Ανόρθωση Στήθους / Μαστών

Ανόρθωση στήθους

Η ανόρθωση στήθους (ή αλλιώς λεγόμενη μαστοπηξία, ανόρθωση μαστών) είναι μία επέμβαση πλαστικής στήθους, που απευθύνεται στις γυναίκες που είναι μεν ικανοποιημένες από το μέγεθος των μαστών τους, τις προβληματίζει δε η πτώση και η χαλάρωση αυτών. Η ανόρθωση στήθους βοηθά στο να αποκτήσει ο μαστός μία πιο σφριγηλή σύσταση, καθώς και πιο κωνικό σχήμα, χωρίς να επηρεαστεί ο όγκος του. Πρόκειται για μία διαδικασία τελείως διαφορετική από αυτή της αύξησης στήθους, παρότι πολλά άτομα συγχέουν τις δύο αυτές πλαστικές επεμβάσεις.

Αίτια της πτώσης του στήθους - μαστών

Η πτώση του στήθους οφείλεται συνήθως στο μεγάλο του μέγεθος, στη βαρύτητα, στην ηλικία, στις αυξομειώσεις βάρους και στην εγκυμοσύνη. Κύρια αιτία της πτώσης είναι οι συνεχείς αυξομειώσεις του όγκου των μαστών, οι οποίες προκαλούν αντίστοιχη χαλάρωση και στο δέρμα. Οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να λειτουργούν και συνδυαστικά. Για παράδειγμα ο μεγάλος όγκος των μαστών επηρεάζεται τόσο από τη βαρύτητα όσο και από την ηλικία, διότι με το πέρασμα του χρόνου η ελαστικότητα του δέρματος και η αντοχή του στη δύναμη της βαρύτητας μειώνεται.

Εγκυμοσύνη & ανόρθωση στήθους

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι μαστοί αυξάνονται σε όγκο και βάρος, αναγκάζοντας και το δέρμα να υπερεκτείνεται. Μετά την εγκυμοσύνη, όταν ο όγκος των μαστών μειωθεί, το δέρμα δεν ακολουθεί. Σε αυτή τη δυσκολία του δέρματος να συρρικνωθεί βοηθούν πολύ περισσότερο και οι τυχόν ραβδώσεις (ραγάδες), που μπορεί να έχουν εμφανιστεί σε αυτό, οι οποίες μειώνουν κατά πολύ την ελαστικότητα.

Πώς λειτουργεί η ανόρθωση στήθους

Η ανόρθωση στήθους αποσκοπεί σε τρία σημεία:

  • Να μεταφερθεί η θηλή πιο ψηλά, στην αρχική της θέση,
  • Να αφαιρεθεί η περίσσεια δέρματος και να μαζευτεί κατά αυτόν τον τρόπο ο μαστός σε μία υψηλότερη θέση και
  • Να γίνει μία ανακατανομή του αδένα, έτσι ώστε αυτός να σταθεί ανορθωμένος, με τη βοήθεια πάντα της τάσης του δέρματος, η οποία τον στηρίζει.

Όταν αφαιρεθεί το μέρος του χαλαρωμένου δέρματος, εκείνο που απομένει είναι πιο σφιχτό και έχει καλύτερη δυνατότητα, στο να κρατήσει το μαστό στην καινούρια του θέση.

Τεχνικές ανόρθωσης στήθους – Η θέση των τομών

Προκειμένου, βέβαια, να γίνει η αφαίρεση του χαλαρωμένου δέρματος και η μεταφορά της θηλής σε υψηλότερη θέση, πρέπει αναγκαστικά να γίνουν στο μαστό κάποιες τομές. Η έκταση των τομών αυτών εξαρτάται από το βαθμό χαλάρωσης. Μετά τη συρραφή οι τομές αυτές θα αφήσουν κάποια σημάδια πάνω στο μαστό, τα οποία θα είναι περισσότερο ή λιγότερο ή σχεδόν καθόλου εμφανή, ανάλογα με την επουλωτική ικανότητα του δέρματος, αλλά ανάλογα και με κάποιους άλλους παράγοντες.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές ανόρθωσης. Ο λόγος της πληθώρας αυτής των τεχνικών οφείλεται στην προσπάθεια επίτευξης ενός όσο το δυνατόν καλύτερου σχήματος στους μαστούς με ταυτόχρονη μείωση της έκτασης των τομών.

Πριν την ανόρθωση στήθους

Πριν την επέμβαση σημαντικό είναι να αναφέρετε στο χειρουργό σας ένα πλήρες ιστορικό. Κατά πάσα πιθανότητα ο γιατρός θα σας ζητήσει μία μαστογραφία, δηλαδή ακτινογραφία των μαστών, για να αποκλείσει την πιθανότητα να υπάρχει κάποιος καρκίνος του μαστού, που δεν έχει εμφανιστεί ακόμη και για να δει τη σύσταση των μαστών, η οποία μπορεί να παίξει ρόλο στο είδος της επέμβασης.

Μην αμελήσετε να αναφέρετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, που πιθανόν λαμβάνετε και αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης και οινοπνεύματος για μερικές μέρες πριν το χειρουργείο. Οι καπνιστές καλό θα ήταν να αποφύγουν το κάπνισμα για μερικές εβδομάδες πριν την επέμβαση. Καλό είναι να προγραμματίσετε η επέμβασή σας να μη συμπέσει με τις ημέρες της περιόδου σας ή λίγες μέρες πριν. Αυτό διότι αφ’ ενός θα έχετε αυξημένη αιμορραγικότητα, αφ’ ετέρου γιατί ο οργανισμός σας στις ημέρες αυτές είναι γενικότερα καταπονημένος. Επίσης, ενδέχεται το στήθος σας να είναι διογκωμένο και να δίνει ψευδή εικόνα στον ιατρό.

Η διαδικασία της ανόρθωσης στήθους

Η επέμβαση πρέπει να γίνεται σε καλά οργανωμένο χώρο και υπό την προϋπόθεση ότι το άτομο, που θα υποβληθεί σε αυτήν, δεν πάσχει από κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας. Το ασφαλέστερο είδος αναισθησίας για αυτή την επέμβαση θεωρείται η γενική αναισθησία.Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί. Η θηλή μετακινείται σε μία υψηλότερη θέση. Ο γιατρός διαμορφώνει τον αδένα και το λίπος με τέτοιο τρόπο ώστε η θηλή να παραμένει λειτουργική, δηλαδή να μπορεί να θηλάσει και να αισθάνεται.

Ανόρθωση Στήθους / Μαστών

Είναι πιθανόν ο γιατρός να χρειαστεί να τοποθετήσει κάποια μικρά σωληνάκια κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τα οποία θα παραμείνουν για μία έως δύο μέρες, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα δημιουργίας αιματώματος. Η παραμονή στην κλινική είναι συνήθως μία ημέρα.

Μετά την επέμβαση ανόρθωσης στήθους

Ο πόνος μετά την επέμβαση δεν είναι ιδιαίτερα έντονος και με τα συνήθη παυσίπονα ρυθμίζεται αρκετά καλά. Βέβαια, την πρώτη εβδομάδα δεν θα μπορείτε να κάνετε έντονες κινήσεις με τα χέρια, αλλά οι συνήθεις ελαφριές εργασίες είναι εφικτές. Οι επίδεσμοι θα χρειαστεί να μείνουν, ανάλογα με την περίπτωση, από μία έως τρεις μέρες. Μπάνιο για καθαρισμό επιτρέπεται συνήθως μετά τη 2η-3η ημέρα. Ως επί το πλείστον χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα. Εάν κάποια ράμματα δεν είναι απορροφήσιμα αφαιρούνται μετά από μία έως δύο εβδομάδες. Γυμναστική και έντονες ασκήσεις επιτρέπονται μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Η επιστροφή στην εργασία, αν πρόκειται για εργασία γραφείου, γίνεται συνήθως περίπου μετά από 3-7 ημέρες. Εάν πρόκειται για χειρονακτική εργασία, πιθανόν να χρειαστεί 1-2 εβδομάδες. Βέβαια πολύ έντονες δραστηριότητες καλό είναι να αποφεύγονται για 4 εβδομάδες. Το οίδημα στους μαστούς διαρκεί 15 ημέρες περίπου, όμως το τελικό αποτέλεσμα θα το δείτε μετά από μερικούς μήνες.

Από τη στιγμή που ο αδένας του μαστού παραμένει ανέπαφος, η γυναίκα αυτή μπορεί να θηλάσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Η ανόρθωση των μαστών δεν προϋποθέτει τη χρήση κάποιων προσθετικών υλικών. Επίσης, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την υγεία, φυσικά σε άτομα που δεν έχουν ήδη κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η διάρκεια του αποτελέσματος, συνήθως είναι για πολλά χρόνια και εξαρτάται από την ελαστικότητα του δέρματος, τις πιθανές αυξομειώσεις βάρους ή τις ενδεχόμενες εγκυμοσύνες.

Αυξητική στήθους για διόρθωση της χαλάρωσης

Πολλά άτομα θεωρούν ότι και μόνο το να βάλλουν κάποιο ένθεμα στο μαστό τους είναι αρκετό προκειμένου να δώσει την ανόρθωση που αυτά επιθυμούν. Στην πράξη αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες πρόκειται για πολύ μικρό βαθμό πτώσης, σε σχετικά μικρούς μαστούς. Συνήθως αυτό το παρατηρούμε μετά από μία εγκυμοσύνη και από το «άδειασμα», που ο μαστός μπορεί να υποστεί. Όταν η ανόρθωση μπορεί να γίνει μόνο με την αύξηση αυτό είναι επιθυμητό, διότι σε αυτή την περίπτωση οι τομές και τα επακόλουθα σημάδια είναι πολύ-πολύ λιγότερα.

Υπάρχουν και κάποιες συνδυαστικές επεμβάσεις ανόρθωσης μαζί με αύξηση όπου και πάλι υπάρχει δυνατότητα να έχει κανείς πολύ λιγότερες τομές.

O βαθμός ικανοποίησης των ατόμων, που έχουν προβεί σε μία τέτοια επέμβαση, είναι μεγάλος, με την απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν ενημερωθεί σωστά και να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες.

Τι Είναι Η Ανόρθωση Στήθους;
Τεχνικές Ανόρθωσης Στήθους
Διαδικασία Ανόρθωσης Στήθους