόσωπο

Botox - Μπότοξ στο μέτωπο και το πρόσωπο για την βελτίωση ή εξάλειψη των ρυτίδων

Το BOTOX (μπότοξ) είναι ένα φάρμακο το οποίο υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και χρησιμοποιείται από ιατρούς πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων και αφορά σε πολλές διαφορετικές διαδικασίες. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά άρχισε να χρησιμοποιείται στη διόρθωση ρυτίδων. Η ανάπτυξή του στην εφαρμογή αυτή υπήρξε ραγδαία, λόγω των πλεονεκτημάτων που έχει, τόσο πολύ που καμία άλλη αισθητική εφαρμογή στην ιστορία της πλαστικής χειρουργικής δεν έχει γνωρίσει σε τόσο σύντομο χρόνο και με τόση επιτυχία. Έφτασε σε σημείο να θεωρείται συνώνυμο της ομορφιάς και της πλαστικής χειρουργικής.

Botox - Μπότοξ σε μέτωπο και πρόσωπο

Τι είναι το BOTOX;

Το ΒΟΤΟΧ και τα ομοιειδή του φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως πχ το Dysport, είναι ένα φάρμακο το οποίο έχει την ιδιότητα να απενεργοποιεί τη λειτουργία του μυός για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή και εγχέεται μέσα στο μυ. Η απενεργοποίηση του μυός είναι ωφέλιμη στις περιπτώσεις εκείνες όπου έχουμε υπερκινητικούς μύες. Υπερκινητικούς μύες συναντούμε σε πολλά σημεία του σώματος και πολλές παθήσεις όπως για παράδειγμα το ραιβόκρανο ή εγκεφαλική παράλυση, βλεφαρόσπασμος και πολλά άλλα.

Υπερκινητικούς μύες όμως έχουμε και στο πρόσωπο, οι οποίοι έχουν ως συνέπεια τη δημιουργία ρυτίδων. Η έγχυση στους μύες αυτούς σταματάει την έντονη σύσπαση, με αποτέλεσμα τη βελτίωση αφενός των ρυτίδων και αφετέρου την πρόληψη κατά της δημιουργίας νέων ή της επιδείνωσης των υφισταμένων. Η πρόληψη οφείλεται στο ότι, όπως είναι ευνόητο, από τη στιγμή που δεν συσπάται ο μυς δεν συνεχίζει να σχηματίζεται η ρυτίδα.

Σε ποια σημεία εφαρμόζει ο πλαστικός χειρουργός το μπότοξ;

Το ΒΟΤΟΧ δεν μπορεί να διορθώσει οποιαδήποτε ρυτίδα αλλά χρησιμοποιείται μόνο σε ρυτίδες έκφρασης που οφείλονται σε μη λειτουργικούς μύες.

Botox - Μπότοξ σε μέτωπο και πρόσωπο

Οι κλασσικές εφαρμογές του ΒΟΤΟΧ, που εφαρμόζει ο πλαστικός χειρουργός για αισθητικούς λόγους, είναι σε:

  • μέτωπο,
  • μεσόφρυο
  • πόδι χήνας, δηλαδή στην πλαϊνή έξω περιοχή των ματιών

Οι εφαρμογές αυτές δίνουν και το καλύτερο αποτέλεσμα και γι’ αυτό το λόγο η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων των ατόμων που κάνουν ΒΟΤΟΧ θεραπεύουν τις περιοχές αυτές.

Τα τελευταία χρόνια οι έμπειροι πλαστικοί χειρουργοί κάνουν την εφαρμογή αυτή και σε άλλες ρυτίδες. Βέβαια, στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται πολύ εξειδικευμένη γνώση από τον ιατρό και πολύ μεγάλη πείρα. Οι περιπτώσεις αυτές είναι:

  • η γραμμή της γνάθου (Nefertiti neck),
  • το πλάι της μύτης (bunny lines),
  • οι ρυτίδες που ξεκινούν από τη γωνία του στόματος & κατευθύνονται προς τα κάτω,
  • η οριζόντια ρυτίδα στο πηγούνι
  • οι ρυτίδες στον λαιμό
Botox - Μπότοξ σε μέτωπο και πρόσωπο

Η εφαρμογή του ΒΟΤΟΧ διαρκεί περίπου 10 λεπτά και μπορεί κανείς να εμφανιστεί στο περιβάλλον του άμεσα χωρίς να φαίνεται κάτι.

Πόσο διαρκεί το botox;

Το ΒΟΤΟΧ τη στιγμή που εφαρμόζεται δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Αυτό αρχίζει να εμφανίζεται μετά από λίγες ημέρες. Σε κάποια άτομα μπορεί να αρχίζει να εμφανίζεται από την επόμενη μέρα της εφαρμογής ενώ σε κάποια άλλα μπορεί να απαιτούνται 4-5 μέρες ακόμα και μία εβδομάδα.

Το οριστικό αποτέλεσμα του μπότοξ το βλέπει κανείς μετά από 1-2 εβδομάδες. Παραμένει στη μέγιστη του δράση για ένα περίπου μήνα και μετά αρχίζει σιγά σιγά να υποχωρεί. Η επάνοδος στην αρχική κατάσταση γίνεται μετά από 6 μήνες περίπου. Αυτό βέβαια όπως είναι ευνόητο διαφέρει από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν πρόσωπα στα οποία μπορεί να διαρκεί 4 μήνες και άλλα στα οποία μπορεί να διαρκεί και 1 χρόνο. Εξάλλου έχει παρατηρηθεί ότι συνήθως μετά από πολλές επαναλήψεις αυξάνεται η διάρκεια του botox.

Φυσικά η διάρκεια εξαρτάται και από την τεχνική που εφαρμόζει ο πλαστικός χειρουργός καθώς και από τη δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε ή ακόμα και το είδος του φαρμάκου.
Το σημαντικό στη μέθοδο αυτή είναι ότι όσο διαρκεί το αποτέλεσμα η ρυτίδα δεν επιδεινώνεται παραμένει δηλαδή στάσιμη στη βελτιωμένη μορφή της.

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι όταν λέμε «διάρκεια του botox» εννοούμε πόσος χρόνος χρειάζεται προκειμένου να επιστρέψουν οι ρυτίδες στην αρχική τους μορφή και όχι για πόσο χρόνο οι περιοχές αυτές θα είναι ακίνητες, δηλαδή σε πόσο χρόνο θα ξαναδούμε τις ρυτίδες όταν το πρόσωπο είναι σε ηρεμία κι όχι όταν αυτό κάνει μορφασμούς ή κινείται.

Εξατομίκευση δόσης

Συνηθίζεται πάρα πολύ συχνά οι ιατροί να κάνουν την ίδια εφαρμογή σε όλα τα άτομα. Αυτό θα μπορούσε να γίνεται αν τα πρόσωπα ήταν όλα ίδια και οι οργανισμοί τους είναι επίσης όλοι ίδιοι, κάτι που όπως ξέρουμε δεν συμβαίνει. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται εξατομίκευση της δόσης του μπότοξ. Αυτό απαιτεί μεγάλη εμπειρία από τον πλαστικό χειρουργό καθώς και καλή συνεργασία με το ενδιαφερόμενο άτομο.

Είναι λογικό ότι άλλη δοσολογία χρειάζεται ένα άτομο που έχει πολύ υπερκινητικούς μύες κι άλλη δοσολογία αυτό που έχει λιγότερη κινητικότητα. Άλλη δοσολογία χρειάζεται ένας άντρας και άλλη μια γυναίκα. Άλλη δοσολογία χρειάζεται ένα μικρόσωμο άτομο και άλλη ένα μεγαλόσωμο. Εξατομίκευση της δόσης χρειάζεται και ανάλογα με τη διαφορετική κινητικότητα στο ίδιο άτομο σε διαφορετικά σημεία του προσώπου του. Επίσης, διαφορετική δοσολογία μπορεί να χρειάζεται ένα άτομο που δεν έχει ξανακάνει ΒΟΤΟΧ ενώ μικρότερη δοσολογία μπορεί να χρειαστεί κάποιος που κάνει ΒΟΤΟΧ εδώ και χρόνια.

Μερικές φορές η εφαρμογή botox μπορεί να γίνει σε νεαρά άτομα χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά μόνο για λόγους πρόληψης. Στις περιπτώσεις αυτές η δοσολογία είναι μικρότερη. Ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός μπορεί με μικρότερη δοσολογία να δώσει το ίδιο αποτέλεσμα από ότι ένας μη έμπειρος. Αντίστοιχα μπορεί με την ίδια δοσολογία να δώσει καλύτερο αποτέλεσμα.

Botox - Μπότοξ σε μέτωπο και πρόσωπο

Σε περιπτώσεις που η ρυτίδα έχει δημιουργηθεί πριν από πολλά χρόνια και είναι πολύ έντονη και βαθιά, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να βελτιώσει την αισθητική και να δώσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα συνδυάζοντας το ΒΟΤΟΧ με υαλουρονικό.

Botox και ασφάλεια

Το μπότοξ έχει την έγκριση του FDA για χρήση και για αισθητικούς λόγους. Θεωρείται ως μια από τις ασφαλέστερες διαδικασίες. Κάθε χρόνο γίνονται παγκοσμίως εκατομμύρια εφαρμογών χωρίς να έχουν σημειωθεί σημαντικά προβλήματα. Η πιθανότητα επιπλοκών ακόμη και παροδικών είναι εξαιρετικά μικρή σε έμπειρους ιατρούς. Εξάλλου, ούτως ή άλλως, η δράση του μπότοξ υπάρχει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κι έτσι ακόμα και να συνέβαινε κάτι θα ήταν αναστρέψιμο διότι το αποτέλεσμά του δεν είναι μόνιμο.

BOTOX ΜΠΟΤΟΞ ΑΘΗΝΑ ΚΟΣΤΟΣ ΤΙΜΕΣ

Κόστος του botox

Το κόστος του μπότοξ, όπως είναι ευνόητο με βάση τα ανωτέρω, διαφοροποιείται κατά άτομο και περίπτωση. Επομένως, ερωτήσεις του τύπου «πόσο κοστίζει το ΒΟΤΟΧ» έχουν ως απάντηση «για ποιο άτομο συζητάμε;», «για ποια δοσολογία και για ποιες περιοχές του προσώπου πρόκειται;».

Πρέπει να γίνει σαφές ότι χαμηλότερο κόστος εφαρμογής δεν σημαίνει απαραιτήτως και οικονομία χρημάτων. Εάν η διάρκεια του αποτελέσματος είναι μικρότερη θα αναγκαστεί κανείς να το επαναλαμβάνει πιο συχνά επομένως θα ξοδέψει περισσότερα χρήματα. Παράλληλα θα μπει πιο πολλές φορές στην διαδικασία εφαρμογής και το αποτέλεσμα του δεν θα είναι αυτό που επιδιώκει. Επίσης μεγάλη σημασία για την ποιότητα και διάρκεια του αποτελέσματος έχει η ποιότητα του υλικού.

Ο πλαστικός χειρουργός Dr Χριστόπουλος MD μιλά για το Μπότοξ (Botox) - Δείτε το βίντεο και ενημερωθείτε σωστά!

Τι είναι το μπότοξ?
Μπότοξ στο σώμα
Τεχνικές μπότοξ
Η δυσφήμιση στο χώρο του μπότοξ
Μπότοξ σε συνδυασμό με άλλες εφαρμογές

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της υγείας, της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και της ομορφιάς!