Αφαίρεση Τατουάζ | Πλαστικός Χειρουργός Χριστόπουλος

Αφαίρεση Τατουάζ

 

Αφαίρεση Τατουάζ

Τι χρειάζεται να ξέρετε για την αφαίρεση τατουάζ

Κάποιες φορές ένα τατουάζ είναι αποτέλεσμα μιας βιαστικής απόφασης, αυθορμητισμού, μόδας ή ιδιαίτερης συγκυρίας. Μπορεί να είναι ακόμα λόγω κάποιας χειρουργικής επέμβασης ή τραυματισμού, τα σημάδια των οποίων προσπαθούμε να καλύψουμε.

Όποια και αν είναι τα αίτια που οδηγούν ένα άτομο να κάνει ένα τατουάζ, επειδή οι συνθήκες αλλάζουν, υπάρχουν άντρες και γυναίκες που κάποια στιγμή επιθυμούν να αφαιρέσουν το τατουάζ που έχουν κάνει. Οι λόγοι για τους οποίους τα άτομα ζητούν την αφαίρεση μπορεί να είναι:

 • κοινωνικοί
 • επαγγελματικοί
 • αισθητικοί
 • συναισθηματικοί

Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι περίπου 1 στα 2 άτομα έχει μετανιώσει που έκανε το τατουάζ, ενώ περίπου 1 στα 3 άτομα θέλει να το αφαιρέσει.

 

Προϋποθέσεις για αφαίρεση τατουάζ

Ο υποψήφιος για αφαίρεση τατουάζ πρέπει να είναι καταρχάς ενημερωμένος από τον πλαστικό χειρουργό για το δυνατό και προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Επίσης σε περίπτωση αφαίρεσης με laser, θα πρέπει να διαθέτει υπομονή διότι δεν είναι εφαρμογή της μίας φοράς και χρειάζεται επαναληψιμότητα.

Ο πλαστικός χειρουργός, αφού εξετάσει το τατουάζ, θα αναλύσει στον υποψήφιο τις ρεαλιστικές προσδοκίες που μπορεί να έχει, τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί και τις δυσκολίες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει λόγω θέσης, χρώματος και υλικού του τατουάζ.

 

Μέθοδοι αφαίρεσης τατουάζ

Οι τρόποι αφαίρεσης ενός τατουάζ εξαρτώνται από

 • τη θέση του τατουάζ
 • το μέγεθος του τατουάζ
 • το χρώμα του τατουάζ
 • τον τύπο δέρματος του τατουάζ
 • το είδος του υλικού (μελάνι) που χρησιμοποιήθηκε
 • το βάθος εναπόθεσης της μελάνης στο δέρμα
 • τις επιθυμίες του υποψηφίου για αφαίρεση ατόμου

Οι μέθοδοι είναι:

 • η χειρουργική αφαίρεση
 • η αφαίρεση με laser

 

Χειρουργική αφαίρεση τατουάζ

Αποτελεί την παλαιότερη μέθοδο που εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις με μεγάλη ελαστικότητα του δέρματος καθώς και σε πολύ μικρά τατουάζ. Σε περιπτώσεις μεγάλων τατουάζ η επέμβαση είναι αρκετά μεγάλη και απαιτητική με ενδεχόμενη χρήση μοσχεύματος ή διατατήρων δέρματος, που καθιστά τη διαδικασία χρονοβόρα και τον υποψήφιο να πρέπει να διαθέτει υπομονή κι επιμονή.

Λόγω της αφαίρεσης δέρματος υπάρχει στο σημείο της αφαίρεσης μια ουλή, όπως μετά από μια χειρουργική επέμβαση, την οποία ο πλαστικός χειρουργός προσπαθεί να “κρύψει” και να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερο εμφανή.

Η χειρουργική αφαίρεση τατουάζ ενδείκνυται σε περιπτώσεις που το χρώμα του τατουάζ είναι τέτοιο που δεν μπορεί να αφαιρεθεί με τη χρήση laser.

Η χειρουργική αφαίρεση τατουάζ γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία, χωρίς να αποκλείεται και η χρήση “πιο βαθειάς” αναισθησίας, ανάλογα με την περίπτωση και τις επιθυμίες του ατόμου.

 

Laser αφαίρεση τατουάζ

Η αφαίρεση ενός τατουάζ με τη χρήση laser είναι η πιο διαδεδομένη στην εποχή μας, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης των αντίστοιχων μηχανημάτων. Τα σύγχρονα μηχανήματα Q-switchedlaser έχουν ως στόχο τη διάσπαση της χρωστικής ουσίας με την οποία έχει δημιουργηθεί το τατουάζ, χωρίς να αφήνει ουλές και σημάδια.

Η αφαίρεση τατουάζ με laser δεν είναι διαδικασία της μίας φοράς. Η αφαίρεση γίνεται σταδιακά με επαναλαμβανόμενες συνεδρίες με μεσοδιάστημα ενός μηνός. Το μεσοδιάστημα μπορεί, αν θέλει ο ασθενής, να είναι μεγαλύτερο του μηνός, αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερο λόγω της φυσιολογικής διαδικασίας διάσπασης και απορρόφησης του οργανισμού, η οποία δεν μπορεί να επιταχυνθεί.

 

Ο συνολικός αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών και το τελικά εφικτό αποτέλεσμα εξαρτώνται από τα παρακάτω:

 • Χρώματα του τατουάζ: το μαύρο χρώμα ανταποκρίνεται περισσότερο στο laser και δίνει πιο γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν χρώματα που δεν απορροφούν την απαιτούμενη ενέργεια έτσι ώστε να διασπαστούν και μπορεί να παραμείνουν ή να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες.
 • Σημείο του τατουάζ: Στα σημεία του δέρματος που είναι πιο πτωχή η κυκλοφορία του αίματος, όπως για παράδειγμα ο αστράγαλος, η αφαίρεση του τατουάζ είναι δυσκολότερη και καθυστερεί περισσότερο από άλλα σημεία με καλύτερη κυκλοφορία.
 • Τύπος δέρματος: Όσο πιο λευκό είναι το δέρμα τόσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία.
 • Παλαιότητα τατουάζ: όσο πιο παλαιό είναι ένα τατουάζ, τόσο πιο εύκολη είναι η διαδικασία διάσπασης του παλαιού μελανιού από το laser και τόσο πιο λίγες συνεδρίες είναι αναγκαίες για την αφαίρεση του τατουάζ.
 • Βάθος του τατουάζ: το βάθος που έχει γίνει το τατουάζ, όσο και η ομοιόμορφη εναπόθεση της μελάνης στο ίδιο βάθος, επηρεάζουν το χρόνο και τις απαιτούμενες συνεδρίες για την αφαίρεση του τατουάζ. Συνήθως αυτό εξαρτάται από τον τεχνίτη που έχει κάνει το τατουάζ. Συνήθως οι επαγγελματίες δημιουργούν το τατουάζ σε μεγαλύτερο βάθος απ' ότι οι ερασιτέχνες.
 • Είδος υλικών τατουάζ: το είδος μελάνης καθώς και η πυκνότητα εναπόθεσής της επηρεάζουν τη διαδικασία αφαίρεσης με laser. Και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει διαφορά από το να έχει κάνει τη δημιουργία του τατουάζ ένας επαγγελματίας ή ένας ερασιτέχνης.

Μετά τη laser συνεδρία ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Κόστος για αφαίρεση τατουάζ

Το κόστος αφαίρεσης τατουάζ εξαρτάται πρωτίστως από τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί: χειρουργική αφαίρεση ή αφαίρεση με laser.

Άλλοι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το κόστος της διαδικασίας αφαίρεσης του τατουάζ είναι το χρώμα και το μέγεθος του, που καθορίζουν και τον αριθμό των απαιτούμενων συνεδριών για την οριστική εξάλειψή του.

Η τελική τιμή καθορίζεται από αρκετές παραμέτρους, όπως η εξειδίκευση και εμπειρία του πλαστικού χειρουργού, το είδος και το μέγεθος του τατουάζ, το σημείο του σώματος στο οποίο βρίσκεται το τατουάζ, η χρήση μοσχεύματος ή διατατήρων, κτλ.

 

Συχνές ερωτήσεις για την αφαίρεση τατουάζ

 

Τι αναμένεται στην πρώτη επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό?

Ο πλαστικός χειρουργός στην πρώτη ενημερωτική επίσκεψη του ασθενή θα εξετάσει το τατουάζ και το δέρμα του ασθενή, θα αναλύσει τις πιθανές λύσεις για την αφαίρεση του τατουάζ, ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες από τη διαδικασία, τυχόν δυσκολίες που έχει το τατουάζ καθώς και το συνολικό κόστος.

Ο ασθενής θα πρέπει να ρωτήσει ο,τιδήποτε τον απασχολεί για τη διαδικασία ώστε να είναι βέβαιος ότι παίρνει την σωστή απόφαση. Πρέπει να νιώθει άνετα και να ρωτά πληροφορίες για την εμπειρία του πλαστικού χειρουργού καθώς και να ζητά ιστορικό περιστατικών του γιατρού με φωτογραφίες πριν και μετά.

 

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για να αφαιρεθεί ένα τατουάζ με laser?

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται κυρίως από την χρωστική, το βάθος του, το σημείο στο οποίο βρίσκεται καθώς και την ποιότητα του τατουάζ.

 

Υπάρχει πόνος κατά τη συνεδρία με laser?

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του laser υπάρχει κάποια σχετική ενόχληση. Αν αυτή δεν είναι ανεκτή, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να την αντιμετωπίσει με τοπική αναισθησία.

 

 

Μετά την αφαίρεση τατουάζ ποια είναι η εικόνα?

Αρχικά υπάρχει μικρός ερεθισμός, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπιστεί με χρήση κατάλληλης αλοιφής. Ο ερεθισμός υποχωρεί σταδιακά μέσα στις επόμενες μέρες. Μερικοί ασθενείς έχουν αναφέρει ήπιο κνησμό (φαγούρα) στο σημείο της εφαρμογής που κρατά 1-3 μέρες. Το χρώμα του τατουάζ εξασθενεί σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες.

 

 

Θα μείνουν σημάδια και ουλές μετά τη διαδικασία?

Τα εξειδικευμένα Q-Switched λέιζερ έχουν εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα να δημιουργήσουν κάποια υπερτροφική ουλή. Ο πλαστικός χειρουργός θα σας ενημερώσει για αυτές τις τυχόν πιθανότητες καθώς και συμβουλές για την ελαχιστοποίηση τους.

 

Υπάρχει χρόνος ανάρρωσης?

Όχι, το άτομο επανέρχεται άμεσα στις δουλειές του και τις καθημερινές του συνήθειες.

 

Που γίνονται οι συνεδρίες?

Όλες οι συνεδρίες γίνονται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί νοσοκομειακός χώρος.

 

Πρέπει να πάω οπωσδήποτε σε πλαστικό χειρουργό για την αφαίρεση του τατουάζ;

Δεν είναι όλα τα τατουάζ τα ίδια, γι' αυτό πρέπει να εκτιμηθεί ποιά είναι η σωστή μέθοδος αφαίρεσης. Ο πλαστικός χειρουργός έχει τη γνώση και την εξειδίκευση να πραγματοποιήσει αφαίρεση τατουάζ είτε με laser ή με χειρουργική μέθοδο. Γι' αυτό αυτός που επιθυμεί να αφαιρέσει ένα τατουάζ, τουλάχιστον στην αρχική του επίσκεψη, πρέπει να εξεταστεί και να ενημερωθεί από έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό. 

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή αίτημα ραντεβού συμπληρώστε τα στοιχεία, θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Copyright © 2018 Πλαστικός Χειρουργός Χριστόπουλος. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.