Βλεφαροπλαστική – (ρυτίδες, χαλάρωση, σακούλες στα μάτια)

Βλεφαροπλαστική - Αισθητική αποκατάσταση βλεφάρων

Στην Πλαστική Χειρουργική η βλεφαροπλαστική δηλαδή η αισθητική αποκατάσταση των βλεφάρων είναι από τις συχνότερα πραγματοποιούμενες επεμβάσεις.

Μία μικρή περιοχή που επηρεάζει αισθητικά όλο το πρόσωπο, τα μάτια, είναι το κυριότερο σημείο έκφρασης, επικοινωνίας και πολλές φορές ομορφιάς ενός ατόμου. Είναι το πρώτο και το τελευταίο σημείο που παρατηρούμε σε όποιον ερχόμαστε σε προσωπική επαφή. Είναι το μέρος του σώματός μας που παρατηρεί περισσότερο ο κόσμος που συναναστρεφόμαστε.

Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, αλλά κυρίως λόγω του ότι είναι το σημείο που παρατηρεί περισσότερο όποιος συνομιλεί μαζί μας, τα μάτια και κατ’ επέκταση η περιοχή των βλεφάρων παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην αισθητική του προσώπου μας.

Είναι το σημείο που πολύ συχνά προδίδει την ηλικία μας αλλά και την κούραση της ψυχής μας. Δίνει στο συνομιλητή μας την αίσθηση ότι είμαστε κουρασμένοι ή λυπημένοι. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο η περιοχή των βλεφάρων να είναι δυσανάλογα γερασμένη σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Αυτό συμβαίνει διότι η περιοχή αυτή έχει πολλές ιδιαιτερότητες.

Ακόμη και το δέρμα των βλεφάρων είναι πολύ διαφορετικό από του υπόλοιπου σώματος και με μειωμένη ελαστικότητα. Είναι άδικο πολλές φορές ένα καλοδιατηρημένο πρόσωπο να έχει μία τόσο μικρή περιοχή όπως αυτή των βλεφάρων που να χαλάει την συνολικά καλή εικόνα που του ταιριάζει. Γι’ αυτό τα βλέφαρα είχαν πάντα σημαντικής σπουδαιότητας θέση για όσους ασχολούνται με την αισθητική του προσώπου.

Βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική αποσκοπεί σε δύο κυρίως σημεία:

• τη διόρθωση του προεξέχοντος περιοφθάλμιου λίπους, τις κοινώς λεγόμενες “σακκούλες“.

Ανάλογα με το είδος και την έκταση του προβλήματος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές βλεφαροπλαστικής:

Κλασική βλεφαροπλαστική

Η κλασσική βλεφαροπλαστική γίνεται μέσω μίας τομής στο άνω βλέφαρο στο σημείο που αυτό κάνει πτυχή όταν ανοίγει και μία τομή στο κάτω βλέφαρο ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Oι τομές αυτές όταν επουλωθούν είναι πολύ δυσδιάκριτες. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις όπου έχουμε αρκετή χαλάρωση στο δέρμα.

Βλεφαροπλαστική με χρήση laser

Στην ουσία είναι η ανωτέρω τεχνική συνδυαζόμενη με laser στο δέρμα προκειμένου να μειωθούν οι λεπτές ρυτίδες. Ενδείκνυται όταν η χαλάρωση στο δέρμα δεν είναι μεγάλη.

Transconjunctival βλεφαροπλαστική

Η transconjunctival βλεφαροπλαστική γίνεται με εσωτερική τομή στην μέσα πλευρά του κάτω βλεφάρου, αυτήν που εφάπτεται με το μάτι. Έχει το πλεονέκτημα της μη ύπαρξης εξωτερικών τομών. Αφορά άτομα που ενώ έχουν “σακκούλες” δεν έχουν πολύ μεγάλη χαλάρωση στο δέρμα.

Βλεφαροπλαστική συνδυαζόμενη με κανθοπλαστική ή κανθοπηξία

Αφορά τα άτομα στα οποία χρειάζεται διόρθωση η έξω γωνία του κανθού, προκειμένου αυτή να επανέλθει στην αρχική της θέση ή ακόμη και για να αλλάξει το σχήμα του ματιού.

Πως γίνεται η επέμβαση βλεφαροπλαστικής? - Διαδικασία, Αποθεραπεία, Τι πρέπει να προσέξετε

Η όλη διαδικασία της βλεφαροπλαστικής γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία.  Εάν όμως είναι επιθυμητό μπορεί να γίνει και με γενική αναισθησία. Δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική.

Κατά το διάστημα μετά την επέμβαση συνήθως δεν υπάρχει πόνος και τα περισσότερα άτομα δεν χρειάζονται ούτε καν τη λήψη παυσίπονου. Όμως λόγω του οιδήματος στην περιοχή των βλεφάρων για περίπου 10 ημέρες το άτομο αυτό συνήθως παραμένει εκτός των καθημερινών του δραστηριοτήτων εάν αυτές προϋποθέτουν επαφές με κόσμο.

Όπως δεν υπάρχει ρούχο που να ταιριάζει σε όλα τα άτομα, κατά τον ίδιο τρόπο δεν υπάρχει μία τεχνική η οποία να μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος του κάθε ατόμου πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της περίπτωσής του. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες αυτές πρέπει να επιλέγεται η κατάλληλη τεχνική.

Όπως σε όλες τις επεμβάσεις έτσι και σε αυτή, είναι απαραίτητο να διενεργείται από ειδικούς στο αντικείμενο γιατρούς. Διαφορετικά υπάρχει αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών.

Αυτές μπορεί να είναι : μόλυνση, δημιουργία αιματώματος, ερεθισμός των ματιών ή αλλαγή του σχήματος των βλεφάρων. O μόνος ειδικός γιατρός σε αυτή την επέμβαση είναι ο Πλαστικός Χειρουργός.

Ένα βασικό σημείο που πρέπει να προσεχθεί είναι ο Πλαστικός Χειρουργός να κρίνει τη συνολική κατάσταση του προσώπου και όχι μόνο τα βλέφαρα, έτσι ώστε να μπορέσει να εντάξει το αποτέλεσμα της επέμβασης σε ένα αρμονικό σύνολο που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα στοιχεία του προσώπου. Για παράδειγμα μπορεί η βλεφαροπλαστική από μόνη της να μην είναι αρκετή αλλά να πρέπει να συνδυαστεί με άλλες πράξεις όπως ανόρθωση φρυδιών, χρήση κολλαγόνου, αύξηση ζυγωματικών, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί το θετικό αποτέλεσμα.

Η διάρκεια του αποτελέσματος μετά τη βλεφαροπλαστική είναι πολυετής. Μπορούμε να πούμε ότι είναι από τις επεμβάσεις που διαρκούν περισσότερο στο χρόνο. Η ικανοποίηση που δίνει στα άτομα που έχουν προβεί σε αυτή, είναι πολύ υψηλή, αφού η περιοχή των ματιών είναι ίσως η πλέον σημαντική στη συνολική αισθητική του προσώπου.

Τι είναι η βλεφαροπλαστική;
Τι διορθώνει η βλεφαροπλαστική;
Διαδικασία βλεφαροπλαστικής
Τεχνικές βλεφαροπλαστικής
Μετά την βλεφαροπλαστική

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της υγείας, της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και της ομορφιάς!